Hlavní obsah

Galerie ligových rebelů. Krejčí je kápo, ale v cizině by mohl narazit, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitán Sparty. Muž pro osudové momenty. Hráč s potenciálem pro elitní ligy. Ale taky lídr jedné nepříjemné statistiky. Ladislav Krejčí dostal dvě červené karty, nikdo jiný jich v podzimní lize neschytal víc. A ještě jedno zajímavé jméno: na celkový počet karet „vyhrál“ jablonecký stoper Haiderson Hurtado. „Nezapře jihoamerický temperament,“ říká pro Sport.cz bývalý trenér české jednadvacítky Karel Krejčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kapitán Ladislav Krejčí během ligového podzimu dostal dvě červené karty, nikdo jich nemá víc.

Článek

Z dvanácti ligových partií dvě nedohrál. V Teplicích na poslední chvíli stáhl k zemi rozběhnutého Daniela Filu. A na konci třaskavého derby se pošťuchoval se slávistickým kapitánem Janem Bořilem. Sparťanský lídr Ladislav Krejčí během podzimu vyfasoval tolik červených karet jako za předchozích šest sezon v lize.

„V civilu takový není, ovšem během zápasu se někdy nekoncentruje na hru a ujede. Láďa je sparťanský kápo v kabině, na hřišti i směrem k fanouškům, a už v době, kdy jsem vedl jednadvacítku, byl hráčem s největším progresem. Ale pokud jde o nedisciplinovanost, bude muset výrazně ubrat,“ vykládá Karel Krejčí o svém jmenovci, jehož dobře zná.

Právě kouč Krejčí u Lvíčat tehdy čerstvého sparťana stáhl z pozice defenzivního štítu na stopera. „Bylo to dané i nepříjemnou covidovou dobou, často nám vypadávali hráči. Láďa na stoperu může uplatnit všechny svoje přednosti: má výbornou rozehrávku, skvěle čte hru a velí hráčům před sebou,“ popisuje trenér Krejčí.

Svoji někdejší oporu ale neomlouvá: „Co mu projde ve Spartě nebo české lize, to mu nemusí projít v zahraničí. Oprávněně si dělá ambice na evropské top kluby, jenže tam se úlety nepromíjí. Je mu čtyřiadvacet, a pořád by ještě na sobě měl pracovat.“

Kus práce čeká i jabloneckého stopera Hurtada. Jeho podzimní bilance? Osm žlutých a jedna červená. „Až moc,“ glosuje Krejčí. Kolumbijský silák přišel v létě ze slovenské Skalice a na českém severu rychle zaujal. Na podzim šel předčasně z placu jen čtyřikrát, z toho jednou kvůli vyloučení. A ve statistice žlutých karet je podzimním ligovým rekordmanem, na osm se nikdo další nedostal.

„Důvodů může být víc. Jedna věc je živelná povaha a důrazný styl, do všeho vlétne naplno. A jako stoper hasí situace, které vytvořili spoluhráči před ním. Minimálně ze začátku mohl být problém taky v jazykové bariéře, než se s týmem sehrál,“ podotýká Krejčí. „Je otázka, kolik karet by posbíral v kvalitnějším týmu s lepšími spoluhráči. Třeba se to brzy dozvíme.“

V přehledu nejtrestanějších hráčů na první pohled zarazí ofenzivní borci: olomoucký Jan Vodháněl a Erik Prekop z Bohemians, kteří stihli šest žlutých karet. Pět žlutých a jednu červenou má na kontě boleslavský útočník Matěj Pulkrab. „Každá karta není stejná. Defenziva začíná už u ofenzivních hráčů, takže za taktický faul bych žlutou ještě toleroval. Ovšem karty po oplácení, zakopnutých míčích nebo chycení dresu protihráče jsou problém,“ poví Krejčí. „Tyhle dorostenecké žluté často pramení z frustrace. Mívá to tak třeba právě Honza Vodháněl, jehož znám už z dvacítky. Naštěstí to zvládá kompenzovat solidními ofenzivními čísly.“

Ještě se zastavme u Prekopa: slovenský útočník Klokanů na podzim spáchal nejvíc faulů (43). Překvapivě? „Ani ne. Většina míčů k ofenzivním hráčům Bohemky létá vzduchem a v každém souboji se jde nadoraz. Speciálně Prekop umí soupeři naložit, jeho hra je založená na agresivitě. Dost karet dostává v hlavičkových soubojích: loket mu může vylétnout výš, než je zdravé,“ vysvětluje Krejčí. „Pořád ovšem platí, že by útočník měl mít víc gólů než karet.“

Ligový podzim 2023: hráči s nejvíce kartami

Haiderson Hurtado (Jablonec)8 ŽK+1 ČK
Lukáš Červ (Liberec)7 ŽK
Sebastian Boháč (Karviná)6 ŽK
Jakub Janetzký (Zlín)6 ŽK
Petr Kodeš (Hradec Králové)6 ŽK
Miloš Kratochvíl (Jablonec)6 ŽK
Erik Prekop (Bohemians)6 ŽK
Matěj Valenta (Slovácko)6 ŽK
Jan Vodháněl (Olomouc)6 ŽK
Matěj Pulkrab (Mladá Boleslav)5 ŽK+1 ČK

Reklama