Hlavní obsah

GLOSA: Fotbalová liga jako drahá nevěsta. Ze souboje sázkovek vyrejžuje majlant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samotní hráči a další zasvěcení jí říkají liga. Snad aby nedošlo k mýlce, občas se rozšíří na první ligu. Oficiální název nejvyšší fotbalové soutěže se užívá o dost méně, taky se pravidelně mění. Liga se jmenovala podle pivovaru, virtuálního srovnávače pojištění nebo firmy vyrábějící barvy. Za roční spojenectví společnost HET platila 20 až 30 milionů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Derby Sparty se Slavií patří k vrcholům fotbalové ligy, o kterou je mimořádný zájem.

Článek

Stačilo sedm let a generální partnerství na sezonu se nyní cení na desetinásobek! Ukazuje to, že ligový fotbal táhne. Ale také výrazně profituje z pokračující války sázkových kanceláří.

S velkou dávkou nadsázky LFA (Ligová fotbalová asociace) a její tendr připomínají drahou nevěstu na svatební veselce v momentě, kdy se vybírají peníze do střevíčku za společný tanec.

Jen s drobným rozdílem, že si trsne jen s tím, kdo nabídne nejvíc.

Ve čtvrtek LFA oznámila, že do druhého kola volenky vybrala tři nejvážnější zájemce. Ač nesdělila téměř žádné podrobnosti, mělo by jít o sázkovku Chance, bankovní dům ČSOB a sázkovku Fortuna, po níž liga nesla název od léta 2018, což stálo okolo 80 milionů korun za sezonu.

Fortuna nabídku na další spojení navýšila o nějakých 15 milionů korun. ČSOB bylo na rovné stovce. Ustřelila ale Chance, která do střevíčku vhodila papírek s obří sumou: 260 milionů korun na sezonu!

Finalisté mají několik dní, aby nabídky změnili a vylepšili. LFA zároveň šikovně připomenula formulku skrývající se v zadání tendru pod bodem 5.6.

„Po vyhodnocení nabídek bude nejvyšší nabídka sdělena dosavadnímu smluvnímu partnerovi Vyhlašovatele, který bude mít právo tuto nabídku v případě, že zájemce s nejvyšší nabídkou je vůči dosavadnímu smluvnímu partnerovi Vyhlašovatele v pozici konkurenčního subjektu, ve Vyhlašovatelem stanovené lhůtě dorovnat a tím se zapojit do Soutěže, a to bez ohledu na to, zda dosavadní smluvní partner předtím podá nabídku do příslušného kola Soutěže, či nikoli. Konkurenčním subjektem se rozumí subjekt podnikající v oblasti hazardních her.“

Převedeno do reálné podoby to znamená, že pokud zvítězí Chance, bude mít Fortuna nehledě na předchozí zapojení stejně ještě možnost konečný výsledek zvrátit. Vlastně představuje štědrého strýčka, který na svatební veselce sedí kdesi vzadu. Tancovačky s nevěstou se neúčastnil, ale svatebčané se ho nakonec stejně zeptají: Nepřispěješ a nezatančíš si, strejdo?

LFA na to jde zcela pragmaticky. Ligový fotbal zažívá pozoruhodný boom. Liga se kultivuje, začíná mít přesah. Roste úroveň hry i kvalita zázemí, stoupá zájem i návštěvnost. Očišťuje si jméno a snad se nadobro zbavuje korupčních skandálů. Zároveň si LFA i další fotbaloví hybatelé uvědomují, že se vše děje v době přetrvávající války sázkových kanceláří, z níž fotbal těží, a mohl by teoreticky ještě víc těžit.

Přetahování mezi dvěma největšími tuzemskými sázkovkami Tipsportem a Fortunou by vydalo na samostatný text.

Vypíchněme jen pár bodů. V době pětileté patronace Fortuny nad fotbalovou ligou konkurenční Tipsport je či byl hlavním sponzorem Sparty, Olomouce, Liberce, Mladé Boleslavi, Hradce Králové nebo Zlína. Taky se nabízel, že přeplatí Fortunu a stane se titulárním partnerem ligy.

V hokeji to platilo přesně naopak. Extraliga nese jméno po Tipsportu, přes dceřinou BPA si ošetřil větší dohled nad konkurencí, ale Fortuna stejně sponzorovala špičkové kluby Spartu nebo Pardubice.

Do prostředí nejpopulárnějších sportů loni vstoupil nový hráč. Sázkovka Betano, která si pod svá křídla stáhla fotbalovou Spartu a Plzeň, hokejovou reprezentaci a extraligové Pardubice nebo Brno. Mimochodem, i zahraniční sázkovka se zapojila do soutěže o generální partnerství fotbalové ligy. Mezi trio finalistů se nevešla, ale zvítězila v jiném tendru.

Ve velkém stylu představila fotbalová Sparta dres k výročí 130 let založení klubuVideo: Sport.cz

Za necelých 130 milionů získalo Betano od nové sezony sázkařské streamy z ligových zápasů, které dosud vysílala Fortuna s Tipsportem.

Je otázka, zda Betano vůbec může v dohledné době v domácím sázkařském průmyslu ohrozit bezkonkurenční duo. Trojkou trhu ale být může, což však narušuje fotbalový tendr.

V Betanu určitě neskáčou nadšením, že se do sponzorských tanečků zásadně vložila Chance. Při souboji o dominantní pozici mezi Tipsportem a Fortunou souběžně vzniká další bitva o patro níž mezi Betanem a Chancí. Vše se mezi sebou prolíná, což způsobuje i to, že Chance od roku 2013 spadá do holdingu Tipsportu.

Někdo z ČSOB si snad musí v duchu říkat upravenou menzelovskou repliku ze Slavností sněženek: „Máte štěstí, že jedu zrovna kolem.“

Finančníci musí nejspíš zírat, do jakého souboje sázkovek se zamotali. Stejně musí hledět i LFA. Fotbal naopak jásá, tančí, raduje se. Liga z toho rejžuje miliony a rekordně profituje.

Reklama