Hlavní obsah

GLOSA: Preciado, borec pro Evropu. Se zkraty bude jeho strop česká liga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po brilantních představeních v Evropě se znalci rozplývali, že by se neztratil ani v renomovaných ligových soutěžích. V kancelářích fotbalové Sparty si určitě dokázali spočítat, že by se dal Angelo Preciado stále slušně zpeněžit. V neděli večer posila za desítky milionů korun opět názorně ukázala, že jejím stropem je česká liga a zájem o Preciada bude leda někde, kde si s kázní nelámou hlavu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Vyloučený Angelo Preciado ze Sparty Praha a rozhodčí Karel Rouček.

Článek

Fotbalista s andělským jménem i vzezřením zase předvedl, že si příliš neláme hlavu s tím, co jeho zkraty znamenají.

„Je nepřijatelné, že se vrátil po trestu a udělá další takovou chybu, kterou oslabí tým,“ zdůrazil i kouč Sparty Brian Priske.

Preciado po 35 dnech viděl další červenou kartu. Za stejný zločin, na stejném místě činu. Doma na Letné. Za nesmyslné oplácení po nic neřešícím souboji. Nedaleko rohového praporku. Na útočné polovině.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Situace před vyloučením. Angelo Preciado ze Sparty Praha a Benson Sakala z Mladé Boleslavi.

Zatímco jeho úlet proti slávistovi Bořilovi v úplném závěru nudného bezgólového derby nic neřešil, a spíš přinesl novinářům vděčné téma, jeho stupidní švih loktem do stehna boleslavského Sakaly může mít pro Spartu nepříjemné vyznění na konci sezony.

Zejména Ekvádorec způsobil, že Sparta nedokonala obrat proti Boleslavi a po remíze 1:1 vyklidila první příčku v tabulce. Preciadovo vyloučení z 59. minuty její nápor na chvíli otupilo. Sparťané přeskupovali řady. Spíš než výsledek je podobně jako diváky na tribunách dráždily další verdikty sudího Roučka.

„Nebýt stupidity Preciada, asi by utkání zvládla,“ glosoval pro O2 TV i zkušený kouč Zdeněk Ščasný.

Tomu dojmu se fakt nelze ubránit. Stejně jako tomu, že Preciado poskytl pádný důkaz, proč hraje zrovna v Česku a nevydělává jako jeho krajané z reprezentace v Anglii, Španělsku nebo Německu.

Je nepoučitelný, přestože už není žádný zelenáč. Má 26 let, dvě děti i zkušenosti z mistrovství světa. Jeho zajímavý um ničí jeho potíže s kázní. Slabou útěchou může být, že není ve Spartě jediným problémistou. Šampioni z Letné se v aktuální sezoně stali přeborníky ve sbírání červených karet. Viděli jich už jedenáct.

Ta poslední nejspíš nejzásadněji narušuje zbytek základní části. Sparta proti Boleslavi sice neztratila titul, ale trumfy, které jí cestu k němu mohly usnadnit.

Vznětlivec Preciado, jinak jasná první varianta Sparty k pravé lajně, se změní v diváka. Za březnový zkrat proti Slavii vyfasoval stopku na tři duely, a teď bude jen doufat, že disciplinárka nezohlední jeho recidivu.

A další fakta jsou ještě mrzutější.

Tři kola před koncem vypadá ligová špice následovně: 1. Slavia 68 bodů, 2. Sparta 67.

Pokud Slavia zvládne nedělní šlágr v Plzni, je pravděpodobné, že první příčku po 30 kolech už stěží opustí, což skýtá další výhody pro nadstavbu. Při rovnosti bodů po pětikolovém nášupu získá titul coby lépe umístěný tým ze základní části. Klíčové derby by odehrála doma v Edenu.

Mimochodem, tou dobou by mohl vypršet Preciadův trest, což by byl jen další třaskavý podnět do extrémně lákavého souboje o titul.

Tedy jestli ještě Angelo s ďáblem v těle ještě ve Spartě dostane možnost, aby se vykoupil…

Reklama