Hlavní obsah

GLOSA: Slovácko má nakročeno do Evropy z ligy i poháru. V létě ale může mít problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou tak dominantní jako na podzim, ale bezpečně kráčejí k obhajobě čtvrtého místa v domácí nejvyšší soutěži a opětovnému vstupu do kvalifikace Evropské konferenční ligy. Fotbalisté Slovácka nyní sice soupeře neválcují, avšak po nevýrazném vstupu do jara už sbírají body zcela pravidelně. Domácím vítězstvím nad Karvinou protáhli šňůru zápasů bez porážky na sedm.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Dalibor Glück

"Na fotbalistech Slovácka je znát koncepční práce trenéra Svědíka," píše ve své glose redaktor Práva Čestmír Folk.

Článek

V boji o čtvrtou příčku v tabulce využívají fotbalisté z Uherského Hradiště i klopýtání ostravského Baníku. A nepřibrzdila je ani zranění opor. Slovácko se dokázalo vyrovnat s absencemi klíčových stoperů Kadlece s Hofmannem. Nyní uspělo v duelech s Olomoucí a Karvinou navzdory tomu, že kvůli zdravotním problémům postrádalo brankářskou jedničku Nguyena i dvojku Fryštáka. „O to zodpovědněji si bez nich Hradišťští počínají v defenzívě," vypozoroval karvinský trenér Bohumil Páník, jehož tým devatenáctiletého gólmana Borka kromě gólu na 1:3 výrazněji neohrozil.

Na fotbalistech Slovácka je znát koncepční práce trenéra Svědíka, který svým svěřencům neodpustí sebemenší nedůslednost. Naposledy to na vlastní kůži poznal ruský záložník Ljovin, jehož přístup v duelu se Slezany se kouči hrubě nepozdával a už po devíti minutách ho vyhnal z hřiště do kabiny. Zdá se, že hráči jeho náročnost beze zbytku přijali.

Bude zajímavé sledovat, zda se moravskému celku povede prodloužit úspěšnou sérii i ve velikonočním kole na stadionu rovněž rozjeté Sparty. Slovácko to bude mít na Letné o to těžší, že nemůže počítat s vykartovaným kapitánem Kadlecem ani s defenzivním středopolařem Daníčkem. Mužstvo však už několikrát prokázalo, že si umí i v improvizovaném složení poradit.

Pro Slovácko však bude mnohem důležitější až další utkání se sparťany. Čtvrtého května je na svém stadionu vyzve ve finále MOL Cupu. Hradišťští se netají obrovskou touhou vybojovat před svými fandy cennou trofej. Vítězstvím v domácím poháru by si navíc zajistili ještě výhodnější pozici pro vstup do Evropy.

Do závěru sezony tak může klub hledět se značným optimismem. Otazník se však vznáší nad tím, jak se tým promění v létě. Na odchodu je s největší pravděpodobností střelec Jurečka a případný návrat loňského nejlepšího kanonýra Klimenta, který se trápí v Polsku, se nejeví příliš reálně. Novou smlouvu ve Slovácku zatím nepodepsal ani záložník Havlík. Hradišťské vedení tak čeká náročný úkol případné odchody opor nahradit. Loňské brzké vyřazení v Konferenční lize bulharským Plovdivem po penaltovém rozstřelu doteď mrzí. Napodruhé by se fotbalisté Slovácka rádi zviditelnili na evropské scéně mnohem víc.

Čestmír Folk

Jako redaktor deníku Právo a webu Sport.cz v Brně působí od roku 1997. Předtím pracoval šest let v deníku Sport. V jihomoravském regionu se specializuje především na fotbal a hokej.

Reklama

Související témata: