Hlavní obsah

GLOSA: Sparta si svého Vrbu pojistila. Fotbalové Alpy se před ní dál tyčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná senzace, ale pragmatický a očekávaný krok. Fotbalová Sparta prodloužila smlouvou s trenérem Pavlem Vrbou, bývalý kouč české reprezentace by měl na Letné působit minimálně do léta 2023. Klub je s jeho působením spokojený, na druhé straně je ovšem evidentní, že návrat na bývalé pozice je složitý a před Spartou i Vrbou se dál tyčí cíle velikosti fotbalových Alp.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Pavel Vrba podepsal se Spartou novou smlouvu.

Článek

Postup do Evropské ligy, jarní pokračovaní v lize Konferenční, výhra v derby, kterou skončilo dlouhodobé kralování Slavie v nejsledovanější tuzemské fotbalové bitvě. Kontakt se špicí tabulky, který dává mužstvu reálnou naději hrát o titul. To všechno jsou aktiva zanedlouho ročního působení Pavla Vrby na Letné.

I nadále se před ním klene úkol největší. Vrátit Spartu do Ligy mistrů, jak si vytkl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Pavel Vrba oslavuje vítězství 1:0 v derby nad Slavií.

Zkušený kouč i v rudých barvách zaujal sázkou na ofenzivu, na mužstvu je znát jeho rukopis. V něčem mu šly okolnosti také na ruku. Jako když v předkole Ligy mistrů stačilo vyřadit Rapid Vídeň, a na rozdíl od sešívaných byl postup do Evropské ligy jistý. Nebo když i třetí místo ve skupině tam nově stačilo k setrvání na pohárové scéně, takže Vrba se může dál pyšnit bilancí, že jakmile s jakýmkoliv týmem do skupiny vstoupí, také z ní postoupí.

I pod jeho taktovkou se však mužstvo nezbavilo řady minusů. Především zranitelnosti na hřištích soupeřů. Proto sportovní ředitel Tomáš Rosický při hodnocení podzimu kritizoval porážky v Plzni či na Slovácku a důrazně připomněl, že především strašný a beznadějný výkon v Uherském Hradišti se už nesmí opakovat.

Pokud jde o vysněný návrat do Ligy mistrů, měření s Monakem v předkole ukázalo, jak strašně vzdálený pro současnou Spartu je. Prvním předpokladem je zisk domácího titulu, jehož se Slavia v patách s oživenou Plzní jen tak nevzdá. Vinou povadlého národního koeficientu jen vítěz bere vše, druhé místo v české soutěži už na kvalifikaci Ligy mistrů stačit nebude.

Adama Hložka pustí Sparta nejdřív létě, říká Tomáš Rosický. Co další hráči?Video: Sport.cz

S vědomím toho všeho Sparta na Vrbu dál sází a věří, že je správným mužem, aby léta nesplněná přání naplnil. Dokáže tým dobře připravit a vyhrávat s ním. Nutné je posouvat herní styl a rozvíjet jednotlivé hráče tak, aby odchovanci ze strahovské akademie typu Hložka, Karabce či Vitíka v budoucnu přinášeli klubu nejen trofeje, ale také finanční profit.

Vrba zůstává vyvoleným, lepší řešení pro Spartu není. Ovšem s vědomím, že splnění největšího cíle i pro něj zůstává zdoláváním překážky mocnosti fotbalových Alp.

Reklama

Související témata: