Hlavní obsah

Havlík přišel o parťáka, sám ale zůstává Slovácku věrný. Cítím se tady dobře, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Slovácku mu s koncem uplynulé sezony vypršela smlouva a ve fotbalových kuloárech se spekulovalo, jestli stejně jako jeho parťák a velký kamarád Lukáš Sadílek neodejde do některého z větších klubů v Česku či v zahraničí. Šestadvacetiletý záložník Marek Havlík však zůstal dál věrný hradišťskému mužstvu, v němž působí už od roku 2012.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Marek Havlík ze Slovácka a Martin Suchomel ze Sparty během finále MOL Cupu

Článek

Vás změna prostředí nelákala?

Já jsem ve Slovácku spokojený, a tak jsem si stanovil prodloužení kontraktu za prioritu. Jednání se sice protahovala, avšak nakonec jsme se na podmínkách s vedením domluvili. Jsem za to rád. Všechny tady znám, cítím se v Uherském Hradišti velice dobře.

Motivací zůstat pro vás byla i jistá účast Slovácka ve třetím kvalifikačním předkole Evropské ligy?

Pochopitelně. Po roce si znovu zahrajeme evropský pohár. Loňské dvojutkání v Konferenční lize s bulharským Plovdivem nám příliš nevyšlo, letos to budeme chtít rozhodně napravit.

Ani do budoucna o změně dresu nepřemýšlíte?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slovácka s trofejí za vítězství ve finále MOL Cupu

Ale ano. Už jsem se bavil se svým manažerem panem Nehodou o případné možnosti posunout se časem do většího klubu. Momentálně jsem ale rád, že zůstávám ve Slovácku. Vždyť nás čeká velice zajímavá sezona.

Ale sen nastupovat v kvalitnější lize tedy máte?

Měl jsem ho hlavně jako kluk. Postupně se trochu upravoval, avšak přetrvává ve mně doteď. Kdyby se časem naskytla možnost odejít do zahraničí nebo do některého z klubů elitní trojky v Česku, vážně bych o tom uvažoval.

Už v roce 2012 jste ještě jako hráč Kroměříže dostal nabídku na přestup z italského Bari. Nelitujete zpětně, že jste již nachystanou smlouvu nakonec nepodepsal?

Ani ne. Těžko říct, zda bych na tom teď byl líp nebo hůř. Tehdy jsem byl fakt hodně mladý. Nedokázal jsem si moc představit, že bych odešel do Itálie. Tenkrát jsem si nakonec uvědomil, že nemám takovou povahu, abych byl v šestnácti letech sám někde daleko od domova.

V deseti sezonách jste za Slovácko odehrál neskutečných 255 ligových zápasů, v nichž jste vstřelil 24 gólů. Téměř vás to už řadí ke klubovým legendám...

Mám radost, že jich bylo tolik. Je to i díky tomu, že jsem měl důvěru trenérů, a vyhýbala se mi vážnější zranění.

Jak nesete, že už nebudete sedět v hradišťské kabině po boku kamaráda Lukáše Sadílka, který odchází do Sparty?

Lukynovi přestup přeju. Budu mu držet palce, aby se mu v Praze dařilo. Bude mně samozřejmě chybět. Známe se hrozně dlouho a vzájemně jsme dobře věděli, co můžeme od sebe na hřišti čekat.

Slovácko má za sebou už druhou výtečnou sezonu, a tak se ve fotbalovém prostředí hodně přetřásalo, proč jste vy ani Lukáš Sadílek nedostali pozvánku do národního mužstva pro nedávná utkání Ligy národů...

Trochu jsme se o tom s Lukášem i dalšími kluky bavili. Je to ale pochopitelně věc trenérů. Já byl rád i za to, že moje jméno figurovalo mezi náhradníky. Kdybych dostal pozvánku někdy v budoucnu, neváhal bych ani chvíli. Reprezentaci považuju za čest.

Co stojí za tím, že se Slovácku v uplynulém období tak dařilo?

Myslím, že hlavní zásluhu na tom má trenér Svědík. Jsem rád, že v Hradišti zůstal. Ani si moc nedokážu představit, co by se dělo, kdyby se potvrdily spekulace, a on by před náročnou sezonou odešel. Vždyť máme už nějaké zavedené pořádky a jsme na sebe hodně zvyklí.

Výsledky ovšem dělají fotbalisté na hřišti...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kadlec ze Slovácka s trofejí za vítězství ve finále MOL Cupu.

To ano. Máme v kabině super partu, osa mužstva je už dlouho pospolu. Asi jsme ale potřebovali někoho, kdo nás dokáže usměrnit. A to pan Svědík umí.

A jakou roli v tom, že jste dvakrát po sobě skončili v nejvyšší soutěži čtvrtí a návdavkem přidali také triumf v Českém poháru, hrají návraty veteránů Michala Kadlece a Milana Petržely?

Značnou. Jejich obrovské zkušenosti jsou pro nás k nezaplacení. Zkrátka se tady v poslední době všechno tak nějak sešlo.

Už jste natěšený na srpnový kvalifikační dvojzápas třetího předkola Evropské ligy proti atraktivnímu soupeři?

Rozhodně. Ať už nastoupíme proti Dynamu Kyjev, Fenerbahce Istanbul, dánskému Mydtjyllandu či kyperské APOEL Nikósii, bude to pro nás veliký svátek. Všechno to jsou mimořádně kvalitní týmy. Na postup do skupiny Evropské nebo Konferenční ligy budeme mít dva pokusy. Takže se co nejlíp nachystáme a uděláme na hřišti maximum, abychom setrvali v evropském poháru celý podzim.

Stihl jste si před těžkou sezonou v letní pauze odpočnout?

Byli jsme s dětmi u moře v Turecku. Hodně jsem si to užil. Klidně bych si tam pobyt ještě prodloužil. (úsměv).

Reklama

Související témata: