Hlavní obsah

Hložek je pryč, Sparta bere jiný talent z Olomouce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mají jasno, Adam Hložek se jednotlivcem z českých zdrojů nahradit nedá. Stejně starý Kryštof Daněk přesto přichází s nezáviděníhodnou visačkou. Devatenáctiletý záložník z Olomouce se stal další posilou fotbalové Sparty. Očekává se, že na Letné by se měl stát právě novým Hložkem, což je pro něj velká výzva. Reprezentant do 21 let podepsal víceletou smlouvu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kryštof Daněk ještě v dresu Sigmy Olomouc.

Článek

Kouzlo nechtěného. V prvním ligovém kole minulé sezony vstřelil právě Kryštof Daněk na Letné už ve 3. minutě úvodní gól. V novém soutěžním ročníku už tady bude doma jako hráč Sparty.

Fotbalově vyrůstal v olomoucké Sigmě a brzy bylo jasné, že má v sobě velký potenciál. Na svém kontě má starty v reprezentačních výběrech od 15 do 21 let. Právě se Lvíčaty devatenáctiletý střední záložník momentálně bojuje o účast na EURO.

V covidem přerušené sezoně 2019/20 vstřelil v dresu olomoucké devatenáctky v devíti zápasech dvanáct gólů. Na jaře 2020 pak v sedmnácti letech debutoval v nejvyšší soutěži. Do konce ročníku odehrál ještě dvě ligová utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kryštof Daněk ze Sigmy Olomouc v souboji se sparťanem Adamem Hložkem.

„Kryštof je velký talent českého fotbalu, vidíme v něm značný potenciál rozvíjet se i nadále. Je velmi dobře technicky vybavený, má zajímavá řešení v situacích jeden na jednoho," představuje nového hráče na klubovém webu sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Umí pracovat s míčem na malém prostoru při postupném útoku i v brejkových situacích, hraje v tempu, je důležitý při napadání soupeřovy rozehrávky, správně reaguje při zisku míče i jeho ztrátě. Je velmi dobrý charakterově, sám se chce posouvat, přitom má týmové myšlení," doplňuje Rosický.

"Kryštof Daněk patří bezesporu mezi nejzajímavější mladé fotbalisty u nás, který k nespornému potenciálu přidává již cenné zkušenosti. V devatenácti letech si připsal více než 50 startů v nejvyšší soutěži, pravidelně patří k tahounům mládežnických reprezentací," poukazuje Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která hráče zastupuje.

"Díky herní inteligenci se jedná o ofenzivního fotbalistu využitelného na vícero pozicích, což ho řadí mezi velmi úzkou a ceněnou skupinu hráčů. Zásadní je v mých očích jeho osobní nastavení. Velmi dobře ví, co chce, a dělá pro to absolutní maximum," dodává Kolář.

V uplynulé sezoně odehrál Daněk za Olomouc 29 ligových zápasů, vedle trefy na Letné zapsal gól ještě proti Zlínu. V devatenácti letech má na svém kontě celkovou bilanci 55 ligových startů, 5 gólů a 4 asistence.

„Jsem rád, že mi Sigma umožnila nabídku Sparty přijmout. Cítím, že je správný čas udělat v kariéře další krok. Chtěl bych poděkovat všem fanouškům za podporu, také všem trenérům, že jsem se mohl dál posouvat. Sigmě budu dál fandit a věřím, že se jí bude dařit," poukazuje devatenáctiletý záložník na webu Sigmy.

„Jednání se Spartou byla dlouhá a tvrdá. Nakonec ale splnila podmínky, které jsou pro Sigmu výhodné. Kryštof měl o přestup také zájem a za této situace jsme mu nechtěli bránit v dalším rozvoji jeho talentu. Za odvedené služby mu děkujeme a přejeme mu do budoucna hodně štěstí. Věříme, že dále rozvine svůj potenciál a potvrdí, že Sigma umí vychovávat hráče pro evropský fotbal," zdůrazňuje sportovní manažer Ladislav Minář.

Daněk se stal třetí letní posilou Sparty. Nejprve přivedla zpátky svého odchovance Jana Mejdra z Hradce Králové, z Jablonce zase dorazil reprezentant Jaroslav Zelený, další obránce.

Navíc hostování ze Sassuola proměnil v přestup záložník Lukáš Haraslín. Třetí tým české ligy naopak ve čtvrtek opustila ofenzivní opora Adam Hložek, který přestoupil do bundesligového Leverkusenu.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články