Hlavní obsah

Holec po porážce se Spartou: Jeden jejich hráč stojí víc, než je pomalu náš rozpočet na sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spartě chytal dvě sezony a má v ní spoustu kamarádů, i proto se slovenský brankář Karviné Dominik Holec na první měření sil s úřadujícím mistrem velmi těšil. V úvodním utkání jarní části Fortuna ligy čelil šesti střelám, tři z nich propustil za svá záda.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva brankář Dominik Holec z Karviné, JiřÍ Bederka z Karviné a Jan Kuchta ze Sparty

Článek

„Jestli se dalo udělat více? To je strašně těžké. Jeden hráč Sparty Praha stojí více, než je pomalu náš budget na sezonu,“ krčil po porážce 0:3 rameny 29letý brankář.

Ukázalo utkání proti Spartě, jak jste na jaro připravení?

Uff, těžko se po utkání se Spartou na tohle odpovídá. Ukázalo to, že když proti Spartě nedáte šance, které máte, tak vás za to potrestají. Nějaké jsme měli, ta za stavu 0:0 (Memič uháněl z půlky sám na branku, ale vůbec nevystřelil – pozn. aut.) byla obrovská. To si může říkat každý, co chce. Jestli jsme proti Spartě něco předvedli, nebo ne…, to je upřímně strašně těžké. Jsou od nás strašně odskočení, my jsme mohli jen získat, což se nám bohužel nepodařilo.

První gól Ladislava Krejčího přišel tak trochu z ničeho. Trefil se krásně přes hlavu, ale vyložená šance do nebyla, že?

A předcházelo tomu to, že jsme pár minut předtím nedali tutovku. A potom z pološance oni dají. Dokážou si vytvořit mnohem větší, když šel Kuchtič (Jan Kuchta) na mě nebo pak když netrefil balon před prázdnou brankou. Z toho góly nedali a pak to Krejča trefí fantasticky. Po zápase se mi smál, že dal konečně gól nohou. Zase ho dal mně, co na to říct. Mrzí mě to, ale trefil to skvěle. To je prostě to, že oni tu kvalitu mají. V těžkých momentech dokáží vytáhnout takové věci a díky tomu ty zápasy zvládají.

U druhého inkasovaného gólu jste se hodně zlobil, až jste dostal žlutou kartu. Reklamoval jste ofsajd?

Z mého pohledu to vypadalo tak, že Kuchta v čase střely stál v ofsajdu. Ale neznám všechna pravidla a ani úplně nevím, jak se to tam poodráželo. On mi po té situaci řekl: „Hej, stál jsem v ofsajdu, ale hrál to váš hráč.“ Oukej, nevím, to musí vědět oni (rozhodčí). I kdyby to rozhodli naopak, tak si to odůvodní. Úplně nevím, jak to je, hádat se už nebudu, dostali jsme z toho gól a byl jsem přesvědčený, že to byl ofsajd. V těch emocích jsem reagoval tak, jak jsem reagoval.

Pak jste hru otevřeli a z toho padl i třetí gól, když Kuchta utekl obraně a byl u dlouhého centru dříve než vy. Bylo vaše vyběhnutí chybné?

Myslel jsem, že ten míč bude delší. Možná se dalo počkat. Tak jako to vyšlo v prvním poločase, ale byl jsem přesvědčený, že tam budu dříve. Kuchtič si to ťukl přes mou nohu a pak už to bylo jen o tom, že kdybych ho trefil, tak dostanu červenou. A to by bylo úplně zbytečné. Možná to být v jiném zápase a za jiného stavu, tak bych to udělal. Ale tady by to asi nic neřešilo.

Naposledy, když tu hrála Sparta, tak jste stál v její brance, vzpomněl jste si na to?

Vím to, ale nějak hlouběji jsem nad tím nepřemýšlel. Vyhráli jsme tu tehdy 2:1, viděl jsem to dneska na videu. Ale dál jsem to neřešil.

Nicméně máte stále ve Spartě spoustu kamarádů, že?

Jsme v kontaktu, Spartě fandím, všichni to vědí. Ale dneska jsem jim nefandil, to je myslím pochopitelné. Chtěl jsem jim to znepříjemnit co nejvíce. Asi to úplně nevyšlo, ale Sparta ukázal ohromný přehled, klid na míči. Věděli jsme, co od nich čekat, to vědí všichni. I jsme se zodpovědně připravili, to bylo vidět v prvním poločase, kdy to zas tak jednoznačné nebylo. Měli více šancí ale…, proti Spartě to má každý těžké. A pro nás, kdo hrajeme o záchranu, je to o to těžší.

Pardubice i České Budějovice vyhrály, to pro vás v boji o záchranu nejsou dobré zprávy, že?

To je fotbal, my s tím nic neuděláme. Musíme se dívat na sebe. Ve středu hrajeme s Pardubicemi, máme tři dny na to, abychom se připravili. Musíme udělat vše pro to, abychom situace, které se proti Spartě využít nepodařilo, dokázali dotáhnout ke gólu. Pardubice také budou chtít hrát fotbal, připravíme se co nejlépe. Asi nikdo nečekal, že po Spartě budeme mít tři body, bylo by to krásné, ale jsme realisté. Snažili jsme se udělat vše, abychom něco urvali, ale to se nepovedlo. Teď musíme udělat vše pro to, aby se nám to podařilo v dalším zápase.

Je hlavním cílem pro jaro porazit doma Pardubice a České Budějovice a pokusit se k tomu ještě urvat nějaké další body?

Náš úkol je získat co nejvíce bodů a je jedno proti komu. Vyhráli jsme v Plzni, doma s Libercem, kdo bude další, si nebudeme vybírat. Jasně, porazit Pardubice a Budějovice by bylo super, ale hlavně jde o to získávat body, kde se dá. My se nemůžeme dívat na soupeře nebo spoléhat na to, že když porazíme naše nejbližší konkurenty, že to bude stačit. Tak to nefunguje. Náš úkol je zachránit ligu, udělat pro to maximum. Dovolím si tvrdit, že jsme pro to dělali maximum i dneska proti Spartě. Nevyšlo to, ale z toho si nemůžeme dělat těžkou hlavu. Každá prohra mrzí, každá mě upřímně se*e, ale asi se nečekalo, že vyhrajeme.