Hlavní obsah

Horejš na Spartu umí! V plném počtu jsme ji i přehrávali, litoval jablonecký trenér vyloučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouč David Horejš by si mohl patentovat recept, jak obírat Spartu o body. Zápas s rudým týmem se mu tradičně hodnotí příjemně a platilo to i tentokrát v roli kouče Jablonce. Severočeši zaskočili v úterý ambiciózní Spartu remízou 1:1 a zatarasili jí alespoň dočasný posun na první místo tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Českých Budějovic David Horejš oslavuje gól svého týmu proti Spartě

Článek

45letý kouč vedl mužstvo v první lize proti Letenským již v sedmi případech a svou bilanci udržel vyrovnanou 1-5-1, přičemž Sparta byla proti jeho týmu vždy velkým favoritem. Třeba v roce 2019: České Budějovice s koučem Davidem Horejšem na Letné remizovaly 3:3 a zkazily jí duel v retrodresech na oslavu 126 let od založení.

Rok 2020: Horejš s Dynamem na Letné dokonce slaví senzační triumf 4:2. Rok 2022, jaro: Po zimní pauze Jihočeši pod vedením Horejše Spartu doslova vynulovali a plichtou 0:0 nahlodali její mistrovské ambice.

I nyní jeho mužstvo Pavelku a spol. do šancí takřka nepouštělo, přestože téměř celý druhý poločas hrál Jablonec bez vyloučeného Považance. A dokonce nechybělo moc, aby tým Briana Priskeho po bojovném výkonu porazil. „Neberu to jako svou zásluhu, je to zásluha hráčů, protože oni předvedli skvělý výkon," ocenil Horejš své svěřence.

„My jsme se snažili vymyslet nějakou taktiku a připravit hráče a oni ji splnili, což je vždycky důležité. Věřili jsme si, že to zvládneme. Už den před zápasem jsme odjeli na hotel, v den utkání jsme měli dvakrát video. Připravovali jsme se pečlivě a byli přesvědčení, že to zvládneme. Jsem rád za ně, protože předvedený výkon byl hodně dobrý a bylo tam hodně pozitivních věcí. Je pravda, že i s Budějovicemi jsme měli se Spartou dobrou bilanci, tak snad bude pokračovat i tady," usmál se.

Na Spartu vyrukoval se třemi stopery Martincem, Hübschmanem a Heidenreichem v rozestavení 3-5-2. „Chtěli jsme hlavně uprostřed zavírat středové hráče a chtěli jsme nahoře nechat Jovoviče s Chramostou, což se povedlo. Jovovič předvedl nadstandardní výkon a byl hodně nebezpečný. Věděli jsme, že Sparty s krajními obránci chodí hodně nahoru, takže jsme ho nechtěli zatahovat a zvolili tohle řešení. Ale v průběhu utkání jsme organizaci měnili, věděli jsme, jak soupeře napadat a myslím, že se nám to obrovsky dařilo. Mrzí mě však, že jsme zápas nedohrávali v plném počtu. Myslím, že utkání by vypadalo jinak," poodhalil úspěšnou taktiku na Spartu.

„Změnili jsme rozestavení, protože jsme chtěli eliminovat jejich kraje. Takže jsme hráli na pět hráčů vzadu, viděli jsme, že Sparta s tím má trochu problémy, což se ukázalo. Škoda, že jsme to mohli využívat jen do 55. minuty, jinak bychom Spartě asi zatápěli mnohem víc," vysvětlil zase jablonecký útočník Chramosta.

Po vyloučení Považance Horejš změnil rozestavení na 4-4-1 a vysunul Hübschmana do zálohy. „Červená karta byla obrovská komplikace. Skoro celý druhý poločas jsme dohrávali v deseti, paradoxně jsme asi největší šanci ve druhé půli měli my, když Tomáš Malínský šel sám na bránu. Kdybychom ji proměnili, možná bychom zápas zlomili na svou stranu. Ovšem bod musíme brát, dohrávali jsme v devíti. Kluci si zaslouží za bojovnost obrovskou pochvalu, spokojený jsem hlavně s určitými pasážemi zápasu. Když jsme byli v plném počtu, dostali jsme Spartu pod tlak a v určitých fázích jsme ji i přehrávali," uzavřel Horejš, který opět potvrdil, že na Spartu umí.

Reklama