Hlavní obsah

Hrajte přes Santose! Někdy to s klidem přehání, což se potvrdilo, radoval se Bílek, kterému vyšel taktický plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře stoper Eduardo Santos vydatně pomohl Plzni k mistrovskému titulu, v neděli přispěl k její výhře v ligovém šlágru (3:0) v dresu Slavie. Penaltovým faulem v první minutě na nedávného parťáka Mosqueru, za který byl vyloučený. „Byl náš záměr, hrát co nejvíc na Santose. Vyplatilo se nám to hned zkraje zápasu," pochvaloval si trenér Plzně Michal Bílek.

Součástí taktiky bylo dostat Santose pod tlak, a vyplatilo se, těší Michala BílkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Na jaře postavil Santose k Hejdovi a stvořil nejlepší stoperskou dvojici české ligy. I tenhle tah dovedl Plzeň k titulu. Když se nyní Santos objevil v základní sestavě Slavie, ušil obratem taktický plán: Hrát co nejvíc přes něj.

„Víme, že Santos je silný v odebírání míče, že je klidný. Ale někdy to s klidem přehání. Viděli jsme, jak kvůli tomu chyboval v minulých zápasech Slavie. Měl problémy, když byl pod tlakem. Udělal pár chyb. Šli jsme do utkání s tím, že do problémů chceme dostat oba stopery. Hned v první minutě se nám to povedlo," lebedil si Bílek.

„Santos je v zápasech až přehnaně sebevědomý, věděli jsme, že může něco provést. Hned v první minutě udělal tohle," doplnil útočník Tomáš Chorý, který penaltový faul s přehledem proměnil ve vedoucí gól.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Chorý.

Účinný byl i další taktický plán Viktorie. A sice hrát dlouhé míče přes pravou stranu Slavie na Mosqueru. Kolumbijec se stal mužem zápasu. Kromě penalty a vyloučení zařídil sám druhou branku. Třetí přidal po přestávce Kalvach.

„Při našem držení míče je Mosquera téměř na stejné úrovni s hrotovým útočníkem. Je silný v nábězích i ve vzduchu. Jedna z šancí, jak překonat soupeřův obranný val, byla právě přes něj. Potvrdil kvalitu, moc nám pomohl ve finální fázi," chválil Mosqueru plzeňský kouč.

Vzhledem k defenzívnímu modelu a hře na brejky si nemohl přát příznivější scénář než brzké vedení. Navíc když šla Slavia zároveň do deseti. „Situace z první minuty samozřejmě ovlivnila průběh utkání. Soupeř se ocitl v deseti, my jsme dali gól. Věděli jsme, že pokud chce Slavia otočit výsledek, musí hrát dopředu. Hráli jsme trpělivě, čekali jsme na své šance. Dali jsme tři branky, jsme moc spokojení," uvedl Bílek, kterého však nepotěšilo zranění Sýkory. Ofenzívní záložník po tvrdém střetu s Olayinkou odkulhal z trávníku, pozápasovou děkovačku s fanoušky absolvoval o berlích s ortézou na noze.

„Jedná se o koleno. Uvidíme po pondělním vyšetření. Máme mimo už dva ofenzívní hráče Honzu Kopice a Honzu Klimenta. Pokud by vypadl na delší čas i Sýkora, bylo by to nepříjemné," dodal Bílek.

Reklama