Hlavní obsah

Hrubá chyba rozhodčích. Měla to být penalta proti Slavii, tvrdí komise

Rozhodčí Tomáš Klíma udělal hrubou chybu, když v 16. minutě sobotního utkání 20. kola první fotbalové ligy Teplice - Slavia (1:1) nenařídil penaltu za ruku slávisty Igoha Ogbua v pokutovém území. Stojí to v komuniké komise rozhodčích.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Zleva Igoh Ogbu ze Slavie a zasahující teplický brankář Tomáš Grigar. Ilustrační foto.

Článek

Situace se odehrála za stavu 1:0 pro Severočechy. Sudí Klíma se hájil tím, že si slávista ruku nastřelil sám. Komise zjevně jeho vysvětlení nepřijala.

„Rozhodčí měl nařídit pokutový kop pro domácí družstvo za hraní rukou. Ruka byla zasažena míčem v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu těla a nejednalo se o situaci, kdy hráč hraje jinou částí těla proti sobě. VAR měl v tomto případě intervenovat. Jednalo se o hrubou chybu rozhodčích," stojí v pondělním komuniké komise.

Vyjádření rozhodčího Klímy po utkání Teplice - SlaviaVideo: O2 TV Sport

Co přesně se v sobotu na severu Čech odehrálo? Tepličtí vedli brzkým gólem Tadeáše Vachouška, už v 16. minutě ale mohli být sešívaní v ještě větším maléru.

Záložník Jakub Urbanec se prohnal kolem slávisty Davida Pecha a jeho přihrávku před branku srazil stoper Slavie Ogbu. Jenže třiadvacetiletý Nigerijec míč zablokoval rukou, kterou podle záběru televizních kamer zcela jasně neměl u těla.

Sudí Klíma penaltu nepískl, situaci řešil i se svými asistenty u videa Tomášem Kocourkem a Matějem Vlčkem. Ti ho ale k videu neposlali a hrálo se proto dál.

"Penaltu jsem nenařídil, přestože jsem viděl, že ke kontaktu míče s rukou došlo. Nevyhodnotil jsem ten zákrok jako přestupek, protože si skluzující hráč levou nohou míč do té ruky zahraje. Je tam nějaký odraz," tvrdil Klíma stanici O2 TV hned po zápase.

"Situaci samozřejmě automaticky přezkoumává i videorozhodčí a potvrdil mi ten odraz. Dokonce odraz je snad dvojí, od pravé nohy do levé a následně do ruky," dodal, ale u komise nepochodil.

Klíma chyboval i v říjnovém utkání Slavie na hřišti Bohemians 1905. Tehdy ve prospěch slávistů chybně nařídil penaltu, přestože chvíli předtím neodpískal pokutový kop pro domácí. Komise rozhodčích tehdy označila jeho výkon za "nekonzistentní".

V utkání nastaly ještě další dvě penaltové situace. V obou případech pokutový kop zahrávala naopak Slavia, z toho druhého pak sroval na konečných 1:1 Stanislav Tecl. Obě penaltové situace Klíma podle komise vyhodnotil správně.

V ostatních víkendových zápasech první ligy rozhodčí nepochybili.

V duelu Liberce s Olomoucí rozhodčí Michal Křepský v 19. minutě správně nařídil pokutový kop ve prospěch hostů. V nastavení úvodního dějství zase správně zasáhl VAR. Olomoucký stoper Lukáš Vraštil po odehrání míče ostře fauloval domácího Ahmada Ghaliho a sudí Křepský ho nejprve rovnou vyloučil. Po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu ale svůj verdikt přehodnotil a olomouckému stoperovi udělil jen žlutou kartu.

"Rozhodčí sdělil VAR, že udělil červenou kartu za kopnutí podrážkou do nohy soupeře, a takto komunikoval s videorozhodčím. VAR z dostupných záběrů zjistil, že ve skutečnosti došlo k podražení holení. Z důvodu, že došlo k rozporu mezi skutečností a tím, co rozhodčí VAR sdělil, VAR správně intervenoval a doporučil rozhodčímu přezkum celé situace," prohlásil Příhoda.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava