Hlavní obsah

Jablonecké Drska s Lafatou mrzely zahozené šance

PRAHA

Ve šlágru 8. kola Gambrinus ligy, v němž se v sobotu na Letné utkaly dva nejlepší týmy minulého ročníku, Jablonec zaskočil mistra urputnou obranou v hlubokém bloku, z něhož vyrážel k nebezpečným brejkům. Dokonce si vytvořil víc vyložených šancí než domácí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Kamil Vacek a jablonecký Pavel Drsek.

Článek

Gól měl na hlavě v první půli i stoper Pavel Drsek... „Míč jsem jen škrtnul, a pak jsem viděl, jak se branka kymácí. Kam se míč bezprostředně odrazil, jsem neviděl. Potom už jsem postřehl jen Davida Lafatu, jenže jeho rána šla hodně nahoru. Další dvě šance měl Honza Vošahlík, ale také nedal. Ono je v důsledku jedno, jestli jsem to neproměnil já nebo někdo další. Měli bychom si vážit toho, že si dokážeme šance vytvářet, ale musíme je také proměňovat. Na Spartě nemůžete spoléhat, že uhrajete 0:0, ale musíte se snažit dál gól. To se nám bohužel nepovedlo,“ litoval zkušený stoper.

Ztráta bodu ho hodně mrzela... „Je to škoda, protože při troše štěstí se dal na Letné bod uhrát. Špatný zápas jsme na Spartě neodehráli. Když to srovnám s tím minulým, kdy jsme tu prohráli 0:2 a už jsme jen čekali na závěrečný hvizd, protože jsme neměli šanci, pak naše sobotní vystoupení bylo mnohem lepší. V závěru Sparta jen nakopávala míče dopředu a vytvořila si spoustu standardních situací. Jednu z nich proměnila,“ litoval Drsek.

Sparťanský brankář Jaromír Blažek a jablonecký útočník David Lafata.foto: Právo/Jan Handrejch

„Na Spartu jsme se chystali pečlivě. Především jsme dobře v pauze potrénovali a věřili jsme, že máme šanci na Letné něco uhrát. Bohužel se nám to nepodařilo. Když budeme makat jako v tomto zápase, výsledky určitě přijdou a třeba hned v příštím kole porazíme doma Plzeň, i když to bude hodně těžké,“ přál si při odjezdu z Letné.

Zmínil se i o tom, proč v předchozích duelech nenastupoval... „Já jsem nehrál proto, že bych měl nějaké zdravotní problémy, ale trenér Komňacký se rozhodl pro změnu a posadil mě na lavičku. Teď se rozhodl, že budu v základní sestavě. Jako hráč jeho rozhodnutí musím akceptovat. Nijak jsme se o tom nebavili. Před zápasem mi řekl, že mám hrát na Wilfrieda, který je silový hráč, a na něj bych mohl platit, to jsem snad splnil,“ konstatoval Drsek.

Gól měl na kopačce i vyhlášený jablonecký kanonýr David Lafata. „Při Drskově hlavičce chyběly centimetry, aby skončila v brance. Míč se odrazil od břevna před čáru. Měl jsem to na dlouhou nohu. Kdybych byl o krok blíž, mohl jsem to kopnout lépe. Takhle mě spíš odkopávající hráč Sparty trefil do nohy a míč šel na bránu. I tak mě to mrzí, protože by to byl jiný zápas. Vedli bychom 1:0 a Sparta by musela víc otevřít obranu. Nám by se do ní určitě líp chodilo. Ale to je kdyby, a na to se ve fotbale nehraje. Měli jsme i jiné šance, které jsme také nedali. Sparta nás pak v závěru potrestala,“ krčil smutně rameny Lafata.

Těší se na lídra z Plzně

I když Jablonec převážně bránil, nebylo zakopání se na vlastní polovině jeho hlavním cílem. „Přijeli jsme s cílem hrát ze zajištěné obrany, ale věděli jsme, že pokud si chceme něco odvézt, musíme hrozit dopředu a zkoušet to z brejků. To se nám dařilo, bohužel až na tu koncovku. Na bod jsme určitě měli. Bohužel ty šance, které jsme si vytvořili, neskončily gólem. Sparta proměnila jednu standardku a vyhrála. Tak to ve fotbale někdy chodí,“ litoval.

Mrzelo ho také, že se Jablonci střelecky na podzim tolik nedaří. „Na jaře nám spadlo do brány soupeřů skoro všechno. Věřím, že při jarním štěstí by skončila v bráně Drskova hlavička, kterou tentokrát zastavilo břevno, a také některé ze šancí Honzy Vošahlíka nebo ta moje. Když ale půjdeme do dalších zápasů s takovým nasazením jako proti Spartě, musí se to zlomit a zase nám to tam začne padat,“ přál si jablonecký útočník.

A optimisticky dodal: „Teď nás čeká lídr ligy z Plzně. To jsou zápasy, na které se těší každý hráč. Bude to hodně těžké, ale věřím, že Plzeň dokážeme porazit. Viktoria se na začátku ligy potkala s výbornou formou. Hraje velmi dobrý fotbal a střílí hodně gólů. Podle mne ale máme na to, abychom se jí postavili.“

Reklama