Hlavní obsah

Jednoho adepta titulu od cesty do tepla covid odradil, další využili speciály, byť v jednom případě šlo o autobus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žhavý adept na fotbalový titul bez soustředění v teple a konfrontace s kvalitními zahraničními soupeři? Realita, kterou zapříčinila pandemie koronaviru. Restrikce související s onemocněním covid-19 dolehly na kluby stejně jako před rokem, byť tentokrát nikoliv v tak dramatické podobě. Nicméně třeba Viktoria Plzeň, druhý tým tabulky, raději zůstala doma.

Foto: SK Slavia Praha

Denis Alijagič (v červenobílém dresu) s Tarasem Kačarabou během modelového utkání na soustředění Slavie.

Článek

Portugalsko, Španělsko, Turecko, Malta a Chorvatsko. Pět zemí na jihu Evropy se stalo dočasným domovem minimálně na týden pro většinu klubů v probíhající zimní přípravě.

Slavia Praha, ligový lídr z Edenu, odletěl speciálem na přípravný kemp do Portugalska. Červenobílí zvolili hodně netradiční model a do Algarve se přesunuli téměř na tři týdny! Koronavirová situace ovšem zapříčinila, že z plánovaných přípravných zápasů červenobílých sešlo, a tak Trpišovského svěřenci absolvovali jen modelová utkání v rámci vlastního kádru.

„Utkání na soustředění připravujeme společně s agenturou, s níž dlouhodobě spolupracujeme. Vzhledem k tomu, že jsem na situaci, kdy jsou zápasy rušeny, zvyklí z minulých příprav v době pandemie, není to pro nás velký problém. Hráči absolvovali modelová utkání jako v minulosti, kdy se nám daný model osvědčil," uvedl Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lischka z Baníku Ostrava a Stanislav Tecl ze Slavie Praha.

Sparta mířící na soustředění do Španělska až s jistou prodlevou po úvodním tréninku dlouho řešila, zda odletí. Nakonec odcestovala, nicméně před linkovým spojem dostal přednost speciál, aby se hráči vyhnuli kontaktu s veřejností.

Další z adeptů mistrovského titulu ze západu Čech však podobnou alternativu zamítl a raději zůstal doma. „Dospěli jsme k závěru, že soustředění a s tím spojené cestování leteckou dopravou představuje pro náš tým příliš velké riziko, které nehodláme vzhledem k blížícímu se ligovému startu podstupovat. Případná nákaza a s tím spojená karanténa v zahraničí u jakéhokoli člena týmu by byla zásadní komplikací. Zároveň jsme si nebyli jistí, že nedojde na poslední chvíli k odřeknutí některého z domluvených soupeřů," vysvětloval Václav Hanzlík, tiskový mluvčí Plzně.

„Doba je bohužel taková, nedá se nic dělat. Herní kemp ve Španělsku by byl za standardních podmínek ideální, nicméně aktuálně je pro nás lepší zůstat v domácích podmínkách. Máme zde špičkové zázemí a ochrana týmu je pro nás prioritou. Chceme minimalizovat jakékoli riziko a být na startu jara kompletní a dobře nachystaní," prohlásil vyrovnaně Michal Bílek, trenér Západočechů.

Na domácí prostředí vsadily už jen Zlín a Mladá Boleslav. Oba kluby však od samého začátku přípravy s výjezdem za hranice ani nepočítaly. „Je to kvůli covidu. Vzhledem k situaci, jaká je, jsme nechtěli podstupovat riziko, že se vrátíme ze zahraničí a spousta kluků nám vypadne," krčil smířlivě rameny Karel Jarolím, trenér Mladé Boleslavi.

Opačnou variantu naopak zvolili v Liberci, který cestoval za teplem hned dvakrát. Nejprve kvůli kondičnímu soustředění, následně vyrazili Severočeši po krátké „otočce" doma směr Turecko podruhé.

A zatímco některé z klubů netajily obavy z možného rušení zápasů, což kupříkladu postihlo fotbalovou Spartu ve Španělsku, jiné si nedělaly starosti. „Jména našich soupeřů se kvůli covidu-19 měnila, ale dvě utkání se nakonec podařilo zajistit," oddechl si Radek Klier, tiskový mluvčí Pardubic.

Výhodou se ukázala možnost cestovat v pomyslné bublině, což platilo i pro Slovácko, které mířilo do Chorvatska a vystačilo si s autobusem. „Měli jsme od začátku jasno, že i letos na zimní soustředění pocestujeme. Absolvujeme ho na stejném místě jako loni, kdy byla covidová situace mnohem horší než letos. A neřešili jsme absolutně žádný problém," tvrdí sportovní ředitel hradišťského klubu Veliče Šumulikoski.

Soupeře Slovácku už poněkolikáté zajišťovala stejná agentura. „Jsme s ní spokojeni, snaží se dle domluvy plnit naše požadavky. A ujistila nás, že pokud by některý ze soupeřů kvůli covidu nemohl nastoupit, zajistí jiného protivníka," sdělil Šumulikoski.

Nejvyšší fotbalová soutěž bude po zimní pauze pokračovat 20. kolem o víkendu 5. a 6. února.

Reklama

Související témata: