Hlavní obsah

Jubilejní ligová sezona je tady. Zase s nadstavbou, přesto atypická a mimořádná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová ligová sezona je tady. Jubilejní třicátá v samostatné české fotbalové historii. „A také mimořádná a atypická, protože takovou jsme ještě nezažili,“ přidává šéf LFA Dušan Svoboda. „Naše reprezentace se sice na světový šampionát neprobojovala, nicméně mezinárodní kalendář FIFA musíme dodržet. Znamená to start nejvyšší soutěže 29. července a závěrečné zápasy posledního podzimního 16. kola už 12., resp. 13. listopadu,“ připomněl termínový kalendář s nucenou pauzou vyhrazenou pro boje o Světový pohár v Kataru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obhájí Viktorie Plzeň titul? Podle bookmakerů má největší šance Slavia.

Článek

Dlouhou zimní přestávku s tím související také. „Ani něco takového náš fotbal zažil. Doufám, že se něco podobného už nikdy opakovat nebude," narážel na pauzu, která se potáhne od poloviny listopadu až do poslední lednového víkendu v příštím roce, kdy se fotbal zase vrátí na stadiony.

Pochopitelně jako Fortuna liga, protože takový název ponese nejvyšší soutěž minimálně ještě dvě sezony. Přitom v zákulisí hoří boj sázkových kanceláří o partnerství, čímž roste i výše nabízených milionů od konkurentů Fortuny.

„Na další dva roky máme uzavřenou smlouvu s Fortunou, přičemž ovšem ještě stále nejsou vyřešené dvě poslední sezony, do nichž zasáhl a které poznamenal covid. Nebýt toho, zahájili bychom v nastávajícím roce jednání se všemi potencionálními zájemci," prozradil první muž LFA, že všechny detaily stávající smlouvy probírají a vyhodnocují právníci. "Zájem sázkových kanceláří o fotbalovou ligu představuje i jisté ocenění pro LFA."

V nadcházející sezoně bude částka, která se skládá z prostředků vynaložených na titulární partnerství, na nákup streamů a individuální sponzoring klubů, poprvé převyšovat hranici 200 milionů korun (bez DPH).

Očima generálního ředitele Fortuny Davida Vaňka
„V posledních sezónách se ligový fotbal musel vyrovnávat s řadou problémů. Jakkoliv situace v otázce covidu snad už nebude doléhat tak silně, jako v minulých ročnících, nově bude potřeba čelit výzvě inflační a energetické. Proto jsem velmi rád, že se nám opět podařilo prohloubit naši spolupráci s fotbalem a upevnili jsme pozici v tradičních klubech, které mají tu nejširší fanouškovskou základnu. Věříme, že nás čeká zajímavá sezona, ve které uvidíme plné stadiony, spoustu napínavých zápasů a vstřelených branek a že bude podobně jako ta minulá napínavá až do samotného konce.“

Ligová nadstavba přijde na pořad po odehrání třiceti kol základní část už počtvrté a její podoba se ani v letošní sezoně nemění.

"Samozřejmě že téma nadstavba probíráme a diskutujeme o něm. Panuje ale všeobecná shoda, že se nechceme vracet k třiceti zápasům za sezonu. Pro mužstva, která nehrají evropské poháry, je to málo," potvrdil Svoboda vůli klubů v dosavadním systému pokračovat.

Pro oživení paměti je třeba připomenout, že nový mistr si zajistí účast v předkole mistrovské části Champions League, vítěz tuzemského poháru bude mít jistý start v předkole Konferenční ligy, stejně jako týmy na druhém, třetím, popřípadě čtvrtém místě tabulky.

Vysněnou patnáctou příčku v pořadí v UEFA zaručující vyšší počet účastníků evropských pohárů má sice český fotbal na dohled, ale atakuje ji stále marně.

„Proto bude tak důležité, aby se co nejvíc českých týmů probojovalo z kvalifikačních předkol do základních skupin evropských soutěží. Mým tajným přáním je, aby v nich účinkovaly alespoň tři celky, úplným ideálem by pak bylo, aby se náš zástupce objevil v Lize mistrů," zasnil se předseda LFA nad scénářem doslova snovým, který ovšem zatím plní je Plzeň a Slavia.

Titul se vrátí do Edenu
Se startem nového ročníku vypsala Fortuna coby titulární partner nejvyšší domácím fotbalové soutěže kurzy na příštího mistra, sestupující celky, ale třeba i prvního odvolaného trenéra.
Podle mínění bookmakerů by se měl titul vrátit do Edenu, neboť na Slavii nabízí kurs 1,70. Následuje Sparta (3,00), Plzeň (8,00) a Ostrava (50,00). Sestoupit by měly Teplice (1,70), v ohrožení bude i Brno (3,00) a Pardubice (3,30).
Jako první by měl na trenérské lavičce skončit některý z tria Jelínek (Zlín), Jarošík (Teplice) a Veselý (Bohemians), protože na všechny tři je vypsán kurs 5,0. Na předčasný konec Dána Priskeho je kurs 15,00, což platí i pro Vrbu v Ostravě. Nejjistější pozici by měl mít Svědík ve Slovácku a Horejš v Jablonci, o čemž svědčí kurs 25,00.

Reklama