Hlavní obsah

Karet pro neukázněné trenéry přibývá. Sudí rozhodně neplánují polevit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulé sezoně fotbalové Fortuna ligy obdrželi hlavní trenéři celkem 29 žlutých karet, v té aktuální se, hlavně po zimním apelu, číslo zatím vyšplhalo na 42. „Co se u nás dělo, už nám přišlo přes čáru,“ říká v pořadu Přímák na Sportu.cz předseda komise rozhodčích Libor Kovařík.

Chování na lavičkách je chyba rozhodčích, trenéři si tresty uvědomují. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

„Rozhodně mě situace netěší. Samozřejmě musím pravidla akceptovat, stalo se mi to poprvé v kariéře,“ komentoval o víkendu kouč Sparty Brian Priske svou čtvrtou žlutou kartu v aktuálním ročníku. V sobotu tak bude sledovat utkání na Bohemians jen z tribuny.

A rozhodně není sám. Zatímco v minulé sezoně dostal čtyři žluté jen liberecký Luboš Kozel, v té současné už kromě Priskeho také teplický Zdenko Frťala, pardubický Radoslav Kováč a plzeňský Miroslav Koubek. Rekordmanem je zatím jablonecký Radoslav Látal se šesti napomenutími. Plus Kováč zatím jako jediný viděl i červenou.

„Je potřeba si otevřeně říct, že je chyba nás rozhodčích, že nesportovní chování laviček zašlo takhle daleko. Samozřejmě šlo o postupný proces,“ líčí Kovařík. V zimě si v komisi jasně řekli: „Dost. Stačilo. Musíme být rázní a důslední.“

Podle Kovaříka se trestání ve většině případů daří. Sudí jsou odvážnější, zároveň ale musí umět s každou situací pracovat individuálně. Měli by rozpoznat, kdy je chování ještě v rámci únosné meze, měli by s trenéry umět dobře pracovat a komunikovat.

„Pořád je to fotbal, trenéři jsou ve velkém stresu a emoce musí být. Ale co se u nás dělo, už nám přišlo přes čáru. I čtvrté rozhodčí připravujeme, pouštíme klipy a ptáme se, proč třeba v určitý moment nereagovali. Pokud vidíme, že je to jen otázka odvahy, necháme jim třeba víkend volný, aby o všem popřemýšleli a příště odvahu měli,“ popisuje Kovařík.

Nárůst trestů pro šéfy laviček je v aktuální sezoně patrný. „Jde o věc, která je pro celý fotbal důležitá. Pro jeho image, aby se vše zklidnilo. Nedaří se nám to úplně stoprocentně. Minulý týden se stalo, že jeden rozhodčí nereagoval, což nám strašně vadí a řešíme to. Nechceme slevit,“ zdůrazňuje Kovařík.

SezonaPočet žlutých karet pro trenéryPočet červených karet pro trenéry
2021/2022262
2022/2023292
2023/2024*421

*Většině týmů zbývá s nadstavbou odehrát ještě osm utkání. Zdroj dat: Fortuna liga

Zkrátka takový je aktuálně nastavený trend a je jen na klubech a jednotlivcích, jak se s ním vypořádají.

„Když vydržíme nějakou dobu, trenéři si uvědomí, že tohle není cesta. Ale jednoduché řešení není. Musíme být konzistentní na všech stadionech a u všech mužstev, jinak nám nikdo nebude věřit,“ ví Kovařík.

„Nastala doba, kdy trenéři museli vynechat zápas, místo lavičky jsou na tribuně. To je moment, kdy si uvědomí, že to asi není dobré, že jsou placeni za jinou práci. U někoho už vidím zlepšení, ale konkrétní být nemůžu,“ dodává.

Reklama