Hlavní obsah

Kauza odposlechů? Jako vřed, který praskne a vytéká hnis, říká šéf fotbalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěkné nadělení. Nové vedení českého fotbalu je ve funkcích teprve půl roku, a už dostalo danajský dar. Zveřejnění odposlechů z minulé éry. Tím vážnějších, že v nich třeba všemocný Roman Berbr jedná se Slavii o odměně za její mistrovský titul... Jak může ostře sledovaný případ skončit? „Těžko předjímat, naše etická komise musí vycházet z podkladů, jež má k dispozici. Chceme fotbal očistit, pracovat na obnovení důvěry. Odposlechy zaberou tisíce stran, odhaduji, že to bude trvat několik měsíců,“ avizuje Petr Fousek, předseda FAČR. Etická komise má první rozhodnutí v případu vydat v úterý 21. prosince.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace v Praze.

Článek

Temné dědictví, kostlivec ve skříni. Tak a podobně by se nedávné zveřejnění odposlechů dalo pro současné vedení českého fotbalu definovat.

„Jako když praskne vřed a vytéká hnis... Nic nezametáme pod koberec, ctíme naše krédo, že chceme obnovovat důvěru ve fotbal," ujišťuje strahovský šéf Petr Fousek.

Asociace zatím reagovala prohlášením své etické komise, za které je spíše kritizována než chválena.

Propuštění Romana BerbraVideo: Sport.cz/ ČTK

„Nejde o žádné strkání hlavy do písku, pracujeme s tím, co máme k dispozici. Dosáhli jsme stavu, že jsme poškozenou osobou. Díky tomu máme přístup ke spisu, který je nesmírně objemný, věnují se mu naši právníci," vysvětluje předseda FAČR.

Pravdou je, že na světlo světa vycházejí praktiky z éry Romana Berbra, jehož teď čeká soud.

„Není alibismus, když říkám, že všechny tyto věci pocházejí z doby minulého vedení. Proto jsme také byli zvoleni, že hnutí chtělo změnu, aniž by tušilo, co se pak v odposleších objeví," poukazuje Fousek.

„Máme etickou komisi, ctíme její nezávislost stejně jako nezávislost odvolacího řízení. Spis má tisíce stran, nelze čekat, že se něco objeví a hned to bude mít výsledek," argumentuje Fousek.

„Etická komise vydá v úterý 21. prosince nějaká svá rozhodnutí," poukazuje.

Nechceme se dopouštět bezpráví

V odposleších figurují některá významná jména českého fotbalu. Třeba šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Může je případ smést?

„Publikovány jsou jen části odposlechů, částečné, ne úplné, proto nechci komentovat žádná jména, žádné části odposlechů," zdůrazňuje Fousek.

Odposlechy jsou podle něj dědictvím, jak tady za Berbra vše fungovalo.

„Nechceme se dopouštět bezpráví, některé situace mohou být na hraně, je na fundovaných odbornících, aby věci posoudili," reaguje předseda.

„Dřív naše etická komise zastavila řízení a chtěla čekat na trestní řízení, to teď není možné. Pracuje intenzivně - posuzuje odposlechy, které máme k dispozici my."

Podstatná je samozřejmě reakce sponzorů. „Průběžně s nimi komunikujeme, bude i schůzka s LFA. Myslím, že vnímají, že se případu věnujeme, že etická komise koná," zakončuje Fousek.

Reklama