Hlavní obsah

Kliment: V Plzni je výborná parta. I tím, že sem nechodí superhvěhdy a neberou bambiliony, jako jinde!

Je konec srpna, tým fotbalové Plzně sleduje los základních skupin Ligy mistrů. Když legendární záložník z Pobřeží Slonoviny Yaya Touré přiřadí Viktorii k Barceloně, Bayernu a Interu Milán, kabina se otřásá nadšením. Tedy až na jednoho hráče... Kapitána Lukáše Hejdu. Čtvrtý díl unikátní dokumentární série s názvem Zázrak ze západu, která přináší výjimečný pohled na plzeňskou Viktorii, odvysílá televizní stanice O2 TV Sport v pondělí 15. května od 21:20 hodin. Prozradí i to, proč byla podle hráčů Plzeň v daném období tak úspěšná.

Foto: FCVP/Martin Skála

Plzeňský záložník Jan Sýkora v duelu Ligy mistrů s Barcelonou.

Článek

„Z minulosti vím, že hrát proti gigantům je složité. Chtěl jsem i soupeře, se kterým by se dalo něco uhrát. Nepovedlo se, skupina byla zabijácká. Brzdil jsem nadšení kluků, říkal jsem jim, že nevědí, do čeho jdeme. Dali mi potom za pravdu," říká Hejda ve 4. dílu dokumentu, který mapuje úvod čtvrté účasti Viktorie v Champions League.

Odstartovala ji na půdě Barcelony, kam dorazila po 11 letech. Na podzim 2011 proti hvězdami nabitému výběru v čele s Messim, Xavim a Iniestou odjela s čestnou porážkou 0:2.

Upoutávka na třetí díl seriálu Zázrak ze ZápaduVideo: O2 TV Sport

„Jsem na kluky pyšnej, stejně tak na každého člověka v klubu. To, že jsme po jedenácti letech znovu tady, je práce všech lidí ve Viktorce včetně fanoušků. Doufám, že to není naposledy," sděluje během předzápasové rozcvičky na barcelonském Camp Nou majitel Viktorie Adolf Šádek.

Upoutávka na druhý díl seriálu Zázrak ze ZápaduVideo: O2 TV Sport

Čeští mistři byli natěšení, plní očekávání. Nikdo z nich na Camp Nou nikdy nehrál, spousta hráčů slyšela znělku Ligy mistrů v hlavní fázi soutěže poprvé. Euforie se ale netýkala všech. Autor postupového gólu v odvetě play off s Karabachem, útočník Jan Kliment, dorazil do Barcelony v roli diváka. Kvůli zranění.

„Málokdo si zahraje na takovém stadionu, moc mě mrzelo, že jsem nemohl nastoupit. Absolvoval jsem sice celý výjezd s týmem, ale to byla jen menší útěcha," podotýká Kliment v šestidílném dokumentu. Byť byli čeští mistři odhodlaní a natěšení, na Camp Nou dostali pět gólů (1:5).

Zároveň promluvil také o plzeňském kouzlu, díky kterému byla Viktoria tolik úspěšná na české scéně a v Evropě pak mohla bojovat s klubovými giganty. Nikoho nepřekvapí, že základem byla dobrá parta. "Pomáhá i to, že sem nechodí superhvězdy a neberou bambiliony, jako jinde," nechal se slyšet Kliment.

Upoutávka na první díl seriálu Zázrak ze ZápaduVideo: O2 TV Sport

Reklama