Hlavní obsah

Klopp je jako trenér jiný frajer! Sestup se Slavií by byl velký škraloup, děsí se Šmicer ještě dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastná povaha. Snad proto mu na většině fotbalových štací jeho bohaté a úspěšné kariéry říkali Štístko. Jednu kaňku ale sám najde. Když přijde řeč na krátké trenérské působení na lavičce milované Slavie, její ikona Vladimír Šmicer se ještě po osmi letech orosí. „Zachránili jsme se jen díky dalším výsledkům. Hodně bych si vyčítal takový škraloup být u sestupu Slavie,“ vzpomíná na závěr jara 2014.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer (vlevo) jako nový asistent trenéra Slavie Praha a hlavní kouč červenobílých Alex Pastoor v roce 2014..

Článek

Jako hráč oslavil v sešívaném dresu tři tituly. Sotva však na pár měsíců usedl po boku nizozemského kouče Alexe Pastoora také na její lavičku, musel odvracet historický malér. Sestup, který byl v závěru sezony 2013/14 zcela reálný.

„Alex mluvil jen anglicky, potřeboval k sobě nějakého překladatele. Šel jsem mu tedy na půl roku pomoct jako druhý asistent. Ač jsme se snažili na kluky všemožně působit, mé ani Alexovo účinkování nevedlo k ničemu. Zachránili jsme se jen díky pomoci jiných týmů," vzpomíná Vladimír Šmicer jako host posledního dílu Fortuna Baru.

Slavia je přitom už pár posledních sezon na vrcholu. „Srovnání je jako nebe a dudy," usmívá se internacionál.

Tehdy mu na lavičce do smíchu rozhodně nebylo. „Klub byl v těžké situaci. Všude jsme museli vozit cash, protože na fakturu už nás nikdo neubytoval. Nevěřili, že bychom zaplatili..."

Žádný div, že také mužstvo se v lize pomalu sunulo k čáře ponoru. „Dvě kola před koncem jsme potřebovali porazit Slovácko, remizovali jsme. Abychom se nemuseli na nikoho ohlížet, museli jsme tedy na závěr uhrát bod v Ostravě. Ale prohráli jsme, takže jsme tam pak museli čekat na dva výsledky, z Liberce a z Bohemky. Kdyby dopadly špatně, tak jsme sestoupili. Jsem strašně rád, že to tak nedopadlo," líčí Šmicer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Slavie Praha Vladimír Šmicer (vlevo) a hlavní kouč Alex Pastoor před utkáním v Mladé Boleslavi.

Slavia unikla nejhoršímu a pak rychle nastartovala strmý vzestup. Vítěz Ligy mistrů z roku 2005 s Liverpoolem už se však na trenérskou lavičku nedere. Hraje za starou gardu Reds, působí také jako ambasador Liverpoolu a v jeho barvách létá za partnery po celém světě.

S velkým povděkem populární Šmíca kvituje, že trenérský mág Jürgen Klopp je o dost lepším koučem, než byl on sám po Pastoorově boku...

„Klopp je vždy otevřený a hlavně úspěšný. Současný Liverpool je po pravdě mnohem lepší mužstvo, než jaké jsme za mojí éry měli my. Trenéra jsem hodně zblízka poznal před titulovou sezonou, když jsme já, Patrik Berger a Ian Rush byli jako ambasadoři na přípravném letním turné v Americe," chválí německého trenéra.

TOP 25 osobností: Vladimír ŠmicerVideo: 1. FOTBALOVÁ LIGA

„Žasl jsem třeba, že do letadla se vešlo asi sto lidí, kteří se o hráče áčka starají. Pro mě úplně neuvěřitelný počet při srovnání, kolik lidí v klubu působilo za nás," poukazuje.

V březnu si Šmicer zahrál za starou gardu proti Barceloně, teď se chystá na dva prestižní duely s Manchesterem United doma a venku.

„Díky staré gardě jsem poznal nové tréninkové centrum postavené asi za 50 milionů liber... Přišel jsem taky do kabiny, kde přede mnou seděl Salah. Měl jsem sto chutí vzít si jeho kopačky, ale to by se asi nehodilo," chechtá se Šmicer, jemuž bude brzy 49 let.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články