Hlavní obsah

Kolář drží Slavii v pravých okamžicích a dere se do čela statistik

Nebýt jeho zákroků, kdo ví, jestli by měl aktuální lídr Fortuna ligy ze tří jarních zápasů plnotučný devítibodový zisk. Fotbalový brankář Slavie Ondřej Kolář potvrzuje výborné rozpoložení z konce podzimu a také se dere do popředí gólmanských statistik. Spoluhráči se na něj mohou spolehnout, což budou činit i v dnešním duelu v Teplicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Ondřej Kolář.

Článek

První těžké chvíle prožil při otevírání stadionu v Pardubicích ve druhém jarním kole. Dobře zakročil proti střele z úhlu od Dominika Kostky, a hlavně za jednobrankového vedení skvěle vykopl pokus Leandra Limy, který se před ním ocitl sám. V následném domácím utkání proti Brnu opět při hájení jednogólového náskoku zlikvidoval nájezd Jakuba Řezníčka a pak vytáhl ránu Michala Ševčíka.

Osmadvacetiletý rodák z Liberce zůstává koncentrovaný, je zvyklý na to, že gólman ve Slavii nemá moc práce. Ale ví, že je potřeba, aby se v klíčové chvíli předvedl. „Tohle dělá velkého gólmana, v pravý okamžik tým podrží. Upřímně, ono není takové umění dostat z deseti střel pět gólů a pětkrát zasáhnout," popisuje pro Sport.cz bývalý ligový gólman Radek Sňozík.

Kolářova fazona se promítá i do statistik. Průměr inkasovaných gólů na zápas stlačil na 0,6, což nemá žádný jiný ligový brankář, jenž odchytal alespoň tři utkání v ročníku. V deseti ligových zápasech si připsal třicet zásahů a chlubí se úspěšností zákroků 81,1%. V tomto ohledu jsou nad ním jen gólmani, kteří odchytali maximálně pět duelů v sezoně jako například pardubický Florin Nita (3 zápasy, 18 zákroků, úspěšnost 85,7%) nebo českobudějovický Dávid Šípoš (5 zápasů, 28 zákroků, 82,4%).

Fotbalový pořad Přímák, jehož hostem byl trenér Michal HorňákVideo: Sport.cz

Kolář je zase oporou, od konce podzimu si drží stabilní výkonnost, urval si pozici jedničky mezi tyčemi, kterou v první části sezony držel Aleš Mandous. „U Ondry člověk moc na první pohled nepozná, v jakém je rozpoložení. Ovšem je jasné, že když předvede dobrý a důležitý zákrok, sebevědomí se zvedá. Teď ho to trefuje. Ale česká liga pro něj není měřítko, chtěl bych ho vidět v evropských pohárech a za reprezentaci," míní Sňozík.

Bývalý gólman Liberce si prošel složitým obdobím po těžkém zranění hlavy ze zápasu s Glasgow Rangers. Když se vrátil, udělal pár chyb. „Prožil jsem si i takové vyhoření. Když jsem vypadl z brány, nebavilo mě to, nechtěl jsem se vrátit," vykládal Kolář v lednu na soustředění v Portugalsku v rozhovoru pro Sport.cz.

Také přiznával, že v minulosti nedával fotbalu úplně všechno. „Dřív jsem byl trochu laxní, ale jinak jsem se nastavil v hlavě a budu si už pořád říkat, že se můžu zlepšovat," prohlásil Kolář. Také se na jeho pozici tlačí Mandous, což mu nedovolí cokoliv vypustit.

Dokáže určit jasný bod jeho změny: vztah se svou nyní už manželkou Janou, dcerou šéfa klubu z Edenu Jaroslava Tvrdíka. Sám už její pomoc několikrát vyzdvihl, všímají si toho i další. „Největší změnu u něj vidím po svatbě, je ctižádostivý, klidný, hladový a sebevědomý," pozoruje slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Ondřej Kolář likviduje velkou šanci pardubického Leandra Limy.

Kolář současnými výkony dává vzpomenout na své báječné rozpoložení před těžkým zraněním. „Cítím, že se k tomu zase blížím, ale do optimální formy mi ještě něco chybí," pravil brankář sešívaných v zimní pauze.

„Po třech jarních kolech je brzo něco hodnotit. Ale to, co předváděl před pár lety v Lize mistrů, byl strop. Výkon, jaký předvedl v Barceloně, jsem u gólmana snad neviděl. Ovšem jsem za něj rád, že se mu daří. V jeho případě je to o hlavě. Pokud je srovnaný, dokáže to přenést na hřiště," soudí Sňozík.

Reklama