Hlavní obsah

Komise rozhodčích má jasno: Derby pražských "S" bez větších chyb, Zlínu byla upřena penalta

Aktualizováno

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR se sobotní derby pražských "S" ve fotbalové lize obešlo bez větších chyb. Jedinou výtkou byl nesprávně signalizovaný ofsajd, penaltové situace ale sudí v čele s hlavním Daliborem Černým vyhodnotili správně. Zlín měl zahrávat v Teplicích pokutový kop po ruce Štěpána Chaloupka. Sudí naopak chybně nařídili druhou penaltu pro Brno v duelu s Pardubicemi. Komise to uvedla v komuniké.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Schranz ze Slavie Praha a rozhodčí Dalibor Černý během derby na Spartě.

Článek

Ve šlágru 2. kola nadstavbové skupiny o titul mezi Spartou a Slavií (3:2), po kterém vedou Letenští první ligu před svým rivalem o pět bodů, se komise zabývala třemi penaltovými situacemi. Skluz slávisty Igoha Ogbua na Awera Mabila v nastavení byl správně posouzen jako faul za podražení, uvedl předseda komise rozhodčích Radek Příhoda. Z následné penalty rozhodl Ladislav Krejčí mladší.

Slavia se dožadovala penalty dvakrát v první půli, v obou případech si ale rozhodčí počínali správně. V 38. minutě hrál domácí brankář Matěj Kovář před kontaktem s Václavem Jurečkou nejprve míč. Čistý byl rovněž o šest minut později Krejčího zákrok na Douděru. Asistent rozhodčího následně chybně odmával ofsajd Slavie, nicméně míč by i tak měla pod kontrolou Sparta.

Velké emoce přinesl nedělní souboj ve skupině o záchranu mezi Teplicemi a Zlínem (2:1), po němž ztrácejí "Ševci" z posledního místa už čtyři body na barážové příčky. Komise rozhodčích dnes uvedla, že sudí v čele s Lukášem Nehasilem a videorozhodčím Tomášem Kocourkem měli nařídit v 75. minutě za stavu 1:1 penaltu pro Zlín za ruku Štěpána Chaloupka. "Ruka domácího hráče sice směřovala od míče, ale hráč měl příliš vytrčený loket, nebyl v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla," řekl Příhoda.

Sudí chybovali rovněž v 39. minutě, kdy videorozhodčí kvůli možnému vyloučení přezkoumával odpískaný faul teplického Jakuba Hory na unikajícího Antonína Fantiše. Domácí obránce nakonec vyvázl se žlutou kartou, komise ale považuje celý verdikt za chybný a naopak viděla Fantišův faul na Horu.

Zlín za stavu 1:2 dvakrát dostal míč do sítě, v obou případech se o to postaral střídající Libor Kozák. V 82. minutě video správně zasáhlo kvůli ofsajdu a v nastavení bylo podle komise znovu přesné při odhalení hry rukou skórujícího zlínského útočníka.

Na výkon rozhodčích a práce systému VAR si po duelu stěžoval zlínský kouč Pavel Vrba. Generální manažer moravského celku Zdeněk Grygera podle zápisu z utkání po zápase rozhodčím vulgárně vynadal. Někdejší reprezentační obránce dnes v prohlášení na klubovém webu uvedl, že sudí jeho tým vážně poškodili a Zlín na ně podá oficiální stížnost.

Podle disciplinárního řádu Ligové fotbalové asociaci hrozí Grygerovi za návštěvu v kabině rozhodčích zákaz činnosti až na tři měsíce nebo výkon fotbalově prospěšné činnosti, popřípadě i pokuta až do výše 50.000 korun.

V utkání Brno - Pardubice (0:2) kopali domácí dvě penalty, v obou případech ale nejlepší ligový střelec Jakub Řezníček nevyzrál na gólmana Florina Nitu. Právě střet obou hráčů znamenal v 70. minutě za stavu 0:1 druhou penaltu. Podle komise ale Řezníček hlavičkoval, následně rumunský gólman nejprve zasáhl míč a až poté setrvačností udeřil brněnského kanonýra do hlavy. O faul se tedy nejednalo.

Reklama