Hlavní obsah

Kováč upřímně: Obrovský respekt nechápu. Viděl jsem podprůměrné výkony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spartu příliš nepotrápili. Fotbalisté Pardubic prohráli s lídrem Fortuna ligy 0:2 zejména po špatném úvodu duelu. Trenér Radoslav Kováč nechápal, proč jeho svěřenci nastoupili s příliš velkým respektem. Mrzely ho svěšené hlavy i některá individuální představení.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Pardubic Radoslav Kováč během utkání s Jabloncem.

Článek

Pardubice byly prvních přibližně třicet minut hodně bojácné, souhlasíte?

Chyběla odvaha. Měli jsme plán, který se nedařil realizovat. Byli jsme hodně ztrátoví a každý míč hráli dozadu, takže spouštěli presink Sparty. Pod tlakem pak nakopávali nahoru, kde máte minimální šanci něco urát. Pak jsme se dostali trochu do hry, ale soupeř stále hrozil. Sparta je nicméně tak kvalitní, že už si zápas pohlídala. Věděli jsme, že budou vyskakovat mezi řady, ale my špatně vystupovali a nefungoval ani stranový posun.

Byla Sparta nejlepším týmem, se kterým jste na jaře hráli?

Viděl jsem je z tribuny, ale z lajny se mi líbili ještě víc. Hráli rychle, ví, co chtějí dělat. Mají silnou lavičku, při střídání neztrácí kvalitu. Ale nám chyběla touha utkání zvládnout. Viděl jsem svěšené hlavy od zkušených hráčů. Nevím proč, jestli jsme se fakt tak báli, ale celý týden jsem viděl nažhavení. Teď jsem po první zpáteční přihrávce viděl, že pokud nebudeme hrát náš styl, tak se k ničemu nedostaneme.

Šlo tedy vůbec udělat něco jinak?

Respekt byl obrovský, nechápu. Nechtěli jsme si zápas jen užít, ale čekal jsem daleko větší odvahu hrát nahoru. Pro některé naše kluky byla intenzita až moc vysoká. Sparta hraje strašně rychle a má minimum ztrát, když není pod tlakem. Nedokázali jsme ji potrápit.

Viděl jste kromě týmového pojetí i špatné individuální výkony?

Nechci vyloženě hodnotit jednotlivce, ale říkal jsem, že pokud chceme porazit Spartu, musí všichni podat nadprůměrný výkon. Já viděl třeba čtyři až pět podprůměrných. Řeknu to klukům do očí, vždycky si říkáme pravdu. Teď si odpočineme a jedeme dál.

Na Pardubice klíčová část ročníku teprve čeká.

Nám začíná sezona příští víkend. Máme devět kol, startuje play-off, Sparta je za námi a teď hrajeme o holý život. Ale my to víme. Šest kol zpátky jsme byli mínus šest bodů a jeli do Boleslavi. Teď máme stejně jako Zlín. Klíčový duel nás čeká v neděli, když vyhrajeme, přidáme k nám právě i Brno.

Co udělat jinak, aby se scénář z duelu se Spartou neopakoval?

Určitě si zanalyzujeme, co fungovalo. Hlavně ale zachováme klid, nesmíme panikařit. Už na podzim po Brně jsme byli mrtví, nikdo nám nevěřil. Teď půjdeme zápas od zápasu a uděláme vše pro to, abychom po nadstavbě nebyli poslední.

Reklama