Hlavní obsah

Magnet z Julisky! Dukla přitahuje největší smolaře. Ve hře je rekord, o který nikdo nestojí

Václav TrousilSport.czPrávo

Jako kdyby měli na tuto statistiku patent. Hned tři fotbalisté Dukly si za posledních 10 let dali za jednu sezónu nejvíce gólů do vlastní branky. A po víkendovém utkání má do této skupiny nakročeno další adept z Julisky. Jednadvacetiletý stoper Martin Chlumecký proti Slovácku hned dvakrát překonal svého gólmana a za pět kol stihl už tři vlastence, což se naposledy v české lize povedlo v ročníku 2008/09.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Dukly Martin Chlumecký si v duelu proti Slovácku vstřelil dva vlastní góly.

Článek

Marek Hanousek, Lukáš Štetina a Marek Hlinka. Hráči, kteří se nesmazatelně zapsali do statistik české fotbalové ligy. Nejenže vstřelili nejvíce vlastních gólů během jedné sezóny (shodně 2), ale také shodně oblékali dres pražské Dukly. Hanousek jako jediný ze zmíněné trojice ještě v dejvickém klubu působí, a navíc je kapitánem.

Hráči s největším počtem vlastních gólů za jednu sezónu (posledních 10 sezón):
17/18 Ondřej Bačo (Zlín), Tomáš Přikryl (Mladá Boleslav) 2 góly
16/17 David Štěpánek (Jihlava) 2 góly
15/16 Marek Hanousek (Dukla) 2 góly
14/15 Lukáš Štětina (Dukla) 2 góly
13/14 Marek Hlinka (Dukla) 2 góly
12/13 Tomáš Hájovský (Příbram), David Hubáček (Slavia) 2 góly
11/12 více hráčů po jednom gólu
10/11 Radim Kučera (Olomouc), David Limberský (Plzeň) 2 góly
09/10 Adrian Rolko (Ml. Boleslav), Pavel Němčický (Slovácko) 2 góly
08/09 Jan Riegel (České Budějovice) 3 góly

Jeho spoluhráčem je také Martin Chlumecký, který v nezáviděníhodné statistice pokračuje. Během svých prvních pěti startech v nejvyšší lize stihl už tři vlastence.

Naposledy stihl jeden hráč vstřelit tři vlastní góly za jednu sezónu v ročníku 2008/09. Tehdy byl největším smolařem Jan Riegel z Českých Budějovic. Od té doby překonal fotbalista svého brankáře maximálně dvakrát, v sezóně 2011/12 si žádný ligový hráč nedal dva vlastní góly.

Chlumecký se také o víkendu „blýskl" tím, že v zápase se Slováckem gólmana Dukly Filipa Radu nešťastně překonal hned dvakrát, což se naposledy povedlo Davidu Štěpánkovi z Jihlavy, jenž dvakrát cílil do své branky 27. května 2017 proti Plzni.

Nový stoper Pražanů, který do klubu zamířil v létě z Liberce, si ještě jeden vlastní gól připsal v generálce na ligu proti Hertě Berlín.

Seznam vlastních gólů v této sezóně Fortuna ligy:
3 - Chlumecký (2x proti Slovácku a 1x proti Bohemians)
2 - Janečka z Karviné (Proti Jablonci a Mladé Boleslavi)
1 - Podaný z Dukly (Proti Plzni)
1 - Svozil z Opavy (Proti Spartě)
1 - Holeš z Jablonce (Proti Ostravě)

„Když na něj budu řvát, akorát ho pohřbím. Spíš na něj musíme jít psychologicky," má jasno kouč Dukly Pavel Drsek, jak bude k mladému obránci přistupovat.

Právě Chlumecký se může stát smutným rekordmanem ligy. Ještě žádný hráč nedal čtyři vlastní góly během jedné sezóny v 25leté historii soutěže.

Navíc Dukla má na svém kontě suverénně nejvíce vlastních gólů po téměř kompletním pátém kole. Kromě tří zásahů Chlumeckého si dal vlastní gól i Podaný. Dvakrát zamířil za záda svého brankáře i Marek Janečka z Karviné. Po jednom vlastenci má Ladislav Svozil z Opavy a Tomáš Holeš z Jablonce.

Reklama

Související témata: