Hlavní obsah

Máme rychlost a sílu, libují si na Spartě. S dalšími odchody se nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jasným cílem obhajoby mistrovského titulu vstoupí do nové sezony Fortuna ligy fotbalová Sparta. Tomu Letenští také přizpůsobují kádr, podle sportovního ředitele Tomáše Rosického i trenéra Briana Priskeho se tým podařilo vylepšit po rychlostní a sílové stránce. Rosický také uvedl, že už neočekává žádné odchody.

Zůstane Matěj Kovář ve Spartě? Pořád je to možné, říká Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Do nadcházející sezony jsme chtěli dodat co nejvíce rychlosti. Návratem Jakuba Peška a příchody Veljka Birmančeviče a Victora Olatunjiho trenér získal další variabilitu," prohlásil na Rosický na tiskové konferenci.

Sparta představila zatím pět posil. Na Letnou dorazili záložník Michal Ševčík, brankář Jakub Surovčík, zmínění útočníci Birmančevič a Olatunji a nejnovější akvizicí v rudém dresu je stoper James Gomez původem z Gambie.

„Jak řekl Tomáš, to, posílení nám přineslo více rychlosti a síly. Ševčík rovněž dodává týmu nové aspekty. Dál nás mohou posunout fyzické parametry Olatunjiho. Gomeze máme nasledovaného z dánské ligy i reprezentace." konstatoval Priske. „V kádru také zůstanou také Václav Sejk a Matěj Ryneš, jsme spokojeni s jejich progresem. Cílem bylo udržet kádr co nejvíce pohromadě," prozradil následně sportovní ředitel.

Jednadvacetiletý Gomez je prý zejména velkým příslibem do budoucnosti. „Možná nejen tam, ale i na nadcházející období, třeba na měsíc nebo dva," upozornil Priske. „Příchodem Birmančeviče jsme rozšířili skladbu možností při využití jednotlivých fotbalistů. Je to rychlý hráč, má velkou herní inteligenci, je dobrý v soubojích jeden na jednoho," představil kouč Srba, jenž v přípravě dostal celkem slušnou minutáž a z posil má do základu možná nejblíže.

Z kádru úřadujícího mistra naopak odešli například útočníci Tomáš Čvančara a Awer Mabil, stoper Ondřej Čelůstka či univerzální obránce Dimitrije Kamenovič. Další hráči putovali na hostování.

Sparta na trénink pozvala fanoušky. Předvedly se jim i čerstvé posily James Gomez a Victor OlatunjiVideo: Sport.cz

„Co se týče kádru, jsme pokrytí," prohlásil Priske s tím, že vše už směřuje k nedělnímu startu domácí soutěže, kdy Sparta přivítá doma Olomouc. Na kterou z posil se ale mohou fanoušci těšit? „Obecně řečeno je vždy šance, že nové hráče zařadíte a můžete s nimi počítat. Na druhou stranu se musíte podívat na fakt, v jaké fázi přípravy dorazili. Podívejte se na Jamese Gomeze který přišel ve středu. Uvidíme, jak s nimi můžeme počítat k prvnímu utkání," nechtěl být trenér moc konkrétní.

Zdá se však, že zatímco směrem dovnitř kádr uzavřen není, směrem ven už ano. „Nemůžu vyloučit nic. Pracujeme s dlouhodobým plánem, třeba u stoperů, příchod mladého Gomeze je toho důkazem. Všichni klíčoví hráči ale mají dlouhodobé smlouvy a nepočítám, že někdo odejde," podotkl Rosický. Přitom hlavně kolem stopera Martina Vitíká má kroužit slavný nizozemský Ajax.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Ještě také záleží, do jaké evropské soutěže se Sparta probojuje. Situace je momentálně jiná než před rokem, kdy Letenští vypadli v předkolech a následně přišli například o stopera Dávida Hancka. Teď takový scénář nehrozí, Sparta má jistotu minimálně Konferenční ligy. Vysněným cílem však zůstává základní skupiny Ligy mistrů.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice