Hlavní obsah

Měl jsem nervy, neskrýval Trpišovský. A byl rád, že fanoušci na jeho tým nepískali

Praha

Euforii tribun nepropadal. Přestože jej téměř vyprodaný Eden vyvolal na děkovačku a oslavoval jako hrdinu, trenér Slavie Jindřich Trpišovský po nedělním triumfu v ligovém šlágru s Plzní (2:0) neskrýval rozpaky. „Nebyl to dobrý výkon. A fotbal s velkým F už rozhodně ne. Ale nechci se rouhat. Máme tři body a nabrali jsme obrovské zkušenosti," říkal šéf lavičky červenobílých.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Aleš Mandous a trenér Jindřich Trpišovský po zápase s Plzní

Článek
Fotogalerie

Ač jste v souboji v přímé konfrontaci skolili ligového lídra a slavili výhru 2:0, nevypadáte příliš šťastně.

Plzeň hraje fakt dobře a já se těšil na fotbal nahoru dolů. Nechci se rouhat, protože jsem pochopitelně rád za vítězství. Jde o obrovský bonus pro budoucnost našich hráčů. Vždyť někteří kluci takový zápas hráli prvně v životě. Ale fotbalově nemělo utkání dobrou úroveň. A fotbal s velkým F to tedy rozhodně nebyl. Nebylo to moc koukatelné.

Zápas zásadně poznamenala červená karta pro plzeňského Řezníka už po jedenácti minutách.

Šli jsme do zápasu s určitým plánem a tohle změnilo jeho ráz. Plzeň dobře bránila a nedávala nám žádný prostor. Dobře zahustila blok před pokutovým územím. Postupem času a změnami v sestavě se nám podařilo dostat se do šancí a dohrát jednu situaci. Ale z naší strany to nebyl dobrý výkon. V útočné fázi jsme se moc neprosadili. Nebylo tam moc zajímavých momentů, spíše hodně faulů. Výsledek je pro nás jediné pozitivum.

Ihned po přestávce šli do hry Stanciu a Staněk, kteří projevu Slavie hodně prospěli. Neuvažoval jste o jejich nasazení už v průběhu první půle?

Zvažovali jsme, že je nasadíme dříve. Typologie a úkoly některých hráčů se totiž změnily vyloučením Řezníka. Jsou to dva hráči, kteří jsou silní v kombinaci a ve finálním řešení. Jenže střídání před pauzou si nezasloužili hráči, co zahajovali zápas. Baha jsme střídali ze zdravotních důvodů. A Hromada byl v základní sestavě z určitých taktických důvodů, ovšem oslabením Plzně se jeho úkoly zcela změnily.

Triumf Slavie pečetil v nastavení Michael Krmenčík. Na jeho adresu jste mluvil po předešlých zápasech s Českými Budějovicemi a olomouckou Sigmou poměrně kriticky. Věřil jste, že může zápas rozhodnout? Že bude mít proti mateřskému klubu zvýšenou motivaci?

Mluvili jsme s ním jako s každým. Nabádali jsme ho, aby se soustředil na hru a fotbalové věci. Jeho nasazení se nabízelo, protože jsme měli početní převahu a na levé straně hřiště Plavšiče s kvalitním centrem. Věřili jsme, že mu Pernica s Hejdou budou muset věnovat větší pozornost, a tudíž se snadněji prosadíme přes střed hřiště. Dalším faktorem pro jeho nasazení byla jeho výška, protože soupeř měl ve vzduchu od začátku zápasu převahu. Hodně nám pomohl při obranných i útočných standardkách. Jeho výšku v obou pokutových územích jsme potřebovali.

Proti obvyklým zvyklostem hodně emotivně slavil gól proti bývalému zaměstnavateli. Co jste na jeho chování říkal?

To nechci komentovat. Jde o jeho věc. Já jsem rád, že je ve Slavii a vstřelil první gól ze hry.

Už jste zažil utkání, kdy váš tým dohrával proti soupeři v osmi?

Nikdy. Jednou na nižší úrovni jsme nastoupili do zápasu v osmi lidech, protože jsme se nesešli, a když se pak jeden z kluků zranil, tak se utkání nedohrálo... Jde o hodně nestandardní situaci. Snažil jsem se hráče po druhé, respektive třetí červené pro Plzeň nabádat ke koncentraci. Pro obránce je děsný nezvyk, když kolem sebe na dvacet metrů nemají jediného protihráče. A i takové zápasy se dají prohrát. Proto jsem šťastný, že Ondra Lingr míč do sítě dotlačil.

Schvalujete trend, který po dění v předešlých dnech, kdy sudí nevyloučili za ostré zákroky sparťana Dočkala, mladoboleslavského Matějovského či vašeho Hromadu, nasadili odlišnou laťku, a právě ve vašem zápase trestali červenou kartou všechny hrubé zákroky?

Musíme chránit zdraví hráčů, pak uvidíme dobrý fotbal. Je jasné, že fauly fotbalu škodí. Kvůli nim lidé na stadiony nechodí. Všichni chceme vidět co nejvíce fotbalu. Rozhodnutí musí být pro dobro ofenzivní hry. Jenže v reálu ty situace vypadají mnohdy jinak než na videu... Takže nejjednodušší je prostě takové zákroky nedělat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Lingr ze Slavie Praha oslavuje se spoluhráči gól na 1:0

Užil jste si s ohledem na průběh závěrečnou děkovačku, na kterou vás fanoušci vyvolali?

Ani neumím popsat, jak jsem byl rád, že lidé na kluky během zápasu nepískali a byli trpěliví. Nehráli jsme dobře. Měl jsem nervy... Někdy kluci dělají všechno naplno, ale nemají prostě patřičnou sebedůvěru. Jsem rád, že se přízeň diváků nijak nezvrtla a dotlačili nás k vítěznému konci.

Co vám ukázal zápas z pohledu souboje o titul a naděje na čtvrtou mistrovskou korunovaci v řadě?

Že je před námi spousta práce. Plzeň předvedla, že má velkou sílu. Přijela perfektně připravená, skvěle zvládala oslabení. Není náhodou, že vede ligovou tabulku. V naší hře jsou rezervy, potřebujeme se dát dohromady.

Reklama