Hlavní obsah

Místo oslavných trachtací rozpaky. Cesta k vrcholu bude ještě dlouhá, připomíná kouč Klokanů

Praha

Obří transparent s nápisem „Zpátky na vrchol“ rozvinutý ještě před zahajovacím hvizdem. Po několik týdnů chystané choreo, do něhož se tentokrát zapojila i hlavní tribuna. A po duelu s Mladou Boleslaví koncertování v rytmu hit hopových kapel přímo na náměstíčku vršovického stadiónu. I tak mělo vypadat nedělní loučení fotbalových příznivců Bohemians se sezónou, v níž se Klokani na vrchol skutečně drali. Nakonec ovšem loučení krajně nepovedené, neboť Haškovi svěřenci kolapsem v závěrečných pěti minutách naservírovali soupeři tři body, takže domácí fanoušci opouštěli Ďolíček plni rozpaků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Antonín Vaníček z Bohemians (druhý zprava) se raduje se spoluhráči z gólu v utkání s Mladou Boleslaví, radost to však byla předčasná.

Článek

Aby ne, když stadión namísto oslavných trachtací tonul v rozpacích. Samozřejmě že je vyvolala prohra se soupeřem, který v pěti předchozích kolech ani jednou nevyhrál. Tři góly, které Mladá Boleslav dala po střelecké půstu trvajícím 302 minut, pochopitelně také. Kolaps Klokanů v závěrečných pěti minutách, během nichž Středočeši rozhodli dvěma brankami o výhře a tím i ligové záchraně, je jen umocnil.

„Mrzí to. Už třeba kvůli choreu, které fanoušci připravili," zklamaně povzdechl domácí kouč Martin Hašek.

Když sluníčko oslní stopera...

Rozhodně však nepodezíral své svěřence, že by měli až přílišné pochopení pro bodové potřeby protivníka.

„Po standardní situaci můžete dostat gól kdykoli. Na začátku, stejně jako na konci zápasu. Balón letí do šestnáctky, paprsky zapadajícího slunce oslní stopera, ten podběhne balón a padne gól," předkládal verzi, jak Středočeši přišli k brance Chaluše, která utkání vlastně rozhodla.

„Nevybrali jsme si prostě dobrý den. Zatímco před týdnem jsme podali v Olomouci jeden z nejlepších výkonů v sezóně, tentokrát to byl proti Mladé Boleslavi jeden z nejslabších na domácím hřišti. Průměrný, navíc zkreslený konečným skóre," glosoval první jarní prohru svého týmu na vlastním hřišti.

„A teprve druhou v celém ligovém ročníku," připomněl, že předtím Bohemians doma padli pouze v podzimním duelu s Jabloncem a nyní se zachraňující se Mladou Boleslaví.

Právě proto zmiňované rozpaky.

Zůstaňme na zemi, nabádá kouč

„Nezapomínejme, s jakým rozpočtem pracujeme, jaké hráče máme a jak jsou v kádru dlouho. Jasně, fanoušci chtějí myslet pozitivně. Zvlášť po sezónách, kdy se v Bohemians kumulovaly a řešily nejrůznější problémy, mužstvo se pohybovalo v tabulce dole a mělo starosti se záchranou. Ale právě proto je potřeba zůstat nohama na pevné zemi," připomínal trenér Hašek, že cesta k opravdovému vrcholu bude ještě dlouhá a lopotná.

A to i navzdory tomu, že letos v jednu chvíli mohli dokonce koketovat s myšlenkami na účast na evropské pohárové scéně, že plzeňskému lídrovi tabulky uštědřili ostudný pětigólový výprask a navzdory prohře s Mladou Boleslaví nejspíše skončí v horní polovině tabulky.

„Naším problémem je koncovka. Potřebujeme šest sedm šancí, abychom dali alespoň jeden gól. Spoustu věcí lze natrénovat, vědomé akce hrané v součinnosti se dají nacvičit, ale s proměňováním šancí ani soustavný trénink příliš nepomůže. Takového Lafatu či Siegla nenaučili střílet góly trenéři, bylo to v nich," meditoval na klady a mínusy svého týmu trenér Klokanů.

„Pokud tedy chceme být v příští sezóně silnější, a tudíž i lepší, musíme přivést útočníky, kteří zúročí práci obránců a záložníků," rýsoval po nepovedeném loučení s Mladou Boleslaví Martin Hašek, kudy by měla vést cesta Bohemians k opravdovému vrcholu.

Reklama

Související témata: