Hlavní obsah

Muž zápasu? Slova kouče jako motivace. Provod se na beku cítí v pohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lukáš Provod coby levý bek fotbalové Slavie? Nedávno možná ještě výplod bujné fantazie, v posledních dnech ale realita a úspěšně postupující zhmotnění myšlenky kouče Jindřicha Trpišovského. Šestadvacetiletý reprezentant nové návyky rychle vstřebává. „Teď se cítím na té pozici v pohodě, ale samozřejmost to není,“ upozornil Provod po posledním utkání v Mladé Boleslavi, kde sešívaní zvítězili i díky jeho velmi dobrému výkonu a zásadnímu podílu na rozdílové brance 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Provod ze Slavie v zápase v Mladé Boleslavi.

Článek

Pro leckoho je jeho nová role překvapivá. Ovšem když si vezmete předpoklady, které Trpišovský žádá od hráče, jenž bude nastupovat na pozici Davida Juráska, zjistíte, že Provod tam docela pasuje. Dobrá fyzička, kvalitní centr levou nohou, odolnost, to může nabídnout.

Slavia v úvodu sezony nastupovala v systému se třemi stopery, v něm pendloval rodák z Plzně jako halvbek (wingbek). Ve čtvrtek v prvním duelu třetího předkole Evropské ligy proti Dnipru (3:0) a v Boleslavi přešaltoval trenérský štáb sešívaných zpět do formace se čtyřmi obránci. Provod hrál levého beka.

„Ve Slavii je taková konkurence, že kamkoliv mě trenér postaví, já budu vždy rád, že budu moct hrát. Teď se cítím na té pozici v pohodě. Když hrajeme na tři vzadu, hraju halvbeka a jsem výš a blíž soupeřově bráně než naší, tak je to pořád lepší. Ale postupně si na tu pozici zvykám," popsal hráč, jenž byl v Boleslavi slávistickým kapitánem.

Adaptace mu jde. Trpišovský ho glorifikoval po utkání s Dniprem. Po něm prohlásil, že pro něj byl mužem zápasu. „Předvedl komplexní výkon na hodně zodpovědné a důležité pozici, která je těžká pro ofenzivního hráče, který si musí hlídat náběhy za záda a někdy doplňovat stopera," konstatoval mimo jiné kouč po čtvrteční partii. „Trenérovi děkuji za hodnocení. Myslím, že mě chtěl namotivovat k tomuto zápasu, protože věděl, že budu hrát obránce znova," usmál se Provod.

Pro typologicky ofenzivního hráče je logicky náročné plnit defenzivní úkoly. I v Boleslavi si v tomto ohledu ale vedl velice zdatně. Domácí se přes zodpovědně hrající sešívané nedostali do pořádné šance. „Toho si samozřejmě ceníme. Věděli jsme o kvalitách Boleslavi, viděli jsme její předešlé zápasy, hrála dobře. Mají Júsufa, který je nesmírně silný ve vzdušných soubojích, nebo Kušeje, který je hodně nebezpečný a minule nám tu gól. Hodně jsme se na to soustředili a musím tedy pochválit kluky v obraně, teď už vlastně i sebe, že jsme to zvládli dobře," hovořil spokojeně muž se sedmnáctkou na zádech.

Sám výrazně přispěl k jediné brance utkání, kterou si dal nešťastně do vlastní brány Florent Poulolo. Na toho dotíral čerstvě příchozí Muhamed Tijani. Celou situaci zapříčinil Provodův perfektní centr z pravé strany.

„Myslím, že už je s novou pozicí dost sžitý. Má velice dobré centry, jeho levačka je výborná. Čím víc si na tu pozici bude zvykat, tím bude lepší. Nejen v zápasech, ale i v trénincích. Předpokládám, že v minulosti byl při nácvicích v tréninku někde uprostřed. V posledních třech týdnech a dál bude vždy na téhle pozici nalevo. A když dáte třicet čtyřicet centrů za trénink, vykopete se. Takže jeho levačka bude ještě lepší a přesnější a mohl by zacelit díru po Juráskovi," podotkl ve studiu O2 TV Sport bývalý ligový záložník Zdeněk Folprecht.

Slavia potvrdila, že je na startu sezony v slušném rozpoložení. V lize si připsala čtvrtou výhru a zůstává bez ztráty bodu, s Dniprem ve čtvrtek zametla 3:0. „Poněkolikáté se ale bohužel zopakovala skutečnost, že máme hodně šancí, které nedokážeme proměnit. Věřím však, že každým utkáním se bude naše efektivita zlepšovat. Sedá si to, měníme rozestavení, částečně se mění sestava. Celkově to ale šlape a funguje. Věřím, že se nám bude dařit i nadále," přál si Provod.

Související témata:
  1 : 2 Slovácko - Slavia 1 : 2 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  1 : 1 Plzeň - Ostrava 1 : 1 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  0 : 5 Ml. Boleslav - Sparta 0 : 5 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
  Teplice - Hradec Králové zítra 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
  Pardubice - Karviná zítra 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  Č. Budějovice - Jablonec zítra 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  Zlín - Bohemians zítra 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.