Hlavní obsah

Můžeme hrát o titul, věří dvacetiletý hrdina Baníku. Za bráchu má parní válec

Praha

Jsme vůdci zbytku světa, mohou si říci fotbalisté ostravského Baníku. V dohrávce 4. ligového kola zvítězili 1:0 na hřišti Bohemians Praha 1905 a posunuli se tak na čtvrtou příčku tabulky za dosud suverénní trojlístek Slavia, Sparta, Plzeň. Zatímco minule si hattrickem zařádil mazák Milan Baroš, v Praze ho zastoupili mladí bratři Šašinkové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Baníku Ostrava Ondřej Šašinka (vlevo) a Milan Baroš oslavují vítězství nad Bohemians 1905.

Článek
Fotogalerie

Baník napsal v Ďolíčku originální příběh. Ještě do přestávky přišel o zraněného kapitána Baroše, v utkání jednou trefil břevno a dvakrát tyč. Jakub Šašinka po minutě pobytu na hřišti přihrál svému bratrovi Ondřejovi a útočník, který přišel na trávník právě za Baroše, přece jen překonal Valeše a přisoudil Ostravě tři body.

„Brácha je dost rychlý, přišel hru trochu rozpohybovat. Což se vlastně povedlo," pochvaluje si Ondřej Šašinka (20), jak se sourozencem vzali osud do svých rukou.

Bratrská spolupráce se zařadila k největším událostem startu ligy. „Kdy jsme takhle společně rozhodli zápas? Naposledy možná v juniorech. Jsem hrozně rád, že mi brácha nahrál, ale výhra je práce celého týmu," ujišťuje mladý hrdina.

Měl přitom těžký úkol, nahradit internacionála Baroše. A jeho štafetu převzal i s vítězným gólem. „Jsem moc rád, ale Milan je Milan. Učím se od něj každý trénink..."

Mužstvo ještě půjde nahoru

V minulé sezóně se Baník coby nováček zachraňoval až do posledního kola. Teď je s devíti body na kontě štikou ligy. „Velice si takového postavení vážíme. Změn bylo hodně, mužstvo se teprve sehrává. Půjde ještě nahoru, začne si věřit," doufá trenér Bohumil Páník. „Zranil se nám Milan, uvidíme, jak bude vypadat. Brzy přijdou těžké domácí zápasy se třemi lídry. Takže cokoliv získáme venku, jsou jen body navrch," dodává kouč.

Baník zahájil nový ročník skvěle. „Naše cíle jsou vždy nejvyšší. Máme tým, který klidně může hrát o účast ve skupině o titul," varuje konkurenci Ondřej Šašinka.

Bráchové jedna radost

Kouč má rád, když jsou jeho chlapci sebevědomí. „Mládí vpřed. Já je však přece jen vždy přibržďuju a říkám, že musíme jít po schodech, ne vyjet výtahem," uculuje se zkušený kouč.

V Ďolíčku mu každopádně vyšlo, že místo Baroše tasil oba bratry.

„Milan měl problémy s achilovkou, odehrál, co vydržel. Dát mladého Šašinku byl dobrý tah, pomohl nám i starší Šáša. Mám z nich radost, vrátili se nám z hostování. Ondra hrál ligu, starší ne. Jakub má velké fyzické předpoklady, když na něj padnete, je to jako srážka s parním válcem," směje se dobře naladěný Páník.

Reklama

Související témata: