Hlavní obsah

Můžete to posr... jen vy! slyšel Weber před premiérou. Obrovská odměna pro všechny, zářil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černou košili měl úplně promáčenou, ale logicky ho pohlcovala euforie. Jozef Weber měl tu čest být trenérem, který povede fotbalisty Hradce Králové v prvním zápase na novém stadionu. Před premiérou se odpoledne odreagovával doma s rodinou a pak přišel velký podvečer. „Víte, co vše se kolem stadionu psalo. Nastavili jsme si v hlavách, že to chceme vrátit lidem, kteří udělali vše proto, aby se tu hrálo. Myslím, že pro všechny lidi z vedení města, klubu i samotné hráče je výsledek i atmosféra po utkání obrovská odměna,“ bilancoval už v suchých věcech Weber ligovou výhru 5:1 nad Českými Budějovicemi.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér Hradce Králové Jozef Weber během utkání s Českými Budějovicemi.

Článek

Kolikrát jste před zápasem slyšel, že musíte vyhrát?

Nespočetněkrát, slyšel jsem to od čtvrtka. (Sportovní ředitel klubu) Jirka Sabou mi říkal, že teď už to můžeme posr... jen my. Ale všichni lidé kolem stadionu odvedli nadlidskou práci, jsem rád, že jim to hráči vrátili. Ale snažili jsme se to nepřenášet na hráče. Až mě překvapilo, jak jsme to zvládli, přeci jen nemáme úplně zkušené mužstvo. Před měsícem jsem říkal, že zkušení hráči jako Pilař a Krejčí nepodlehnou atmosféře, ani jsem netušil, jak na má slova dojde. Teď se to potvrdilo.

Hradec Králové se konečně dočkal nového stadionu. Votroci ho pokřtili výhrou nad Českými BudějovicemiVideo: Kristýna Kupcová, Jiří Lizec

Někteří fanoušci plakali. Zaregistroval jste to?

I náš kustod Aleš Kobr brečel. Pro něj i další kluky, kteří jsou tu několik let, nebo hradecké fandy to byl velký den. Plně tomu rozumím. Jsem rád, že hráči dali všem takový dárek.

Jak jste prožíval celý den?

Schoval jsem se. Mám tu návštěvu, přijely za mnou vnučky. Jedna je tříletá, ještě tomu moc nerozumí, takže když viděla trénink, myslela si, že je to tenis. Pořád se ptala, kde jsou balony. Odpoledne jsem byl doma, vyčistil jsem si hlavu, tam jsem na všechno na chvilku zapomněl.

Pracoval jste s hráči nějak speciálně?

Mužstvo je pracovité, spíš jsme ho snažili zklidnit. Říkal jsem klukům, aby nečetli noviny. Trochu nás znervózňovalo, když se psalo, že se může jezdit do Plzně. Já se k tomu snažil nevyjadřovat, ale oprostit se od toho. Chválím hráče, že to dokázali taky. Byli jsme tady na prvním tréninku, byl tu ještě šrumec, kluci se dívali, kde budou sedět manželky a přítelkyně. Člověk se tomu zasměje, ale pak jsme si v kabině řekli, že už všechno viděli, tak ať to hodí za hlavu a jdeme hrát fotbal. Klobouk dolů, jak to zvládli.

Podržel vás brankář Pavol Bajza, který za bezbrankového stavu předvedl dva výborné zákroky. Pochválíte ho?

Ano. Tam se lámal chleba. Kdybychom prohrávali, rvali bychom se, ale bylo by to daleko složitější. Brejkoví hráči Budějovic by nám způsobili daleko víc nepříjemností. Bajzovy zákroky a první gól byly zlomové momenty. Hlavně v první půli se hrálo nahoru dolů, mohlo to skončit klidně 5:3.

První gól na nové stadionu vstřelil Daniel Vašulín. Bylo to téma před utkáním?

Ne. Snažili jsme se sázet na týmovost. Nebylo důležité, jestli dá gól Petr nebo Pavel. Nebavili jsme se o tom a nemysleli na to.

Václav Pilař dal gól z penalty, kterou kopal, i když byl sám faulován. Byl určený, nebo to vyplynulo z euforie a stavu?

Byli určení tři hráči. Krejda (Krejčí) byl určený jako první, ale kvůli problémům se svalem odstoupil. Pak byli Kodeš s Pilkou. Kdyby byl jiný stav, asi by šel kopat Kodeš. Ale takhle to asi mělo být, lidé na to čekali. Stav to umožňoval.

Dokážete říct, jak moc vám nový stadion pomůže a kolik třeba může přinést bodů?

To se nedá odhadovat. Ale než jsem šel na tiskovku, projížděl jsem si zprávy a vidím, že lidi jsou nadšení. Tohle dostalo Hradec na úroveň klubů, které mají fotbalové stadiony dlouhodobě. Viděli jste tu děkovačku, myslím, že to tu asi nebylo, a je to tím stadionem. Věřím, že se klub posunul do jiné fotbalové dimenze.

  1 : 2 Slovácko - Slavia 1 : 2 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  1 : 1 Plzeň - Ostrava 1 : 1 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  0 : 5 Ml. Boleslav - Sparta 0 : 5 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
  Teplice - Hradec Králové dnes 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
  Pardubice - Karviná dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  Č. Budějovice - Jablonec dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  Zlín - Bohemians dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.