Hlavní obsah

Na Slavii chodil do kotle, teď proti ní chytal. Splněný sen, zářil gólman Bohemians

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápasů v Edenu zažil mraky. Jako fanoušek. Častokrát přímo na Tribuně Sever. V sobotu se brankář Lukáš Soukup postavil Slavii v brance Bohemians jako soupeř. Z míst, kde dříve postával, se na jeho adresu ozýval pískot a Klokani padli 1:2. I přesto ale devětadvacetiletý gólman hlásí: „Splnil jsem si sen.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Bohemians Lukáš Soukup diriguje obranu v utkání se Slavií

Článek

Už jen to, že nejvyšší soutěž chytá, se totiž rovná malému zázraku.

Opakované zdravotní potíže způsobily, že v lize se poprvé představil loni na jaře. Tehdy při debutu pomohl k překvapivému vítězství 2:0 v Plzni, které Bohemians pomohlo ke čtvrtému místu a účasti v pohárové Evropě. Od té doby poctivě plnil roli trojky až do minulého víkendu. Proti Jablonci naskočil na závěrečných třináct minut za zraněného Romana Valeše a opět neinkasoval. Před duelem v Edenu se tak pyšnil unikátní bilancí. Nulou na kontě obdržených branek mezi elitou, byť jen ve 103 minutách.

„Měli jsme jasno, že chytat bude on. Před pár týdny jsem se bavil se slávisty a zmiňovali, že se ho bojí. Doufal jsem, že by mohla zaúřadovat karma a vychytá je. Navíc jsme mu to dlužili za to, jak nás podržel v Plzni,“ vyprávěl kouč Jaroslav Veselý.

„Jestli mi někdo něco dlužil? Beru to tak, že jsem rád za každý den, co jsem tady. Užívám si každý trénink i zápas,“ reagoval Soukup.

Slavii zneutralizovat nedokázal. Pár dobrých zákroků sice převedl. Jenže na parádní gólovou střelu Petra Ševčíka, která ukončila jeho ligovou neprůstřelnost, byl krátký. „Věřil jsem, že to udržím. Šel jsem do zápasu s tím, že gól dostat nechci. Ale trefil to asi nejlépe, jak mohl,“ uznal brankář Klokanů. Poté kapituloval i po zakončení Mojmíra Chytila z bezprostřední blízkosti.

První poločas pod Tribunou Sever ale zvládl s nulou. I když podle reakcí kotelníků byste těžko odhadovali, že Soukup byl před lety jedním z nich. Pískot, bučení při rozehrávce. Dostalo se mu přivítání jako každému jinému soupeři.

„Chodil jsem do kotle, znám tam pár lidí. Odmala jsem tu hrával. Slavii jsem fandil. Proto si vážím šance proti mateřskému klubu, nesmírně jsem si to užil,“ vykládal Soukup.

Dres Slavie oblékal od šesti let. Ještě v sezoně 2014/15 za ni chytal Juniorskou ligu, pak se ale kvůli chatrnému zdraví protloukal poloprofesionálními patry české kopané. Radotín, Zápy, Zbuzany. Na takových štacích se fotbalem dvakrát lukrativně neuživíte, proto Soukup začal budovat i druhou kariéru a živil se jako IT Specialista.

Živil? Ne, minulý čas není na místě. Jakkoliv to u prvoligového brankáře může znít nepřístojně.

„Věnuji se IT, snažím se to kombinovat s fotbalem. Málokdo věřil, že se k fotbalu na takové úrovni vrátím, tak jsem si snažil ponechat práci. Teď jsem rád, že zdravotně funguji. Comeback nebyl vůbec jednoduchý,“ přiznalo brankářské eso Bohemians.

Tak pohádkovému příběhu chybí jen vítězná tečka. Tu Soukupovi slávisté nedopřáli.

Jeho mladšímu já by to ale asi ani nevadilo. Vždyť Slavia, kterou míval malý Lukáš tak rád, zase jednou brala tři body. I když jeho starší verze jí to pořádně ztížila.

Reklama