Hlavní obsah

Nastoupí Vydra? Plzeň řeší otazníky v sestavě

Má za sebou vítěznou generálku, přesto řeší Plzeň před startem jarní části fotbalové ligy několik otazníků v sestavě. Vzhledem k marodce, karetnímu trestu stopera Lukáše Hejdy i příchodům tří posil. Jaká jedenáctka se postaví v sobotu odpoledne Hradci Králové a rozjede jarní jízdu za vytouženou obhajobou?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Tomáš Chorý se raduje z gólu proti Barceloně. Na vytáhlého útočníka bude Viktoria spoléhat i na jaře.

Článek

„Máme dva otazníky. Uvidíme podle aktuální situace," uvedl po závěrečném přípravné duelu s Molde (výhra 2:0) asistent trenéra Pavel Horváth. Plzeňští nemají úplně jasno v obraně. Nemůžou počítat s kapitánem Hejdou a ani se zraněnými Mohamedem Tijanim a Radimem Řezníkem. Nejistota panuje s nasazením Václava Jemelky (po podzimu podstoupil náročnou operaci ramene), byť v generálce odehrál třicet minut. Nejpravděpodobnější složení defenzívní řady? Holík - Pernica - Kaša - Havel.

„V obraně je to o zdravotním stavu. Máme pět stoperů, pokud budou fit, bude všechno ok. Možná malý problém můžeme mít na krajích obrany," podotkl kouč Michal Bílek. Největší neznámá je v záloze, kam přibyl Roman Květ, který na podzim vstřelil v lize za Bohemians Praha devět gólů. Bílek ho v přípravě stavěl na pozici pod útočníkem, která je pro bývalého Klokana nová. Navíc má velkou konkurenci v reprezentantu Adamu Vlkanovovi, Eriku Jirkovi a Janu Sýkorovi. Ten však kvůli trhlině ve svalu bude Viktorii nějaký čas chybět.

„Příchodem Květa se záloha hodně zkvalitnila. Má výbornou kopací techniku, je obounohý a použitelný na více pozicích. Rychle se zadaptoval," řekl Bílek. „Roman nám určitě pomůže. Ať už z pozice hráče základní sestavy nebo jako střídající," dodal Horváth. Jak tedy může vypadat záloha proti Votrokům? Před obligátní dvojicí Bucha - Kalvach budou nejspíš operovat Kopic, Vlkanova a Mosquera.

Největší posilou ligového lídra je útočník Matěj Vydra. Muž s více jak 100 starty v Premier League, který kvůli operaci křížového vazu v koleně od konce dubna nehrál, zřejmě do jarní premiéry nezasáhne. „Samozřejmě, chtěli bychom, aby byl Matěj fit a připravený do hry. Zatím tomu tak není, ale ten den se blíží," prohlásil Horváth.

„Matěj od svého příchodu vlastně začal od začátku. Chtěl bych, aby byl co nejdřív zdravý, přišel jako posila. Na herních trénincích je vidět, že je zkušený, gólový, silný," doplnil Bílek. Vzhledem ke zranění Jana Klimenta má k dispozici pouze dva stoprocentně zdravé útočníky - Tomáše Chorého a posilu z Karviné, 20letého Nigerijce Rafia Durisinmiho.

Chorý bude v základu, nicméně řada může přijít i na Durisinmiho. Na podzim totiž Bílek úspěšně využíval hru se dvěma hroty (většinou Chorý - Kliment). „Dovedu si představit, že by hráli oba. Rafiu je mladý, rychlý, je silný v soubojích. Až se uzdraví všichni kluci, budeme mít čtyři skvělé útočníky. Nabízí se tedy hrát vepředu na dva hroty. Osvědčilo se nám to v minulé sezoně i na podzim," pronesl Bílek.

Reklama