Hlavní obsah

Nejistoty u loňského mistra. Z pohledu multimilionáře je Plzeň krásná věc, usmívá se bývalý fotbalista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve fotbalové Plzni se v tuto chvíli vznáší hned několik otazníků. Po sezoně je totiž třeba vyřešit náhradu za trenéra Michala Bílka, který v klubu skončí. Západočeský celek rovněž hledá nového majitele nebo investora, bez jehož finanční podpory mu mohl mít tradiční klub vážné problémy. „Plzeň za 250-300 milionů je krásná věc. Je tam úplně všechno,“ vžívá se do role multimilionáře Petr Mikolanda, host fotbalového pořadu Přímák.

Trenér Bílek skončí v Plzni. A co nový majitel? Debata v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Velezkušený trenér Bílek zanechá v Plzni velkou stopu. Tým v minulé sezoně dovedl k mistrovskému titulu a počtvrté v klubové historii si plzeňští zahráli základní skupinu Ligy mistrů. Po nepovedeném jaru ale přichází konec spolupráce, který přijde právě po skončení aktuální sezony. „Po podzimu by nikdo nečekal, že by jaro pro Plzeň skončilo takhle špatně," popisuje host pořadu Přímák Petr Mikolanda.

Viktoria tak potřebuje za Bílka najít náhradu. „Bavíme se tady o 4-5 jménech z české ligy. Ale záležet bude, jakým stylem bude Plzeň směřovat. Bílek dal Plzni styl i řád. Na jaře to ale nedávalo body, jaké by potřeboval. Navíc je dostal do Ligy mistrů a díky tomu zachránil klub," připomíná úspěchy českého trenéra.

Přímák s bývalým fotbalovým hráčem Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

„Záleží, zda chce zkušeného trenéra z pozice Vítězslava Lavičky. Nebo třeba vykoupit Martina Svědíka ze Slovácka. Plácnu třeba i Jiřího Jarošíka. Mladý trenér, který skončil v Teplicích, ale do budoucna má velkou předzvěst. Můžou sáhnout i po cizinci," uvědomuje si bývalý fotbalista, který kvůli zdravotním problémům musel s aktivní kariérou skončit.

Jméno nového trenéra bude do značné míry záviset i na tom, zda se majiteli Plzně Adolfu Šádkovi povede najít za sebe náhradu či významného investora. „Plzeň si musí zodpovědět otázku, kdo bude majitele a zda to vůbec někdo koupí. Poté záleží, jakým stylem bude chtít klub vést," líčí fotbalový expert Mikolanda.

Variantou k příznivější finanční situaci může být prodej některých hráčů. Nabízí se několik variant. „Mám tu tři hráče. Staňkovi to na jaře nelepilo a cena šla oproti zimě dolů. Bucha má nadstandardní kvalitu, ale zatím ho top ligy nevidím. Je tu i dvoumetrový Chorý, který by rovněž mohl jít do holandské či belgické ligy," poodkrývá některé možnosti.

Reklama