Hlavní obsah

Nevídané, kluby se dobrovolně vzdaly svých miliónů ve prospěch zlatého padáku

Praha

Velký den druhé ligy, tak lze charakterizovat úterní ligové shromáždění fotbalových klubů. Zástupci Gambrinus ligy se ve prospěch nižší soutěže vzdali šesti miliónů korun ze sumy určené na prémie za umístění od firmy STES. Z druhé ligy do první teď navíc bude moci postoupit klub bez odpovídajícího stadiónu. Vyhovující stánek si může na rok pronajmout jinde, podmínkou však je, že přebuduje vlastní stadión podle regulí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberec bral letos za titul prémii 15 miliónů, příští mistr už jen 12 miliónů korun...

Článek

Kdo to jak živ slyšel... Vzdali se svých miliónů a prý nad tím ani nereptali. Prvoligové kluby souhlasily s tím, že nejlepší týmy Gambrinus ligy dostanou po sezóně na cílových prémiích za umístění o šest miliónů korun méně než dosud. Místo 30 miliónů si tak mezi sebe rozdělí přibližně 24 miliónů.

„Byla to jednohlasná shoda," oznámil Dušan Svoboda, místopředseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a zároveň předseda Ligové fotbalové asociace (LFA).

O zmíněných šest miliónů se rozdělí první tři týmy druholigové tabulky, jež tak budou vůbec poprvé finančně odměněny, a dva sestupující z Gambrinus ligy. „Pro sestupující půjde o jakýsi ‚zlatý padák'. První sezóna v nižší soutěži je pro ně problematická, protože mají smlouvy uzavřeny na úrovni první ligy," vysvětlil Svoboda.

„Na druhou ligu se zatím hledělo s despektem, ale dnes je to její velký den. Co jsme tady v její prospěch dohodli, to tady ještě nebylo," poukázal Svoboda.

Nově odhlasovaný prémiový řád
První tým Gambrinus ligy12 miliónů korun
Druhý tým Gambrinus ligy6 miliónů korun
Třetí tým Gambrinus ligy3 milióny korun
Čtvrtý tým Gambrinus ligy2 milióny korun
Pátý tým Gambrinus ligy500 tisíc korun
Šestý tým Gambrinus ligy350 tisíc korun
Sedmý tým Gambrinus ligy250 tisíc korun
Osmý tým Gambrinus ligy150 tisíc korun
Patnáctý tým Gambrinus ligy1,5 miliónu korun
Šestnáctý tým Gambrinus ligy1,5 miliónu korun
První tým druhé ligy1 milión korun
Druhý tým druhé ligy500 tisíc korun
Třetí tým druhé ligy200 tisíc korun
První tým Juniorské ligy500 tisíc korun
Druhý tým Juniorské ligy300 tisíc korun
Třetí tým Juniorské ligy200 tisíc korun

Ústí či Sokolov by po novu postoupit mohly

Jde totiž také o to, že do nejvyšší soutěže může v příští sezóně postoupit i tým bez odpovídajícího stadiónu. Jeden rok pak může hrát v pronájmu mimo své sídlo na místě, které splňuje potřebná kritéria. Během sezóny ale musí klub svůj stadión dobudovat, jinak se vystavuje sankcím v řádu miliónů korun.

Neměla by se tak již opakovat situace z letošního léta. Kvůli nevyhovujícím stadiónům přišlo o postup Ústí nad Labem, které druhou ligu vyhrálo, a posléze i třetí Sokolov, jenž byl na řadě po druhé Jihlavě. Vysočinu tak nakonec jako druhý postupující doplnilo až čtvrté Brno...

„Dosud platilo, že kluby nesměly jít do pronájmu mimo své sídlo. To zvýhodňovalo Prahu, kde je stadiónů několik, a také Ostravu, kde jsou stánky dva. Teď se české kluby mohou dohodnout na hostování kdekoliv v Čechách a moravské kdekoliv na Moravě. Předejde se tak spekulacím o případných výjimkách," vysvětlil Svoboda.

Reklama