Hlavní obsah

Nová fáze sezony pro Slavii: Zůstala jediná soutěž, půlka kádru však bojuje o Euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program se zvolní, odpadnou anglické týdny. Bude víc času na odpočinek a přípravu, ale méně prostoru k vytížení hráčů. Fotbalová Slavia vstupuje po reprezentační pauze do nové fáze sezony. Sešívaní hrají „už jen“ o titul v české lize, z domácího poháru a Evropské ligy vypadli a v sobotu zavítají na Slovácko. Trenér Jindřich Trpišovský samo sebou podřídí vše úspěchu, v kádru se mu ale tlačí plno adeptů na mistrovství Evropy. Ti se budou chtít ukázat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fotbalisté Slavie se radují z gólu proti Liberci.

Článek

„Bude to hodně o komunikaci. Trenér by měl s hráči mluvit a vysvětlovat jim jejich pozici nebo to, že zrovna v tomhle zápase nedostanou šanci, ale v tom příště zase ano. Nejde o jednoduchou situaci. Na druhou stranu i ti hráči si pak budou času na hřišti víc vážit. Nebo by alespoň měli,“ soudí zkušený kouč Ivan Kopecký, jenž v roce 1986 dovedl Vítkovice k titulu nebo dlouhou dobu působil u české jednadvacítky.

Slavii čeká do konce základní části ligy pět zápasů: na Slovácku, s Bohemians, v Plzni, s Olomoucí a v Hradci Králové. Dalších pět duelů přijde ve skupině o titul. Celkem tedy deset utkání a zároveň deset možností pro hráče předvést se reprezentačním trenérům.

Prioritou zůstává pro všechny titul, ale nominace na blížící se šampionát v Německu je lákavá. Zvlášť pro ty, již nyní reprezentovali. Z Edenu vyrazili na premiéru kouče Ivana Haška brankář Jindřich Staněk, obránci Tomáš Holeš, Tomáš Vlček, David Zima a David Douděra, záložníci Lukáš Provod a Matěj Jurásek a útočník Mojmír Chytil. Za Slovensko hrál obránce Michal Tomič.

Ukázali jsme kvalitu. V týmu dřímá nějaký potenciál, musíme to dál prodávat, hodnotí účinkování v Evropské lize Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

A nejen tito borci usilují o Euro. Haška mohou chtít přesvědčit ještě univerzál Lukáš Masopust, obránce Ondřej Zmrzlý, záložník Petr Ševčík a útočník Václav Jurečka. Mezi náhradníky byl i gólman Aleš Mandous. Do slovenského mužstva patří zase ofenzivní univerzál Ivan Schranz, jenž nyní absentoval kvůli zranění.

Připočtěte ve výborné formě hrajícího Oscara, tvrďáka Igoha Ogbua, rozjetého Conrada Wallema, uzdraveného Christose Zafeirise, hladového Micka van Burena, agilního El Hadjiho Malicka Dioufa nebo hřmotného Muhameda Tijaniho a zjistíte, že vytěžit všechny bude docela problém.

„Trenér musí hráče udržet naladěné, aby nebyli zklamaní, ale připravení kdykoliv zasáhnout. Ostatně jsou to profesionálové a berou slušné peníze. Musí se s tím vyrovnat. Vždycky bude rozhodovat kvalita,“ míní Kopecký, který ve Slavii v minulosti hrál i trénoval.

„Osobně bych stavěl víc na českých hráčích, ti budou podle mě po titulu víc hladoví. Navíc si vezměte, jak třeba Vlček zvládl zápas s Arménií nebo jaký přínos měl střídající Jurásek. Hlavní slovo má ale trenér, který hráče nejlépe zná a vidí. Třeba Oscar hraje teď také výborně. Uvidíme,“ dodává Kopecký.

Reklama