Hlavní obsah

Příběh na knížku. Málem spadli z ligy, teď hráli za reprezentaci. Hašek: Obrana budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to ani rok, co kopali spolu za tým, který málem spadl do druhé ligy. A teď? Fotbaloví obránci Tomáš Vlček a Robin Hranáč se zase postavili vedle sebe. Jen Pardubice vyměnili za národní tým. „To je příběh snad na knížku. Před rokem boj o záchranu, teď jsme oba v reprezentaci,“ žasl Vlček. Úterní premiéru jim vylepšila výhra 2:1 nad Arménií i chvála kouče Ivana Haška.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Zleva brankář Matěj Kovář, Patrik Schick, Robin Hranáč a Pavel Šulc děkují fanouškům po utkání s Arménií.

Článek

„Jsem rád, že si poprvé zahráli za áčko a obstáli. Jsou pro českou reprezentaci budoucností,“ pravil Hašek.

Vlčkovi je třiadvacet, Hranáč je o rok starší.

Znají se dlouhou dobu, jeden na druhého nedá dopustit. Oba stopeři, kteří prošli spolu mládežnickými reprezentačními kategoriemi. Zažili loňské Euro jednadvacítek a v uplynulé sezoně zachraňovali Pardubice v lize. Od léta Hranáč kope za Plzeň, Vlček za Slavii. A teď se jejich cesty znovu protnuly. V pátek v reprezentační přípravě proti Norsku šanci nedostali, spolupráci oprášili na Letné proti Arménii.

„Odehráli jsme spolu hodně zápasů, což byla pro nás výhoda,“ líčil Vlček. Společně s ním a kamarádem Hranáčem tvořil stoperskou trojici sparťan Ladislav Krejčí.

Nezvyklá reprezentační defenziva se nesesypala, když proti Arménii brzy inkasovala. Naopak. Postupně nabírala jistotu a ve druhé půlce hostům vůbec nic nedovolila. „Sice v obraně jsme byli hodně mladí, ale všichni hrajeme ligu i evropské poháry, takže v tomhle problém nebyl,“ přemítal Vlček. „Vypadli jsme z tempa, oni se dostali do hry, kombinačně na tom byli dobře. Ale naštěstí Krejda dal gól do šatny, čímž nás nastartoval.“

Když je řeč o startování, Vlčka s Hranáčem nakoplo hostování v Pardubicích. Dva reprezentační debutanti patří k partě mládenců, kterým se podle pardubického kouče přezdívá Kováčovy děti.

„Pan Kováč v našich kariérách zanechal velkou stopu. Dostávali jsem od něj množství rad a informací, jak se máme na hřišti chovat v jistých situacích. Každý zápas jsme detailně rozbírali. Hodně se nám věnoval, za což mu děkujeme. Bez něj bychom krok výš neudělali,“ prohlásil Hranáč.

„Podepisuju, co řekl Robin. Trenér Kováč byl u zlomu našich kariér. Potřebovali jsme podržet, abychom se rozehráli,“ doplnil Vlček.

Společně s Hranáčem oba odkopali celý zápas. Jejich výkony by se neměly přechválit, Arménie rozhodně nedisponuje ofenzivními plejery, kteří by děsili obránce.

Na druhou stranu Vlček s Hranáčem solidně zahájili reprezentační kariéry. „Je to splněný dětský sen,“ vydechl mladší z dvojice. „Moc si vážím, toho, že tady můžu být. Snažil jsem se každou minutou odevzdat všechno, abych udělal dojem. Doufám, že se to povedlo. Vím že tam rezervy jsou, s trenérem to určitě probereme.“

Březnový debut naznačil, že se v národním týmu Vlček s Hranáčem neobjevili naposled.

Reklama