Hlavní obsah

Nová smlouva FAČR a LFA. Klíčový okamžik pro český fotbal, tvrdí Fousek

Aktualizováno

Důležitý krok pro obě strany. Ligová fotbalová asociace (LFA) a Fotbalová asociace České republiky (FAČR) uzavřely novou Rámcovou smlouvu, na jejímž základě budou pro další období svěřena práva k řízení profesionálních soutěží LFA. Kontrakt, který společně podepsali předseda LFA Dušan Svoboda a předseda FAČR Petr Fousek, byl uzavřen na dobu 4 let, na období od 1. července 2024 do 30. června 2028. Součástí smlouvy je i oboustranné opční právo s prodloužením účinnosti o další 4 roky, tj. do 30. června 2032.

Záznam: TK předsedy Ligové fotbalové asociace a šéfa fotbalové asociace Video: ČTK

 
Článek

„Podpis smlouvy se dá považovat za klíčový okamžik. Stávající smlouva z roku 2016 zastarala v mnoha ohledech, proto se nastartovalo jednání. Obě strany měly své vyjednávací týmy, ne vždy to bylo jednoduché, ale korektní," poukazuje Petr Fousek, předseda FAČR.

Smlouva může být včetně uplatnění opce až osmiletá. „Máme vzájemné vztahy zakotveny smluvně, ne všechny svazy to tak mají. Někde to řeší memorandem. Myslím, že smlouva je po všech směrech vyvážená," dodává Fousek.

„Žádné tajemství, že všechno je o penězích. Došli jsme ke správné rovnováze v příslušných parametrech. Navazujeme na starou smlouvu, která ještě platí do konce června 2023," připomíná Dušan Svoboda, šéf LFA.

„LFA bude přispívat FAČR každý rok částkou sedm milionů korun, a k tomu 5% podílem z výnosu LFA z částky nad 250 milionů korun za sezonu. Naopak liga získá podíl 10 % z výsledků reprezentačního A týmu v Lize národů a 15 % z bonusu za postup na EURO a mistrovství světa. To znamená, že z komerčního úspěchu LFA bude profitovat FAČR, a ze sportovního úspěchu seniorské fotbalové reprezentace bude profitovat LFA. V zájmu všech ligových klubů tak bude maximálně vycházet vstříc reprezentačním potřebám," zdůrazňuje Svoboda.

Tendr na televizní práva od ligové sezony 2024/25 bude vypsán v nejbližší době a LFA si slibuje výrazně více financí. Do 30. června příštího roku drží práva společnost Pragosport, která podle médií ročně platí zhruba 150 milionů korun.

„Další krok bude příští týden podpis se společností Deloitte, která bude mít poradenský mandát. Naším cílem je, abychom do konce září měli tendr uzavřený a vyhlášený," plánuje Svoboda.

Kuchta a Čvančara - útočníci pro reprezentaci. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„S hodnotou mediálních práv nemůžeme být spokojeni. Každopádně když nebude hodnota minimálně dvojnásobná proti dnešku, budu to považovat za velký neúspěch. Věřím, že to bude více," přeje si šéf LFA.

Broadcaster by měl pomoci i s kalibrovanou čárou pro posuzování ofsajdových situací. „Naším cílem je kalibrovanou čáru do ligy přivést. Potřebujeme i součinnost technologických zajišťovatelů přenosů, ale jak přesně to bude, zatím není popsáno. Naším cílem musí být, aby nejpozději od sezony 2024/25 kalibrovaná čára byla," slibuje Svoboda.

LFA po převzetí profesionálních soutěží zřídila vlastní disciplinární komisi, která má na starosti první a druhou ligu. Komise rozhodčích stejně jako odvolací komise nadále spadají pod FAČR. LFA bude od sezony 2024/25 nově řídit domácí pohár, který dosud organizovala FAČR.

Reklama