Hlavní obsah

Obdivuje Neymara a má myšlenky na EURO. Věřím si, říká Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve fotbalové Spartě se Matěj Ryneš stal jedním z objevů podzimu. Levý krajní obránce se protlačil do základní sestavy a nemusí zůstat jen u toho. Třeba 22letého obdivovatele slavného Neymara brzy čeká i premiérová pozvánka do seniorské reprezentace a cesta na blížící se EURO. „Věřím si, i když konkurence je veliká,“ říká Ryneš v rozhovoru pro Sport.cz, v něm se zmiňuje také o osobním životě nebo významu svých tetování.

Foto: Sport.cz

Fotbalista Sparty Matěj Ryneš má v hlavě i první reprezentační pozvánku

Článek

Na jednom z tréninků ve španělské Marbelle se rozohnil a silou kopl míč do sítě za bránou. „Hráli jsme bago, šel jsem do souboje trochu pozdě a Birma (Veljko Birmančevič) mi došlápl na palec. Bolelo mě to, trochu jsem se naštval a odkopl míč,“ přiznává Ryneš.

Dáváte emoce podobným stylem najevo?

Celkem často. Když se mi třeba něco nepovede nebo dostaneme gól, dávám to znát, hodně takové momenty prožívám.

Při zápase se ale musíte vrátit zpět a být soustředěný.

To je jasné. Je důležité, aby se mi brzy něco povedlo, pak jsem v klidu. Vrátím se rychle zpátky do svých kolejí a jedem dál.

Posunul jste se po mentální stránce za poslední půlrok? Po návratu z hostování v Hradci Králové jste se zabydlel v širší rotaci základní sestavy.

Hodně mi pomohlo právě zmíněné hostování. Byl to můj první rok v lize, nevěděl jsem, co od toho čekat. Přišel jsem do Hradce dva dny před premiérovým zápasem. Hráli jsme s Plzní a já hned nastoupil, navíc poprvé na pozici wingbeka, která mi teď sedí a baví mě. Trenér Miroslav Koubek mi dal důvěru, utkání jsem zvládl. Začal jsem si víc věřit a celá sezona pro mě byla pozitivní, rozhodně krokem kupředu.

Věřil jste v létě, že ve Spartě dostanete tolik prostoru?

Když jsem se vrátil na Letnou, byl jsem přesvědčený, že mám šanci se chytit. To se mi povedlo, mám za sebou jeden ze svých nejlepších půlroků v kariéře, který mi dal po mnoha stránkách hodně.

Opravdu jste byl přesvědčený?

I když jsem věděl, že se vracím do týmu, který vyhrál titul, do nejlepšího v lize, chtěl jsem se ukázat. Věřil jsem, že se prosadím a budu sbírat dost minut. Podařilo se.

Hrálo velkou roli, že Sparta v minulé sezoně přešla na formaci, kde právě wingbeky hodně využívá?

Pokud by hrála jiný systém, měl bych asi větší problém se prosadit. Možná bych se hodil spíše do zálohy, jenže ve Spartě je směrem dopředu strašně moc kvalitních hráčů. A já samozřejmě radši útočím.

Bránění vám nechutná?

Nemám ho tak dobré a je na něm rozhodně co zlepšovat. Jestli se chci udržet ve Spartě, někde právě v rotaci základní sestavy, musím na sobě makat a podávat stabilní výkony. Určitě se mohu posouvat i po taktické stránce a chtěl bych zlepšit pravačku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Matěj Ryneš ze Sparty Praha během přípravného utkání v rámci letní přípravy před startem sezony 2023/2024

Na podzim měla s levými beky lehký problém mimo jiné reprezentace, myslíte na národní tým a třeba i červnové EURO?

Samozřejmě vím, že reprezentace je to nejvíc, kam se dá v kariéře dostat. Myslím, že když budu zdravý a odehraji co nejvíce těžkých zápasů, přidám nějaké góly a asistence, tak šance pro mě je. Takže ano, věřím si, i když mi je jasné, že konkurence je veliká.

S kým byste případně o místo bojoval?

Asi jedničkou je stále David Jurásek, který je teď v Hoffenheimu. Pak kluci ze Slavie Ondřej Zmrzlý, David Douděra, Lukáš Provod, také na mém postu mohou hrát. No a samozřejmě Zelí (spoluhráč Jaroslav Zelený).

Bavíte se o tom v kabině?

Ne, vůbec. Máme v pohodě vztah, rozumíme si a na tohle téma ještě nějak ve velkém nedošlo. Také záleží, jaký nový trenérský tým zvolí systém, třeba se bude hrát čtyřka vzadu a hned jsou šance každého z nás jiné. Uvidíme, jak to dopadne.

Platí, že vaším vzorem je Neymar?

Ano, i když nastupuje na jiné pozici. Líbí se mi, jak hraje, jaké dělá kličky, jak to umí vzít na sebe a přihrát na gól nebo ho rovnou dát. Inspiruji se hlavě fotbalově. V osobním životě nebo mimo hřiště se snažím být sám sebou.

Když nejste na fotbale, také ukazujete emoce?

Jasně, třeba když hrajeme nějakou hru. Samozřejmě nechci prohrát, ale jinak jsem spíše introvert.

Vaší přítelkyní je bývalá fotbalistka Kristýna Frolíková, hodnotí často vaše výkony?

Chodí hodně na mé zápasy, má mě nakoukaného a ví, co mi říct. Vždy se mi snaží poradit. Jako vezmu to, ale někdy také ne. Pak jí říkám, že asi byla na jiném utkání, s kritikou ne vždy souhlasím. Nechci říkat, že se pohádáme, ale vyměníme si pár názorů, že jsme to viděli jinak. A pak je to v pohodě. (smích)

Stalo se někdy, že jste nesouhlasil, ale s odstupem času uznal opak?

Vždy, když mi něco řekne, tak nad tím přemýšlím. Jak říkám, často nesouhlasím, ale nemyslím to vůči ní vůbec zle. Je upřímná, což je dobře, za to jsem rád. Už na mně na první pohled pozná, jestli jsem s výkonem spokojený, nebo ne.

Když nejste, je to s vámi pak těžké?

Většinou tak dvě tři hodiny po zápase si to dávám dohromady. Jakmile dorazím domů, snažím se věnovat se právě přítelkyni a na věci, co se staly na hřišti, moc nemyslet a dlouho je neřešit.

Volný čas trávíte společně?

Máme fenku Lili, takže když je hezky, jdeme ven na procházku a na kávu. Bydlíme kousek od zoo, líbí se nám v botanické zahradě nebo na cyklostezce podél Vltavy. A rád hraji na PlayStationu.

S parťáky z kabiny?

Přesně tak. Fortnite i Fifu. V naší hrací partě jsou například Viťas (Martin Vitík), Kara (Adam Karabec), Vydry7s (Patrik Vydra), občas si zahraje Pany (Filip Panák) a k tomu Sejky (Václav Sejk). Ve Fifě jsme začali režim Pro Clubs, kdy hrajeme společně v jednom týmu proti ostatním. A docela vyhráváme.

Vyčítáte si, že někdo někomu nenahrál?

Celkem často. Ale sólisté jsme tak trochu všichni, každý chce někdy jít sám a nepřihraje ostatním. Děláme si své postavičky, jsme všichni v útoku a každý chce dát co nejvíce gólů. (smích)

Přítelkyni to nevadí?

Občas jo, to nebudu lhát. Snažím se hrát hlavně, když je ona v práci. Jakmile přijdu odpoledne domů z tréninku, chceme jít společně právě ven s Lili, někam posedět. Pak PlayStation zapnu třeba večer, na dvě tři hodiny. Je to pro mě zábava i odreagování od reálného fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Ryneš a trenér Sparty Brian Priske po utkání s Bohemians

Kolik je vaší fence?

Devět let, plemeno Shih-tzu. Už je vycvičená. Když je doma sama, nic neudělá, je šikovná. Přítelkyně ji měla už sedm let předtím, než jsme se dali dohromady. Teď ji máme dva roky spolu.

Máte pozitivní vztah ke zvířatům?

Nikdy jsem na ně nebyl zvyklý, doma jsme psa ani kočku neměli. Nebyl jsem si moc jistý. Myslel jsem si, že se nedokážu postarat, že když někam odejdeme, tak doma něco provede. Ale je super, zvykl jsem si a mám Lili hodně rád.

Zmínil jste Václava Sejka, který odešel na půlroční hostování do Nizozemska.

Bavili jsme se hodně i mimo fotbal. Mrzí mě, že se tolik neprosadil a neodehrál moc minut, ale věřím mu, že se v Holandsku prosadí a bude dávat jeden gól za druhým. Byli jsme spolu i na dovolené a na intru, známě se hodně dobře.

V čem jste si nejvíce podobní?

Asi v humoru. Hodně srandiček, padne i černý humor. Ale nic specifického, máme to tak asi všichni mladí tady ve Spartě. Hodně se spolu zasmějeme.

Nelze si nevšimnout vašich tetování, kolik jich máte?

Čtyři.

Jaký mají význam?

Taková mám dvě. Jedno na levém předloktí, kde mám napsáno: „Když to chceš vzdát, vzpomeň si, proč jsi začal.“ A pak na levém stehně. Tam jsem si nechal dát větu: „Rodina je tam, kde život začíná a láska nikdy nekončí.“ K tomu římskými číslicemi datum narození rodičů, mé a bráchy.

A zbylá dvě?

Ta se mi prostě líbila. Třeba zezadu na krku, jak to má také Neymar. Ještě mám na předloktí lva, protože, jak se říká, lvi žerou první. Plánuji jich víc, ale až postupem času.

Reklama