Hlavní obsah

Odpočatý Vrba startuje další trenérskou etapu. Do Baníku pro titul? Nepředbíhejme, usmívá se

V sobotu dopoledne si oblékne teplákovou soupravu, na krk navleče píšťalku a přidá další kapitolu do bohaté trenérské knihy zkušeností. Trenér Pavel Vrba se po osmnácti letech vrací do Ostravy, aby poprvé vedl Baník jako hlavní trenér.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Novým trenérem Baníku je Pavel Vrba. Jaké si dává s týmem cíle?

Článek

I když vlastně tak úplně ne. „Čtyři zápasy jsem už v Baníku jako hlavní trenér odkoučoval, úplná premiéra to nebude," usmíval se 58letý trenér, jenž po nuceném odchodu z Baníku po titulu v roce 2004, dovedl k mistrovskému titulu třikrát Plzeň (2011, 2013, 2018), s Plzní vyhrál domácí pohár (2010) i Superpohár (2011) a titul mistra ligy oslavil také se slovenskou Žilinou (2007) a dvakrát s bulharským Razgradem (2020 a 2021).

„Na odchod z Baníku vzpomínám smutně, protože přestože jsme vyhráli titul, tak mně nebyla prodloužena smlouva. Nerad na to vzpomínám, protože mě k tomu tehdejší vedení nepustilo. Těším se na to, že znovu zažiju tu úžasnou atmosféru, jaká tady byla," řekl Vrba.

Jak se cítíte před startem přípravy?

Vracím se po osmnácti letech, spousta věcí se změnila, spousta věcí je jiných, ale Ostrava je Ostrava. Vždy byla svá a věřím, že zažiji to, co jsem tu prožíval při svém posledním angažmá. Už se na to těším.

Váš konec ve Spartě a nástup do Baníku dělilo jen pár dní. Neváhal jste?

Rozhodnutí bylo rychlé, a možná je to dobře. V Baníku jsem byl hráč už jako dorostenec, poté jako trenér různých kategorií až po ligové mužstvo. A v roce 2004 jsem zažil tu úžasnou mistrovskou sezonu. Rozhodování bylo jednoduché, byť někteří psali spoustu věcí, které nebyly úplně pravda. Třeba že jsme se nemohli domluvit. Bylo to jednoduché a s majitelem jsme byli rychle domluveni.

Expert Josef Csaplár v pořadu Přímák na Sport.cz hodnotí budoucí roli Pavla Vrby v Baníku OstravaVideo: Sport.cz

Co vám řekli doma, že budete mít práci blíž a můžete se vracet domů každý večer?

Manželka mi do fotbalu moc nekecá (smích). Proto to rozhodnutí bylo víceméně na mně. Vracím se tam, kde jsem zažil úžasnou atmosféru, krásné roky a možná Baníku něco dlužím.

Je vaším třeba i osobním cílem jednou s Baníkem dosáhnout na titul?

(usměje se) Myslím si, že bychom neměli předbíhat, ale takhle na začátku sezony bychom si měli dávat postupné cíle. Baník nezklamal, postoupil do šestky, což je celkem úspěch. Já na to chci navázat, to by měl být první krok. Chci postoupit do šestky a pak se můžeme bavit o dalších cílech. Po základní části, když dopadne dobře, si třeba můžeme říct víc.

Co z vašeho pohledu Baníku chybělo na špičku?

Baník si nedávno prošel hodně složitým obdobím. Po roce 2004, kdy se uhrál titul tu byla euforie, a vypadalo to, že se Baníku nemůže nic stát. Ale byla to chyba a klub prošel etapami, které nebyly podle představ majitelů i fanoušků. Naštěstí se to v určitém období obrátilo a Baník se pomalu šplhá na pozice, kde by měl být. Snad tohle období potrvá delší dobu, ne tak krátce, jako tehdy. Ten pád byl strašně rychlý. Postupné kroky jsou důležitější, má to nějaká pravidla, aby se na ně mohlo navazovat. Teď je klub stabilizovaný a jde dobrou cestou. Doufám, že to bude v pořádku.

Jak se vám líbí aktuální kádr? Bude třeba jej vyztužit?

Jednáme o změnách, máme domluvené některé hráče, ale to otevřeme až na prvním tréninku, kdy to bude dotaženo do konce. Když se hodně mluví, tak to není moc ku prospěchu a většinou se pak spousta věcí zadrhne. Proto to nechceme říkat naplno. Chceme se posouvat, proto chceme kádr posílit. Vypadá to, že nikdo neodejde, což je důležité kvůli stabilizaci kádru, který v sezoně prokázal svou kvalitu. Doufám, že se Baník posune ještě o kousek výš.

První posilou byl obránce Michal Frydrych. Už jste spolu komunikovali, je to stoper podle vašich představ?

Mám představu takovou, že hráči musejí do Baníku chtít. Ve spoustě klubů to tak není. Tady chci, aby vazby ke klubu byly větší, a to Frýďas podle mého názoru splňuje. Už jsem s ním mluvil a myslím, že i on se na to angažmá těší.

Vazby na Baník má i David Lischka, který ale pod vámi ve Spartě nenastupoval? Bude nyní v jiné situaci?

On to měl ve Spartě těžší, teď si vytvořil silnou pozici v Baníku, protože hrával pravidelně a dobře. Budu jen rád, když svou pozici potvrdí.

V minulých letech Baník nedokázal porážet elitní týmy jako Plzeň, Spartu a Slavii. Stihl jste si zanalyzovat proč tomu tak je?

Neporážel, ale na druhé straně dokázal jiným hodně zkomplikovat jeho ambice. Obzvláště doma, když byl plný stadion. A to bych chtěl dokázat. Aby fanoušci měli důvod chodit na stadion v takovém počtu, jako v roce 2004, aby plnili stadion a byli spokojeni s tím, jak Baník doma hraje. To je začátek. A samozřejmě, aby favoritům, kteří sem přijíždí a hrají o titul, to uměl překazit. Tyto zápasy hráče posilují, tým se v nich posouvá. Pokud se to podaří naplnit a ještě uhrajeme výsledky s top mančafty, tak to je cesta, kterou Baník chce jít a která by byla příjemná.

Očekávání fanoušků jsou velká. Jste tím posledním dílem mozaiky, který chyběl k tomu, aby Baník znovu dostal do evropských pohárů?

Určitě nejsem jediným dílkem v mozaice, těch dílů musí být strašně moc a musí do sebe zapadnout. Prvním dílkem je majitel (Václav Brabec), který klub stabilizoval a Baník je brán jako silné mužstvo. Kádr se obměňuje do kvality i proto, že klub funguje. Hráči zde chtějí jít, protože vědí, že klub má nějaký směr. A pokud se mi jako trenérovi to podaří posunout na hřišti ještě dál, tak to bude jen dobře. Myslím, že správných kroků zde bylo uděláno v poslední době spousta a věřím, že se dostávám do klubu, který funguje. Pro úspěch udělám maximum.

Na konci angažmá ve Spartě jsem už byl unavený

Řekl jste, že o Spartě bylo napsáno spousta nepravd, v závěru jara jste vypadal unaveně, nespokojeně. S jakou energií se vracíte?

Nebudu se vyjadřovat k pravdám nebo nepravdám. To jsou spíše spekulace a spousta věcí mě pobavila. Nad jinými jsem kroutil hlavou. Ale k tomu nemá cenu se vracet. A že jsem vypadal unaveně, ano, protože jsem doopravdy unavený byl. Vše je o výsledcích. Když je máte, tak se usmíváte a jste v pohodě, když ne, tak to padá i na vás. Možná to bylo zapříčiněno i tím, co jsem zažil, i když se teď k tomu nechci moc vyjadřovat. Možná za půl roku, až budu mít čistší hlavu. V této chvíli k tomu není důvod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Vrba na archivním snímku.

Baník slaví sto let, jedním z prvních zápasů, co budete koučovat, bude proti Celticu. Jak vám to zní a jak se těšíte?

Těším se nejenom já, ale všichni fanoušci Baníku. Přijede mužstvo, které v Evropě pravidelně hraje poháry, má jméno a prověří nás. Je to úžasná pozvánka na ligu. Fanoušci se mají na co těšit.

A kdybyste vy měl si vybrat vysněného soupeře na podobný zápas, kdo by to byl?

(smích) Přerov.

Po letech zažijete jako trenér sezonu bez evropských pohárů. Bude to výhoda?

Výhoda to určitě je. Pro mužstva, která hrají evropské poháry, hlavně kvalifikace třeba ve čtvrtek někde v Portugalsku a pak v neděli v Ostravě je to hodně složité. Z toho pohledu je týdenní cyklus lepší. Na druhou stranu, já bych chtěl s Ostravou zažít i ten složitější cyklus (úsměv).

Jak jste skládal realizační tým? Proč jste si vybral Davida Oulehlu?

Je zajímavý fotbalový odborník, má za sebou i trenérskou praxi. Nikdy jsem s ním nepracoval, ale když spolu sedíme, bavíme se o fotbale podobně. V praxi se budeme poznávat víc. Jinak to bylo hrozně jednoduché. Jak jsem řekl, minulá sezona byla velice dobrá, realizační tým tady fungoval dobře, jinak by se tak dobré výsledky neuhrály. Nebyl důvod, proč bych ho měl nějak výrazně měnit, zasahovat.

Zaznamenal jste vyjádření pana Csaplára, který míní, že byste v Baníku neměl být jen trenér, ale i manažer, jak je to zvykem na západě? Máte do budoucna takové ambice?

Pepa má velice dobrý přehled o fotbale a vidí fotbal dneska spíš jako manažer než trenér. V Anglii to funguje jinak a vím, že se mu takový model řízení klubu líbí. Souhlasím s Pepou, že je spousta věcí, do kterých musíte zasahovat, nebo byste k nim měl být přizvaný, abyste do nich mohl zasahovat. O tom se lidmi tady bavit budeme, ale že bych chtěl být jenom v bílé košili celý týden, to se mi ještě nechce. Stále se trošku líp cítím na hřišti.

V roce 2004 jste oslavili titul ještě na Bazalech, nyní je Baník doma na Městském stadionu, jak to vnímáte?

Jsem především rád, že se povedlo domluvit, že můžeme trénovat na Bazalech a nemusíme tolik cestovat, jak to bylo v minulosti. To je moc fajn a jsem nadšený z toho, že se našla společná řeč s vedením města a lidmi, kteří to mají na starost. Bazaly jsou jiné, změnily se strašně moc. Pamatuju dole ještě pokoje pro dorostence a hráče A mužstva, kteří tam přebývali. Byla tam tělocvična, restaurace Gól. Nyní nám ten stadion nabízejí nejlepší ligový servis k tomu, aby mužstvo bylo připraveno dobře na ligu.

Tlak bude i v Ostravě. Hlavně od fanoušků

Když nebereme vaše trenérské začátky v Baníku, tak jste poprvé hlavním trenérem na Moravě. Myslíte, že nebudete pod takovým tlakem jako v Plzni či ve Spartě?

Nemyslím si. Vím, jací jsou fanoušci Baníku, zažil jsem to tady, když jsem spolupracoval s Erichem Cviertnou a Frantou Komňackým. Nároky fanoušků v Ostravě jsou mimořádné. Je to tak, že pokud se mužstvu daří, tak nám to fanoušci vrací. Věřím, že to tak zase bude. Když si vzpomenu na rok 2004, tak tam jsme nehráli ve dvanácti, ale ve třinácti lidech, protože ti fanoušci byli úžasní. Přijet na Bazaly bylo pro každého soupeře složité. Byla tu úžasná atmosféra. A to bych si přál zase.

Vedení Baníku si přeje, aby se v áčku objevovali mladí fotbalisté, odchovanci. Jsou tady?

Určitě jsou, ale nemůžeme se zaměřit jen na odchovance. Všechno má své limity. Znovu připomenu rok 2004, kdy v Baníku hráli mladíci jako Pavel Besta, Matušovič, Laštůvka, Bystroň, Mario Lička. Možná půlka mistrovské sestavy byli odchovanci Baníku, což se nestává tak často. Kromě Sparty, která to měla v minulém roce stejné. Je to správná cesta, ale musí to doplnit zkušenými – tehdy to byli Heinz, Látal, Čížek, Bolf, kteří tomu dávají tu nadstavbu. Když to všechno sedne a klapne, tak se najednou hraje o titul.

Když klub oznámil váš příchod, vzbudilo to mezi fanoušky pozitivní ohlasy. Cítíte to tak, že ve vašem případě budou trpělivější že vás hned nebudou odvolávat skandováním Vrba ven?

Řeknu vám, jak to je. Je to vždy o výsledcích. Když nebudeme první ale třetí, tak si nebudou fanoušci asi úplně stěžovat. Když ale budeme desátí nebo dvanáctí, tak to bude jiné. Vím, že Baník chce hrát o nejvyšší příčky, dostat se tam, kde historicky patří. A kdyby to tak nebylo, tak bych tu možná ani nebyl. Doufám, že se to podaří.

Reklama

Související témata: