Hlavní obsah

Opět mezi elitou. V Hradci koukají pod sebe, varují před brutálním losem a úprk opor už neřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní výsledky fotbalistů Hradce Králové ve Fortuna lize už nelze brát jako překvapení. I ve druhé sezoně po návratu mezi elitu se pohybují ve vyšších patrech tabulky a jsou nejbližším pronásledovatelem Plzně, Slavie a Sparty. Kouč Miroslav Koubek však zmiňuje „brutální jarní los“ a záložník Petr Kodeš připouští, že Východočeši se stále dívají spíše pod sebe. Odchod opor už není tématem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Hradce Králové se radují po gólu Jakuba Rady z penalty.

Článek

„Byl bych skromný. Na tabulku se dívá hezky, ale pořád nás čeká strašně dlouhá cesta. Cíle si nedáváme, jdeme zápas od zápasu a chceme do konce podzimu posbírat co nejvíce bodů, aby se nám šlo dobře do zimní přípravy a startu druhé poloviny sezony," uvedl Kodeš po sobotním domácím vítězství nad Zbrojovkou Brno 2:1.

Loňskou základní část ukončil Hradec jako nováček na šestém místě a odměnou mu bylo pět duelů ve skupině o titul. Posbíral ještě čtyři body a výhrou nad Slavií de facto rozhodl, že mistrovský titul poputuje do Plzně.

V probíhajícím ročníku se po dvanácti kolech vyhřívá na čtvrté pozici, tři body za třetí Spartou a pět za druhou Slavií. Jenže v Hradci řeší spíše pozice pod nimi.

„Prostředek tabulky je strašně vyrovnaný, dvakrát prohrajete a můžete být ve skupině o udržení. Určitě se dolu koukáme, proto jsou důležité zápasy jako doma s Teplicemi. Chceme tyto soupeře porážet a udržet je pod námi. Musím zaklepat, že se nám to zatím daří," libuje si Kodeš.

Brutální jarní los

Svěřenci Miroslava Koubka mají sice čtyřbodový náskok na šestou Olomouc, jenže na předposlední patnáctý Zlín je to „jen" osm. Fortuna liga je zatím až na vedoucí Plzeň a suverénně poslední Pardubice nesmírně vyrovnaná.

„Ve fotbale to nemáte nikdy klidné. Podívejte se na naše jarní brutální rozlosování, kde všude hrajeme. Vážíme si každého bodu. Určitě nebudeme přes zimu v klidu, musíme udělat hodně práce. Dvacet bodů není žádné uspokojení, s tím se ještě nikdo nezachránil," zdůrazňuje kouč s tím, že jeho tým hraje ve druhé polovině sezony například v Plzni, na Slavii, v Ostravě nebo na půdě Olomouce.

Odchod opor? Body děláme i bez nich

Důležité je, že se Votroci zatím dokáží popasovat s odchodem některých opor. V létě frnknul do Sparty krajní obránce Jan Mejdr, po úvodních kolech si kreativního záložníka Adama Vlkanovu uzmula plzeňská Viktoria.

„K fotbalu přestupy patří a každý tým poznamená, když odejdou dva nebo tři stabilní členové základní sestavy," říká Kodeš. „Ale už bych se k tomu ani nechtěl vyjadřovat, protože tým si sedá dobře a zvedáme se. Ukazujeme, že kvalitní hráče dokážeme nahradit a body děláme i bez nich," dodává sebevědomě.

Pod injekcemi chytat nebude

Důležitý byl také návrat gólmana Michala Reichela, jenž má společně s dobře organizovanou defenzivou největší podíl na tom, že Hradec inkasoval za dvanáct kol stejný počet branek. Stejně jako Slavia a o jednu více než Sparta.

Jenže v posledním duelu proti Brnu musel oporu mezi třemi tyčemi zastoupit Pavol Bajza. „Michal si před utkáním na tréninku přivodil lehčí zranění, které si ale podle lékařů nevyžádá dlouhou několikatýdenní péči," prozradil Koubek.

Jestli už stihne příští střetnutí v Českých Budějovicích, není jasné. „Možná by to šlo i proti Brnu s nějakým opichem, ale to já neuznávám," zdůraznil kouč, jenž opakovaně odmítá, že by jeho tým hrál nějak surově. Hradec totiž vévodí ligovým statistikám v počtu červených i žlutých karet a také faulů.

Reklama

Související témata: