Hlavní obsah

Plzeň mezi vrcholy s Fiorentinou. Pro Slavii to bude výhoda, míní expert Palička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snadno odhalíte, kde leží priority fotbalové Plzně a kde má šanci na úspěch. Západočeši sní o posunutí svého historického maxima v Evropě, po bezbrankové remíze z domácího utkání s Fiorentinou pojedou k odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy do Itálie odhodlaní. Postup do semifinále by byla pecka. Jenže mezitím přichází třaskavý zápas v lize, Plzeň hostí v neděli Slavii. Jak k utkání přistoupí? Udělá trenér Viktorie Miroslav Koubek zásadní změny v sestavě?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Viktorie Plzeň slavící branku na archivním snímku.

Článek

Jen šílená konstelace výsledků a selhání by ještě změnila třetí místo Plzně v lize. Takřka jistě v tabulce za Slavií a Spartou zůstane. A do toho se Koubkova družina pere o mimořádný zápis v Evropě. Ve čtvrtek se proti Fiorentině vyždímala a hned příští týden hraje odvetu. Slavia chytá Plzeň v ideální čas. Nebo ne?

„Nevím na kolik procent, ale pro Slavii to výhoda bude. To, že Plzeň má mezi zápasy s Fiorentinou, se podle mě musí projevit. Pro její hráče je to velká fyzická i psychická zátěž,“ míní pro Sport.cz zkušený kouč Vlastimil Palička, který v minulosti vedl Jablonec, Zlín, Opavu nebo Olomouc.

Nechci pronášet velikášské řeči, ale v italské lize si Fiorentina vytváří víc šancí, těšilo Miroslava Koubka.Video: Sport.cz

Ve čtvrtek si Západočeši i podle svých slov hrábli na dno, šedesát devět procent času běhali bez míče. Tři dny poté přivítají Slavii, je pravděpodobné, že zápas bude podobně vysilující. A za další čtyři dny už se představí na stadionu Artemia Franchiho proti Antonínu Barákovi a spol.

„Plzeň bude určitě upřednostňovat zápas ve Florencii. Vždycky je důležité zvolit způsob hry podle typologie a kvality vlastních hráčů a také směrem k soupeři. Trenér Koubek to výborně umí. Nemám rád pojem zaparkovaný autobus. Kdo si to nezkusil nebo nehrál proti velkému týmu, může to těžko odsuzovat. Proti Fiorentině zvolil správný způsob. Možná nebyl moc hezký, ale účelný. Jedině tak mohla Plzeň uspět,“ domnívá se Palička.

Koubek bude dumat, jak tým na Slavii složí. Bude mít jistě bohatší možnosti než ve čtvrtek, kdy mu z různých důvodů zbylo do pole třináct hráčů áčka. „Líbí se mi, jak trenér Koubek dokáže situaci odlehčit. Mám na mysli jeho výrok, že když má jedenáct hráčů, tak je mužstvo kompletní. Nechce negativní atmosféru v kabině,“ říká Palička.

Hrábli jsme si na dno, přiznává Václav Jemelka. Jedeme se tam porvat o postup!Video: Sport.cz

Trenérský doyen bude mít na Slavii oproti prvnímu duelu s Fiorentinou k dispozici obránce Sampsona Dweha a záložníka Jana Kopice, kteří stáli kvůli kartám. Obránce Milan Havel, obránce či záložník Cheick Souaré a útočník Idjessi Metsoko zase nefigurují na pohárové soupisce, v neděli samozřejmě hrát můžou.

Nechá Koubek odpočívat některé stěžejní hráče, například Robina Hranáče, Lukáše Kalvacha, Lukáše Červa, Pavla Šulce nebo Tomáše Chorého? „Důležitý bude i zdravotní a fyzický stav hráčů. Možná je protočí, někteří asi nebudou hrát celých devadesát minut, ale zase nějaké masivní šetření nečekám,“ odhaduje Palička.

Plzeň byla v podobné situaci před pár týdny, mezi zápasy osmifinále Konferenční ligy proti ženevskému Servette hrála doma se Spartou, kterou zničila 4:0. A třeba Hranáč, Červ, Kalvach a Chorý byli ve všech třech zápasech během osmi dní v základní sestavě. Žádné šetření a velké výsledky se dostavily. Tahle nedávná minulost představuje pro Slavii velkou výstrahu. A Plzeň ji bude chtít opakovat. Proti Slavii. I ve Florencii.

Reklama