Hlavní obsah

Plzeň opouštějí další hráči, Bucha zůstává. Po vyřazení z Evropy musí dojít k redukci, přiznává Šádek

Plzeň
Aktualizováno

Fotbalová Plzeň po krachu v pohárové Evropě dál zeštíhluje kádr. Na roční hostování odešli třiadvacetiletý záložník Michal Hlavatý a stejně starý útočník Lukáš Matějka. Hlavatý posílil Mladou Boleslav, Matějka zase Pardubice. Viktoria o tom informovala na svém webu. Naopak po Milanu Havlovi si pojistila služby dalšího hráče. Smlouvu do konce sezony 2023/24 s klubem podepsal třiadvacetiletý středopolař Pavel Bucha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Uladzimir Ščerba z Dynama Brest a Michal Hlavatý z Viktorie Plzeň během utkání 2. předkola Evropské konferenční ligy.

Článek

Hlavatý zasáhl v této sezoně do čtyř soutěžních zápasů, v nichž si dohromady připsal 69 minut. Matějka za A-tým nenastoupil vůbec, pouze za třetiligovou rezervu. Západočeši minulý týden vypadli ve 4. předkole Evropské konferenční ligy s CSKA Sofia.

"Vzhledem k tomu, že jsme byli vyřazeni z evropských pohárů, musí logicky dojít k redukci našeho kádru. U obou hráčů nebyla v minulých týdnech taková herní vytíženost, takže se nabízí právě možnost hostování v jiných ligových týmech. Cílem je, aby oba pravidelně nastupovali a my jejich výkony budeme samozřejmě pečlivě sledovat. Oběma přeji hodně štěstí," prohlásil generální ředitel Plzně Adolf Šádek.

Příchod Hlavatého si v Mladé Boleslavi pochvalují. "Je to typ konstruktivního hráče, který má fotbalové myšlení. Na tuto pozici sice máme Marka Matějovského, před kterým klobouk dolů, jaké fantastické utkání odehrál například naposledy v Ostravě. Musíme ale myslet taky na to, že jej nebudeme mít k dispozici v každém zápase," uvedl trenér Karel Jarolím v tiskové zprávě.

"S panem Jarolímem už jsme se o mé roli bavili. Řekl mi, že naše spolupráce není jen o jednom rozhovoru, ale že se v průběhu sezony budeme opakovaně bavit o tom, co ode mě očekává a bude očekávat," řekl Hlavatý, jenž minulé dvě sezony strávil na hostování v Pardubicích.

Cíle Mladé Boleslavi mu přijdou shodné s těmi plzeňskými. "Podobá se to tím, že Boleslav má také vysoké ambice a chce útočit na špičku ligové tabulky. Věřím, že se v týmu zabydlím a prosadím se ke spokojenosti trenéra, fanoušků i sebe samotného," konstatoval někdejší mládežnický reprezentant.

Klíčový hráč pokračuje

Pro Viktorii je důležité, že jedna z opor zůstává. Pavel Bucha se při příchodu v červenci 2018 v Plzni dohodl na čtyřleté smlouvě, která tak měla skončit po této sezoně. Nyní ale byla prodloužena o další dva roky, tedy do června 2024.

„Jsem šťastný, že ke mně má klub důvěru a došlo k prodloužení smlouvy. Cítím se ve Viktorce skvěle, našel jsem tady perfektní zázemí a veškeré podmínky pro fotbalový růst," pochvaluje si Bucha.

„Pavel je neuvěřitelně pracovitý hráč, který na sobě dennodenně maká a chce se neustále posouvat. I přes stále poměrně nízký věk je jedním z klíčových hráčů a má potenciál dostat se i do národního týmu, kde byl nyní již mezi náhradníky. Jsem rád, že bude i nadále součástí našeho klubu," kvituje Šádek. „Děkuji hráči i Viktorovi Kolářovi ze Sport Investu za vstřícné a konstruktivní jednání. Na všem jsme se domluvili velmi rychle," dodává.

Celkem má Bucha na kontě v plzeňském dresu odehráno 59 soutěžních zápasů (44 v lize, 7 v evropských pohárech a 8 v Českém poháru) se 14 vstřelenými góly. Dohromady odehrál v kariéře rovných 100 soutěžních utkání. Byl členem kádru reprezentace do 21 let a v poslední reprezentační nominaci A týmu se ocitl mezi náhradníky.

„Pavel se vyprofiloval do pozice klíčové osobnosti týmu a nový kontrakt je toho důkazem. Plzeň se chce nadále držet v absolutní české špičce a toto prodloužení patřilo k prioritám. Osobně věřím, že Pavel zde udělá další krok ve svém fotbalovém vývoji," poukazuje Viktor Kolář z agentury Sport Invest.

Reklama