Hlavní obsah

Plzeň ozdobila titul rekordem. V derby slaví Sparta, Slovácko pálilo ostrými

Aktualizováno

Parádní tečka! Už jistý mistr z Plzně ozdobil v závěrečném 5. kole nadstavbové části ve skupině o titul vydařenou sezonu výhrou 1:0 nad ostravským Baníkem a 22. ligovým zápasem bez porážky za sebou vyrovnala Viktoria klubový rekord z období mezi koncem sezony 2016/17 a úvodem ročníku 2017/18. Pražské derby mezi druhou Slavií a třetí Spartou zvládli lépe hosté z Letné, kteří zvítězili 2:1 a v Edenu se radovali poprvé od září 2014. Slovácko zakončilo ligovou soutěž jasnou výhrou 3:0 nad Hradcem Králové a naladili se na středeční odložené finále domácího poháru se Spartou.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jean-David Beauguel z Plzně slaví branku.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Michala Bílka zakončili ročník s 85 body, což je klubový rekord. Plzeň si zajistila první titul po čtyřech letech a celkově šestý v historii už ve středu, v neděli  pak svůj náskok na Slavii ještě navýšila na konečných sedm bodů. Vítězství v duelu s Baníkem vystřelil Viktoriánům z penalty v závěru prvního poločasu kanonýr Jean-David Beauguel, který se stal nejlepším střelcem první ligy s 19 góly. Po zápase pak Západočeši mohli oslavit titul s fanoušky na stadionu a poté na centrálním náměstí Republiky.

Skóre v pražském derby, jehož výsledek už neměl vliv na konečné postavení obou týmů v tabulce, otevřel sparťan Tomáš Čvančara. Ještě v první půli srovnal Petr Ševčík. V 78. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující obránce Tomáš Wiesner, přesto o pět minut později rozhodl dělovkou z přímého kopu o triumfu Letenských Adam Hložek. V nastavení uviděl červenou kartu slávista Srdjan Plavšič, který do Edenu přišel před tímto ročníkem právě ze Sparty.

Dojatý a pyšný Michal Bílek. To, že jsme předčili Slavii a Spartu je pro nás obrovské vyznamenáníVideo: Sport.cz

Slavii se nepodařilo srovnat vzájemnou bilanci v derby z této sezony. Svěřenci kouče Trpišovského podlehli odvěkému rivalovi v ligovém duelu na Letné i v Edenu ve čtvrtfinále domácího poháru. Jediným úspěchem vršovického celku zůstala jarní domácí ligová výhra.

Slovácko proměnilo zápas s Hradcem Králové v jasnou záležitost. Skóre otevřel z penalty Vlastimil Daníček, po změně stran přidali další góly Michal Kohút a Filip Vecheta. Svěřenci trenéra Martina Svědíka vyhráli třetí z posledních čtyř kol. Slovácko potvrdilo konečné čtvrté místo v ligové tabulce, které mu zaručuje účast ve 2. předkole Evropské konferenční ligy. Hradecký nováček dokončil sezonu na šestém místě.

Výsledky nadstavby fotbalové Fortuna ligy
Pátek
Finále skupiny o umístění - 2. zápas:
Mladá Boleslav - Olomouc 2:2
Sobota
Skupina o záchranu - 5. kolo:
Zlín - Jablonec 1:1
Bohemians - Karviná 4:0
Teplice - Pardubice 0:2
Neděle
Skupina o titul - 5. kolo:
Slavia - Sparta 1:2
Branky:  39. Ševčík - 20. Čvančara, 83. Hložek
Slovácko - Hradec Králové 3:0
Branky: 29. Daníček z pen., 52. Kohút, 80. Vecheta
Plzeň - Ostrava 1:0
Branka: 42. Beauguel z pen.

Reklama

Související témata: