Hlavní obsah

Plzeňák vyrukoval proti Viktorii. Nebyl bych rád, kdyby dal Falta gól, řekl Bílek po duelu s Baníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V zahraničí běžná věc, v české lize téměř nevídaná. Proti Plzni, která bojuje o titul, vyběhl v nedělním duelu s Ostravou (Viktoria zvítězila 2:1) záložník Šimon Falta. Její kmenový hráč, který v Baníku od zimy hostuje. Stejně tak se mohl Ostravě postavit „její" útočník Roman Potočný, což se ale nestalo.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Petr Jaroň z Ostravy, Gigli Ndefe z Ostravy, Jhon Mosquera z Plzně v souboji o míč.

Článek

„Taková byla dohoda klubů. Falta proti nám mohl nastoupit, stejně tak Potočný proti Baníku. Ostrava toho využila, my ne. Šimon je neskutečně rychlý, snažil se neustále o náběhy. Určitě bych nebyl rád, kdyby dal gól nebo na něj přihrál a Baník nás obral o body," uvedl trenér Plzně Michal Bílek.

„Dozvěděl jsem se od vedení, že Šimon může být v nominaci a může s námi jet do Plzně," reagoval kouč Baníku Tomáš Galásek po své premiéře v roli hlavního trenéra. Faltu poslal na trávník v 66. minutě. Bezprostředně poté, co Bucha vstřelil vítězný gól na 2:1. Záložník se hned zapojil do útočné akce. Bylo evidentní, jak moc chce Bílkovi ukázat, že udělal chybu, že ho na podzim přehlížel. Do statistik se ale nezapsal.

Stejně tak Potočný, který nebyl ani na lavičce. „Roman má složitou pozici. Přišel s ambicemi, pracuje zodpovědně, čeká na šanci. Můžou nás postihnout zranění, karty. Tohle je prostě fotbal," vysvětlil Bílek, proč Potočného nevyužil.

Osmadvacetiletý Falta nebyl na podzim v Plzni příliš vytížený, v lize nastřádal šest startů. Čtyřikrát byl dokonce nominovaný k utkání B-týmu, který hraje třetí ligu. V neděli to byl jeho devátý start v nejvyšší soutěži za Baník. Vzhledem k zaběhnutým pravidlům v českém fotbale hodně překvapivý.

Roky zaběhlou praxi porušila v létě 2020 na krátké období pražská Slavia. Poté, co spousta jejích hráčů odešla na hostování do Liberec. Po tlaku médií a veřejnosti, které se pozastavovaly nad tím, že proti ní nebude mít Slovan pořádně s kým hrát. Nakonec se jim rozhodla dát zelenou. Po šesti měsících od toho však ustoupila.

Důvod? Negativní zkušenosti. „Část hráčů hostujících v dresu soupeře proti Slavii nastoupit nechtěla, druhá část šla naopak do utkání přemotivovaná. Docházelo tak k soubojům, při kterých hrozilo zranění kmenových hráčů Slavie," stálo tehdy na klubovém webu.

Reklama

Související témata: