Hlavní obsah

Plzeňského teenagera čeká na Slavii další křest ohněm. Brankářské legendy mu věří

Desetidenní hektika. Minulý čtvrtek si odbyl na půdě Dinama Záhřeb premiéru v dospělém fotbale, následně o víkendu proti Karviné chytal poprvé českou ligu. V neděli si brankář fotbalové Plzně Viktor Baier s nejvyšší pravděpodobností stoupne mezi tyče ve vyprodaném Edenu, pod obávanou tribunu Sever v ligovém šlágru. Poměrně dost na 18letého mladíka. Zvládne psychicky duel na Slavii?

Foto: FC Viktoria Plzeň/Jan Kubíček

Viktor Baier vychytal při svém debutu za Plzeň čisté konto na Dinamu Záhřeb.

Článek

„Předchozí dva zápasy působil sebevědomě, není důvod se domnívat, že Slavii nezvládne,“ tvrdí bývalá dlouholetá jednička Sparty Jaromír Blažek. Původně za jedničku Jindřicha Staňka zaskakoval Marián Tvrdoň, kterému však vůbec nevyšel duel v Liberci. Trenér Miroslav Koubek poté ukázal na Baiera. Vypadá, že v bráně Viktorie bude i v neděli.

„Nechal bych ho tam dál. Dostal šanci, využil ji, není důvod nic měnit. Obavy byly i před zápasem v Záhřebu, jestli to psychicky unese, jestli Plzeň neodjede s trojkou. Neodjela,“ dodává bývalý reprezentační gólman Ladislav Maier, člen stříbrného týmu z Euro 1996.

Jenže zatímco na starém, rozlehlém stadionu Maksimir v Záhřebu bylo 9 tisíc diváků a doma s Karvinou o tisíc méně, v Edenu bude víc než dvakrát tolik. A nezkušený brankář bude mít jeden poločas za zády pověstnou tribunu Sever.

„Doba je úplně jiná než za mojí generace. Současní osmnáctiletí jsou mnohem dál, jsou daleko sebevědomější. Vidím to na svých svěřencích v Příbrami i na svých dětech. Třeba já jsem jako kluk, který vyrůstal nedaleko Brna, mohl za komunistů nejdál na Pálavu. Dnešní mladí letí klidně na otočku do Singapuru a přijde jim to normální. Tím naznačuju, že Baier nebude mít problém, pár tisíc fanoušků ho nevykolejí,“ podotýká Maier, který má na starosti brankáře v druholigové Příbrami od A-týmu po mládežnické kategorie.

I Baier má za sebou velké zápasy, ovšem v mládeži. V minulé sezoně se blýsknul v Youth League proti gigantům Barceloně, Interu Milán a Bayernu. Za základě skvělých výkonů pozval Baiera na stáž mnichovský klub, kde obstál mezi několika tisíci účastníky a dostal se do kempu talentů Bayernu, se kterým v létě absolvoval soustředění v Argentině a následně v Německu.

„Když jsem byl v Rapidu a vracel jsem se z reprezentačního srazu, kde jsem trénoval s Nedvědem, Bergrem, Šmicrem, byl jsem plný sebevědomí. Myslím, že Baier to má po návratu z kempu Bayernu stejně,“ uvádí Maier. Jak se Baierovi povede ve vyprodaném Edenu?

  Dukla - Bohemians dnes 14 : 30
20240727T14 : 30:00+0200
Dukla vs. Bohemians
Dukla vs. Bohemians
Dukla
Bohemians
  Pardubice - Karviná dnes 17 : 00
20240727T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  Teplice - Sparta dnes 17 : 00
20240727T17 : 00:00+0200
Teplice vs. Sparta
Teplice vs. Sparta
Teplice
Sparta
  Slavia - Č. Budějovice dnes 20 : 00
20240727T20 : 00:00+0200
Slavia vs. Č. Budějovice
Slavia vs. Č. Budějovice
Slavia
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Olympijské hry 2024 probíhají v termínu 26. července – 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojuje 111 českých sportovců, historicky mají Češi na svém kontě přesně 100 olympijských medailí.