Hlavní obsah

Po pěti letech se nezkrotný talent Fenin vrací z Německa. S pokorou, prohlásil, když se upsal Slavii

Praha

Nezkrotný talent Martin Fenin se po pěti letech vrátil z toulek Německem a upsal se pražské Slavii. Pod trenérem Radou se chce odchovanec teplického fotbalu pokusit restartovat slibně se vyvíjející kariéru, která padala v poslední době strmě ke dnu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fotbalová Slavia Praha představila Martina Fenina jako novou posilu hráčského kádru. Vpravo je generální ředitel Slavie Zbyněk Kusý.

Článek
Fotogalerie

„Nejde o náhodný transfer, protože o Fenina jsme se zajímali od září loňského roku. Luboš Kubík se na něho byl v Německu podívat. Sledoval ho na tréninku i při utkání. Věřím, že nám pomůže do vyšších pater tabulky," nechal se slyšet generální ředitel Slavie Zbyněk Kusý.

„Do Cottbusu jsem před půldruhým rokem přestupoval hodně hekticky, neboť jsem se musel rozhodnout během pár dnů. Neprospělo mně to," přiznával Fenin poté, co se upsal Pražanům. Na dobu blíže nespecifikovanou, protože ani Kusý nechtěl prozradit, na jak dlouho je smlouva uzavřená.

„Jde o víceletý kontrakt. A na dobu delší než dva roky," pravil lakonicky, ale bližší podrobnosti prozradit nechtěl. Pochopitelně ani finanční.

„Vracím se s pokorou. Rozhodně nejde o krok zpátky, když měním druholigový Cottbus za ligovou Slavii. Během čtyř let ve Frankfurtu jsem měl ostatně možnost poznat, co to znamená hrát za tradiční klub. A Slavia takovým klubem je, takže jde o nejlepší volbu, jakou jsem mohl udělat," rozpovídal se pětadvacetiletý forvard a kvitoval, že měl možnost setkat se a promlouvat nejen s trenérem, ale i s klubovou generalitou.

„A rozhodně nepřicházím s představou, že dám za půl roku dvacet gólů a zase zmizím v cizině," vyvracela nová slávistická akvizice spekulace, že by se  pro ni měl stát Eden jen přestupní stanicí.

Trenér Rada ho zlákal

Po devadesáti zápasech odehraných v barvách Eintrachtu Franfurt  a eskapadách, která už v té době prožíval, přestoupil do druholigové Chotěbuzi, kde se ovšem nikdy neprosadil. I proto, že po pádu z okna, jež mělo za následek krvácení do mozku, upadal do depresí a musel se svěřit do péče psychiatrů. Ve druhé bundeslize už se neprosadil, a proto se rozhodl pro návrat na českou scénu. Velkou roli přitom sehrál pochopitelně trenér Petr Rada.

„Samo sebou. Vždyť mě trénoval v Teplicích, kde jsem prožil po světovém šampionátu dvacítek skvělý půlrok a pak odcházel za velké peníze do Frankfurtu, vedl mě i v reprezentaci, takže se na spolupráci s ním těším," doznal navrátilec z německého angažmá, odkud si přinesl i nálepku problematického hráče.

„I proto jsem rád, že jsem z Německa odešel," přitakával. „Ale hlavně - jsem o pět let starší, než když jsem tam odcházel, takže se na život a fotbal dívám přece jen jinak."

Nešlo o peníze, vyvracel agent zákulisní zvěsti

„Těším se, že Martin dostane příležitost a ukáže, co v něm je. Vždyť figuroval ve všech mládežnických reprezentačních výběrech, takže věřím, že se vrátí i do seniorského áčka. S Cottbusem se připravoval, natrénováno má, teď jde o to, aby všechno prodal," hlásil Viktor Kolář z agentury Sport Invest.

Zároveň vyvracel spekulace, že by se jednání o Feninově angažmá táhla tak dlouho jen proto, že jeho chráněnec měl přehnané finanční nároky.

„To rozhodně nebyla zásadní otázka a my nakonec dospěli k rozumnému kompromisu," tvrdil Kolář.

Reklama

Související témata: