Hlavní obsah

Po senzační výhře nad Slavií Karviná procitla, k baráži se ale přesto dál upíná trenér a hráči s ním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frustrující procitnutí po euforii, do které fotbalisté Karviné po prvním jarním ligovém kole upadli. Vždyť v něm výhrou v Edenu utnuli sérii předchozích devatenácti zápasů, v nichž nevyhráli. A ke všemu na Slavii. Na hřišti mistra, jenž doma v 59 střetnutích neprohrál ani jednou. Zdálo se, že záchrana v nejvyšší soutěží by nemusela být pro poslední tým tabulky zdaleka takovou utopií, jak se jevilo po podzimu.

Foto: Jan Štastný, ČTK

Trenér Karviné Bohumil Pánik.

Článek

„Ale ona přece pořád utopií není," namítá trenér Karviné Bohumil Páník, i když jeho tým je na tom po dalších dvou odehraných střetnutích hůř, než když jaro začínalo. Tehdy ztrácel na předposlední Teplice šest bodů, nyní má v neúplné tabulce na patnácté Pardubice devítibodové manko a na Jablonec a Teplice už dokonce jedenáctibodové. A to přitom Pardubice mají k dobru dva zápasy a Jablonec jeden, i když se Spartou.

„Udělali jsme na jaře čtyři body, přesto jsme na tom opravdu hůř, protože bodují Teplice i Pardubice. I čtyři body se ale počítají," chlácholil Páník své svěřence i poté, co v záchranářském souboji v Teplicích vyšli naprázdno.

„Byli jsme potrestání za pasivitu v první půli. Za ustrašený výkon některých hráčů, kteří nepodali výkon, který jsme od nich očekávali. A také za typologickou skladbu našeho kádru. Máme v něm vyšší a těžší hráče, kteří se na náročném terénu pohybovali hůře než domácí," vypočítával kouč Karviné důvody, proč po výhře nad Slavií a remíze s Jabloncem neuspěl jeho tým na Stínadlech a ztráta na příčky znamenající účast alespoň v baráži dál narostla.

Foto: Jan Štastný, ČTK

Brankář Karviné Pavol Bajza inkasuje gól od Jana Fortelného (není na snímku).

„Přitom jsme mysleli, že nás výhra na Slavií nakopne. Jenže pak jsme ztratili dobře rozehraný zápas s Jabloncem a brali jen remízu, teď jsme prohráli v Teplicích. Ze čtyř utkání máme jen čtyři body a ztráta na příčky znamenající účast v baráži je veliká," netajil zklamání z prohry na Stínadlech Radek Látal, který přišel v zimě z Olomouce na hostování do Karviné, aby ji pomohl zachránit ligu.

„Na barážové příčky ztrácíme devět bodů, což jsou tři vítězství. Když se teď na jaře podařilo třikrát po sobě vyhrát Teplicím, proč by se to nemělo povést i nám?" věří Páník stále v podobné probuzení, jaké zažívají Severočeši.

„Musíme bodovat a zatlačit na soupeře před námi. Stáhnout manko, aby byli pod tlakem i oni. Pak to pro ně bude situace mnohem obtížnější než teď, kdy jim bodový náskok dodává klid a jim se hraje pochopitelně mnohem lépe," ujišťuje trenér Karviné, že bude o ligové přežití bojovat, dokud bude existovat alespoň teoretická naděje vyhnout se přímému sestupu.

„Naše situace je sice kritická, nikoli však beznadějná. Jiskra naděje pořád zbývá. Musíme ale ve zbývajících osmi kolech posbírat tolik bodů, abychom se dostali do barážové nadstavby a měli alespoň nějakou naději. V ní hrají ohrožená mužstva spolu a stát se může cokoli," upíná se i Látal k baráži jako spáse dávající Karviné šanci na ligové přežití.

Reklama

Související témata: