Hlavní obsah

Podezření na některé zápasy míří do černého, připustil Golda a poskytl policii náskok

Podal trestní oznámení na neznámého pachatele a potvrdil, že rozhodčí Adámek na Strahov doručil informace o korupčním jednání v minulém ročníku Gambrinus ligy. Moc spokojený ovšem předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda není. V pondělí chtěl utnout spekulace a zveřejnit, jakého zápasu a kterých osob se udání týká. Protikorupční policie však jeho elán zchladila a vyžádala si aspoň dva týdny mlčení, aby mohla pátrat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Golda, šéf fotbalové disciplinárky

Článek

Trestní oznámení jste podal, ale čeho se vlastně týká?

Dostal jsem silné doporučení, abychom dali policii určitý náskok a abychom nezveřejňovali podrobnosti. Ten náskok je přibližně čtrnáct dní. Další čtvrtek jsem připraven zahájit řízení a začít si zvát lidi, kteří jsou v kauze zainteresovaní. Z toho bude patrné, o koho se jedná.

Vy sám jste ovšem chtěl další informace zveřejnit již nyní.

Byl jsem dvě a půl hodiny vypovídat na policii. A ta mě požádala, abych jí dal určitý čas a další podrobnosti zatím nezveřejňoval. Vnitřně s tím příliš nesouhlasím, jen o tom jsme diskutovali dvě hodiny. Ale nakonec jsem to policii slíbil. Je jasné, že nastane spousta spekulací, které budou fotbal poškozovat. Vždy se snažím být otevřený, na druhou stranu policie má možnosti, jak věci lépe a podrobněji vyšetřit.

Týká se oznámení zápasu, který rozhodčí Adámek sám pískal?

Nechci podávat konkrétní informace, ale asi by to bylo logické. Oznámení se týká jednoho zápasu, jeden předává a druhý úplatek přijímá. Ale evidentně to pozadí bude širší, jsou tam naznačeny i širší souvislosti. (Adámek na jaře pískal tři ligové zápasy Jablonec-Plzeň 0:2, Liberec-Bohemians 1905 3:0, Hradec Králové-Ostrava 0:1 - pozn. red.).

O některých zápasech se už v médiích spekuluje. Míří podezření správným směrem?

Četl jsem spekulace o několika utkáních. Ano, mám pocit, že některé z nich míří do černého.

Lze Adámkovo svědectví považovat za důkaz?

Písemná svědecká výpověď je důkaz. Ovšem na základě svědectví jednoho člověka není možné vyřknout nějaké tvrdé tresty. Věc musíme zasadit do širšího kontextu a mozaiky, podle toho pak můžeme uspokojivě rozhodnout. Je třeba vyslechnout více lidí a pak postupovat dál. Svědectví v tomhle případě má pro mě větší váhu tím, že je od rozhodčího a ne příslušníka jednoho nebo druhého klubu.

Není divné, že se Adámek neozval hned po podezřelém zápase?

Ano, je třeba ověřit pravost těch dokumentů, je třeba přemýšlet o tom, proč někdo vyčkává několik měsíců a pak si najednou vzpomene. Rozhodčí pomalu přestává pískat, za chyby je vyřazován z elitních soutěží... To je jedna z věcí, která napadá mě a bude nepochybně napadat i policii.

S rozhodčím Adámkem jste od zaslání dopisu nemluvil?

My i policie bychom ho potřebovali vyslechnout, ale zatím ho nikdo nezastihl.

Reklama

Související témata: