Hlavní obsah

Policie údajně sdělila, kdo figuruje v sázkařské aféře. Jenže Fotbalová asociace nic neví

Policie prý poskytla domácí fotbalové asociaci (FAČR) usnesení z vyšetřování kvůli možnému ovlivňování zápasů. Fotbalové vedení by na jeho základě mělo vědět, kteří hráči a kluby v kauze figurují. Řekl to strakonický okresní státní zástupce Miloslav Kelyman, jenž případ dozoruje. Kvůli možnému ovlivňování zápasů v různých soutěžích bylo před dvěma týdny obviněno dvanáct osob. Jenže FAČR zatím žádné informace nemá.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Ivan Hodúr (vlevo) ještě v dresu Slovanu Liberec.

Článek

"Objevovaly se různé spekulace o tom, že policie při vyšetřování mlží. Proto jsme usnesení svazu zaslali," uvedl Kelyman s tím, že poskytl FAČR konkrétní výsledky policejní práce.

Bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký ale v úterý po poledni řekl, že do sídla asociace zatím zpráva ze strakonického státního zastupitelství nedorazila. A asociace tak zatím nemůže předjímat svůj další postup. Pokud však jména konkrétních osob zapletených do případu opravdu dostane, mohla by s nimi zahájit disciplinární řízení.

Kelyman dodal, že strakonické státní zastupitelství nijak nebude zasahovat do toho, zda hráče, kteří v kauze figurují, hodlá FAČR nějakým způsobem trestat. "To nás nezajímá, jelikož to jde zcela mimo nás," řekl Kelyman.

Obžalovaným hrozí až 12 let vězení

Strakonický státní zástupce uvedl, že počet obviněných zatím nevzrostl. Policie však na případu dále pracuje. Kelyman řekl, že případný návrh na podání žaloby bude hotový v horizontu několika následujících týdnů. V případě prokázání viny hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Kvůli možnému ovlivňování zápasů bylo obviněno dvanáct současných nebo bývalých fotbalistů. O jménech se spekuluje, nejčastěji se v této souvislosti mluví o stoperu druholigových Bohemians Janu Halamovi. Ten v pražském klubu hostuje z Českých Budějovic. Police před dvěma týdny vyslýchala také teplického obránce Davida Jablonského, který pak ale zasáhl do obou utkání svého týmu.

Policejní akce začala 11. září ráno na různých místech České republiky. Protikorupční útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy. Kelyman pak sice navrhl, aby tři z obviněných byli vzati do vazby, ale strakonický soud to 13. září zamítl.

Gang podle policie uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku. K účasti na ovlivňování výsledků fotbalových zápasů na Slovensku se přiznalo pouze pět ze sedmi současných a bývalých fotbalistů, které v případu obvinila slovenská policie.

Hodúr se už přiznal

Vinu přiznali také tři bývalí fotbalisté, kteří podle slovenské policie hráli klíčovou roli v celé kauze. Na úplatcích fotbalistům v Česku a na Slovensku prý rozdali minimálně 210 000 eur (5,4 miliónu korun). Gang pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy v zahraničních internetových sázkových kancelářích.

Doznání podle mluvčí prokuratury učinili také dva ze čtyř fotbalistů klubu DAC Dunajská Streda, kteří jsou obviněni z přijetí úplatků.

Slovenská média tvrdila, že vedle českého obránce Tomáše Hubera jsou podezřelými v sázkařské aféře také Michal Dian, Marek Božoň a někdejší slovenský reprezentant Ivan Hodúr. Právě Hodúr se podle slovenského tisku přiznal že ovlivnil zápas Dunajské Stredy v tomto ročníku první slovenské ligy. Čtveřici hráčů klub po propuknutí aféry distancoval a Slovenský fotbalový svaz jim pak zastavil sportovní činnost.

Reklama

Související témata: