Hlavní obsah

Posila Sparty očima spoluhráče: Dokáže přitvrdit, mezery v obraně i řeči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novou tváří pražské Sparty, Ekvádorcem Angelem Preciadem, sdílel v Genku poslední tři sezony stejnou kabinu. Podle bývalého záložníka Plzně a aktuální opory belgického týmu Patrika Hrošovského by mohl být jihoamerický obránce pro úřadující české mistry dobrou posilou na pravou stranu.

Potvrzená posila Sparty z Ekvádoru. Téma z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

„Co jsem sledoval zápasy Sparty, Angelo se jí může hodit do systému, který praktikuje. Pozice wingbeka by mu měla sedět. Je rychlostně velmi dobře vybavený, dokáže být celkem úspěšný i v soubojích. Kdybych to měl shrnout, tak v jeho případě je lepší ofenzíva než defenzíva,“ řekl Sport.cz Hrošovský, který je nyní na srazu slovenské reprezentace. „Je nejlepší hrát s ním v systému se třemi stopery, protože jako typický pravý obránce může být někdy přítěží. Někdy dokáže být až příliš agresivní v soubojích,“ dodává pro Sport.cz. belgický novinář Brandon Morren z webu voetbalkrant.com.

Pětadvacetiletý Preciado nastoupil na loňském mistrovství světa v Kataru do všech tří zápasů Ekvádoru ve skupině v základní sestavě. V této sezoně ale vysedával v Genku na lavičce. Proč? „Měl na svém postu silnou konkurenci v podobě Daniela Munoze. Ten odehrál skvěle prakticky celou minulou sezonu. Vstřelil osm gólů, ke kterým přidal šest asistencí, což jsou vynikající čísla. Angelo byl na pozici pravého obránce druhá volba,“ popsal Hrošovský.

Podle něj je Preciado typický Jihoameričan. Hravý, zároveň horká krev. „Snaží se být fotbalový, což mají Jihoameričané v krvi. Když na něj šel dlouhý míč, kolikrát ho odehrál na spoluhráče zády. Pro lidi. Bere fotbal i jako zábavu. Zároveň ale umí v soubojích přitvrdit. Tohle všechno se může fanouškům Sparty líbit,“ podotkl Hrošovský, který získal s Plzní tři mistrovské tituly.

Zatímco v Genku měl kolem sebe Preciado dalších pět Jihoameričanů, ve Spartě nebude mít ani jednoho. A jelikož na Letné jede angličtina, může mít jazykové problémy. Nikoli se základními fotbalovými pojmy, ale v klasické komunikaci se spoluhráči. „Angelo mluví španělsky, takže jsem mu až tolik nerozuměl. V Genku to měl jednoduché, v týmu bylo šest Jihoameričanů, kteří drželi při sobě. Anglicky moc mluvit nepotřebovali. Základním fotbalovým věcem rozumí. Tedy aspoň to tak vypadalo. Vždycky pokýval hlavou a potom se rozesmál,“ pověděl Hrošovský.

S tím souhlasí i Morren. „Byl známý svým neustálým širokým úsměvem. Nikdy není příjemné vidět hráče z klubu odcházet, když víte, že měl na kabinu a tým celkově pozitivní vliv,“ dodává novinář, jenž se specializuje kromě Genku ještě na Westerlo a celek STVV.

O tom, že Ekvádorec je schopen různých věcí, vypovídají videa , která kolují na sociálních sítích. V utkání jihoamerické Ligy mistrů hráčů do 20 let ho protihráči rozpálili tak moc, že před nimi utekl a rohovým praporkem je od sebe odháněl. „Video mi zrovna nedávno poslal kamarád, hodně jsem se pobavil,“ dodal 31letý Hrošovský.

Otázkou jistě zůstává, proč se Preciado stěhuje z belgické ligy právě do Prahy. „Skutečně jsem očekával, že přestoupí do kvalitnější ligy, než je ta česká. Má na to, ukázal to v Genku i na mistrovství světa. Řekl bych, že Sparta Praha zde našla skrytý klenot. Nicméně bych přestup nenazýval krokem zpět. Sparta je jedním z nejlepších, ne-li nejlepším klubem v České republice. Navíc Preciado má teď šanci ukázat se v Evropské lize, zatímco v Genku by se v Konferenční lize na hřiště asi moc nedostal,“ upřesňuje Morren.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.