Hlavní obsah

Potvrzeno: Čáslav prodala fotbalovou ligu Slovácku!

ČÁSLAV

Fotbalová Čáslav sen o první lize vzdala! „Silného sponzora jsme nesehnali, takže jsme se dohodli se Slováckem, jemuž účast v lize odprodáme.Celou transakci už posvětil výkonný výbor ČMFS, jemuž oba kluby předložily všechny potřebné dokumenty a náležitosti,“ potvrdil pro Sport.cz sportovní manažer Zenitu Čáslav Martin Svoboda.

Článek

Do poslední chvíle bylo ve hře hned několik zájemců, kteří o odkoupení účasti v první lize usilovaly. Nejvehementněji jednalo Slovácko, zájem však projevoval i Hradec Králové, terén sondovala i Opava.

Nabídka z Moravy trumfla i Slovácko

„Vedli jsme jednání skutečně na několika frontách. Ještě v noci z úterý na středu jsme dostali další rychlou a finančně velice zajímavou nabídku od dalšího moravského klubu. Nebyl ale už čas jí projednat,“ prozradil manažer Martin Svoboda, který začínal v Čáslavi v dobách, kdy ještě kopávala divizi a v uplynulé sezóně stál za historickým postupem do ligy.

Finance zůstávají v tajnosti

Z několika zájemců, kteří se o odkoupení účasti v lize ucházeli, vyhrála nakonec nabídka 1. FC Slovácka, klubu, jenž se stal nástupcem Valentova 1.FC Synot. Ten jak známo figuroval v hlavní roli v největší korupční aféře v dějinách českého fotbalu, která vyvrcholila v roce 2004 zatčením sportovního ředitele Jaroslava Hastíka a odpočtem dvanácti bodů z konta mužstva v následujícím ligovém ročníku. Poté rodina Valentů obchodující hlavně s hracími automaty a vlastnící i sázkovou kancelář klub prodala a ten v roce 2007 už pod názvem 1. FC Slovácko sestoupil do II. ligy.

„I na financích, které za prodej účasti v první lize od Slovácka zinkasujeme, jsme se dohodli, ale po dohodě obou klubů je zveřejňovat nebudeme,“ potvrdil pro Sport.cz Martin Svoboda. Podle kuloárních spekulací by se měla částka pohybovat od osmi do patnácti miliónů korun.

„To je vaše spekulace, já se k ní vyjadřovat nebudu,“ řekl Svoboda, jedním dechem však přiznal, že nabídka dalšího moravského klubu, která v noci přišla, byla ještě vyšší.

Čáslav předložila i licenci

Fotbalová generalita zasedající ve středu na Strahově už údajně celou transakci posvětila. „Všechny potřebné náležitosti od obou klubů měl výkonný výbor k dispozici, takže záleželo na něm. My navíc předložili i licenci, kterou jsme pro druhou ligu dodatečně obdrželi,“ poznamenal Martin Svoboda a netajil, že eminentní zájem o ligu měla i Jihlava, která skončila v tabulce třetí hned za Čáslaví. „Nárokovala si postup a argumentovala sportovními kritérii,“ uvedl Svoboda.

"Jenže od roku 2004 platí směrnice zohledňující ekonomická kritéria. Podle ní jsme odsouhlasili převod práv z Čáslavi na Slovácko," potvrdil pro Sport.cz svazový místopředseda Jiří Kubíček, že hlasování fotbalové generality mělo jednoznačný výsledek. Jen jeden z dvanácti mužů byl proti, aby Slovácko ligu koupilo, dva se hlasování zdrželi.

Přijdou do Slovácka Heinz a Švancara?

Slovácko se vrací na prvoligovou scénu po dvou letech. Přitom v uplynulém ročníku II. ligy skončilo v tabulce až na desátém místě, zaskvělo se však spanilou jízdou v Českém poháru, která skončila až ve strahovském finále proti Teplicím. Mužstvo, na jehož trenérské lavičce vystřídal v průběhu sezóny slovenského internacionála Ladislava Jurkemika brněnský Josef Mazura, totiž postupně vyřadilo Brno, Kladno, Ostravu a nakonec i Slavii, když jako vůbec první tuzemský tým dokázalo vyhrát v semifinálové partii ve vršovickém chrámu v Edenu. Ve finále však podlehlo 0:1 Teplicím.

Ještě než se informace o odkoupení první ligy potvrdily, začalo Slovácko intenzivně jednat o posílení mužstva. V kuloárech se spekuluje o příchodu zkušeného Marka Heinze z Brna či třeba Petr Švancary, jenž předčasně skončil ve Viktorii Žižkov.

Se splněním podmínek nutných pro účast v první lize nemá Slovácko, která vlastní ocelářský magnát Zdeněk Zemek, sebemenší problémy. Moderní stadión v Uherském Hradišti pro osm tisíc diváků má jak umělé osvětlení, tak i vyhřívaný trávník.

Reklama

Související témata:
  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.