Hlavní obsah

Povzbuzení před Fenerbahce: Svědík protočil sestavu. Fungovalo nám to, těší kouče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po remíze 2:2 v premiéře nejvyšší soutěže na hřišti nováčka v Brně a třígólovém debaklu v úvodním utkání kvalifikace Evropské ligy na stadionu Fenerbahce Istanbul se dočkali fotbalisté 1. FC Slovácko v ligovém duelu proti Hradci Králové první výhry v sezoně. Hradišťský kouč Martin Svědík věří, že vítězství 1:0 vylepší náladu jeho týmu před čtvrteční pohárovou odvetou s tureckým mužstvem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér fotbalového Slovácka Martin Svědík.

Článek
Fotogalerie

O vítězství jste ale rozhodli až ve druhé půli, kdy soupeř hrál bez vyloučeného Gabriela...

Už do přestávky jsme byli lepším týmem. Zahrávali jsme dost standardek, avšak nedařilo se nám proměňovat šance. Druhá půle začala poněkud hekticky hradeckým vyloučením. Dokázali jsme přesilovku využít, ale měli jsme vedení ještě navýšit. Příležitostí jsme k tomu měli hodně. Apeloval jsem na kluky, aby se vyvarovali ztrát ve středu pole. Nechtěl jsem si zopakovat loňské České Budějovice, kde jsme taky vedli, ale s převahou jednoho muže v poli jsme o body v nepovedeném závěru přišli. S Hradcem se to nestalo, avšak měli jsme zápas dohrát klidněji. I tak jsme si ale díky tříbodovému zisku vylepšili náladu.

Oproti čtvrtečnímu střetnutí Evropské ligy v Istanbulu jste udělal v sestavě šest změn. Z jakého důvodu?

Havlík je zraněný a Reinberk nemocný. Nejstarší borci Kadlec, Petržela a Kalabiška i obránce Doski začali na lavičce, abychom trochu pošetřili síly. Potřebovali jsme zátěž v nabitém programu rozložit i mezi další hráče. Nasadili jsme na hrot dva vysoké útočníky Kozáka se Šašinkou, protože jsme si chtěli pomoct proti Hradci nakopávanými balony. Dokázali je sklepávat a připravovat parťákům šance. Jsem rád, že nám to i v pozměněném složení fungovalo. Kupříkladu Šimko podal velice solidní výkon.

V čem jste ještě viděl zlepšení oproti utkáním v Brně a Istanbulu?

Hlavně v tom, že jsme tentokrát nenechávali v šestnáctkách, kde se rozhodují zápasy, protihráčům tolik prostoru. Naopak jsme důsledným presinkem dostávali Hradecké pod tlak.

Jak moc vám chyběl ve středu hřiště Havlík, který obvykle patří k nejlepším?

Hodně. Pro nás je těžko nahraditelný. Bez něj ubývá týmu na kvalitě. Dokáže skvěle rozdávat míče, ale je platný i v defenzívě. Jeho absence byla znát taky při trestných kopech. Není přece možné, abychom z nich dvakrát za sebou trefili zeď. Musíme zapracovat na zlepšení.

Budete mít některého z marodů k dispozici pro čtvrteční pohárovou odvetu s Fenerbahce?

Šance existuje jen u Reinberka. Havlík se určitě uzdravit nestihne. Navíc se zranil i Hofmann, který sice proti Fenerbahce nemůže kvůli trestu nastoupit, avšak je možné, že ho budeme postrádat příští neděli v lize v Budějovicích. Proto nadále trvá moje přání přivést ještě středního záložníka a útočníka.

Co čekáte od domácího duelu s Fenerbahce, když už vám skoro nikdo nedává po tříbrankové porážce v Turecku naděje na postup?

Je to fotbal, stát se může cokoliv. Nastoupit k zápasu evropského poháru, a navíc proti tak kvalitnímu soupeři, je samo o sobě veliká motivace. Zvlášť když máme značnou zodpovědnost vůči českému koeficientu. Tak to mám nastavené. V utkání proto nebudeme na nic čekat, musíme na Fenerbahce hned zkraje zostra nastoupit.

Reklama

Související témata: